Ovulatie berekenen; wanneer vindt de eisprong plaats?

Wist je dat je meer dan de helft van je cyclus helemaal niet vruchtbaar bent? Erg vervelend als je zwanger wilt worden, want aan die dagen heb je ‘niks’. Je bent dan eigenlijk aan het wachten op je vruchtbare dagen of je zit in spanning of je ongesteld gaat worden of niet… Als je weet wanneer je ovulatie is, weet je wanneer je de meeste kans hebt op een zwangerschap.

Lees ook: Kinderwens; als je zwanger wil worden.

Wat is ovulatie (eiersprong)?

Ovulatie is een moeilijker woord voor ‘eisprong’. Elke menstruatiecyclus springt er één eitje. Vlak voor het springen van de eicel en vlak daarna ben je vruchtbaar. Ongeveer 2 dagen vóór de eisprong en de dag van de eisprong ben je vruchtbaar. Dat is dus gemiddeld maar 3 dagen. Natuurlijk kan je ook zwanger worden als je bijvoorbeeld 3 tot 6 dagen voor de ovulatie vrijt. Een zaadcel kan namelijk wel 6 dagen overleven in je lichaam! De zaadcellen liggen dan gewoon te wachten op de eicel. De kans op een zwangerschap is echter wel een stuk kleiner dat dit gebeurt. Het maakt voor een zwangerschap trouwens niet uit of de zaadcel al een poos in je lichaam zit, je hebt dan niet meer kans op een miskraam of afwijkingen.

De menstruatiecyclus; van eiersprong tot vruchtbaar

Elke maand gebeurt er hetzelfde in je lichaam. Ik ken geen één vrouw die ongesteld zijn leuk vindt, maar het vertelt je wel belangrijke informatie. Menstrueren betekent dat het goed zit in je lichaam en dat je lichaam genoeg ‘energie’ heeft om zich daar mee bezig te houden. Als je een keer behoorlijke griep hebt, kan je menstruatiecyclus langer duren dan anders. Je lichaam heeft er dan geen tijd voor. Bizar toch, hoe alles zo geregeld wordt in je lichaam?

Een menstruatiecyclus bestaat uit 2 delen, die allebei gemiddeld 14 dagen duren. (maar ja hé, wie is er hier gemiddeld? Een menstruatiecyclus korter of langer dan 28 dagen is helemaal niet raar.)

In het eerste deel rijpen er eicellen. Er rijpen elke cyclus meerdere cellen, maar er zal er uiteindelijk maar ééntje springen. Na ongeveer 14 dagen zijn de eicellen zo groot geworden dat ze kunnen springen en heeft je baarmoeder zich voorbereid op een eventuele zwangerschap. Je hersenen krijgen een signaal van de eierstok dat de cellen er klaar voor zijn, en hup, daar gaat er een. (misschien komt daar het spreekwoord vandaan: de sprong durven wagen?) Heel soms springen er 2 of zelfs 3 eicellen. Als die bevrucht worden én innestelen, raak je zwanger van een twee- of drieling. Dit is dan een meerling die niet op elkaar lijkt en ze hoeven ook niet hetzelfde geslacht te hebben.

Vanaf het moment dat de eicel springt, gaat de tweede helft van je cyclus in. Na ongeveer een week komt de eicel je baarmoeder in (dat was een lange reis…). Is de eicel bevrucht, dan is hij al gaan delen en bestaat het klompje uit meerdere cellen. Het klompje hecht zich in het baarmoederslijmvlies. De ene helft van het klompje ontwikkelt zich tot placenta, de andere helft ontwikkelt zich tot je baby. Is de eicel niet bevrucht, dan weet je lichaam dat na een paar dagen en wordt het verdikte baarmoederslijmvlies en de eicel afgestoten door het lichaam: je menstruatie.

Precies op de helft van je cyclus is de ovulatie, en ben je dus vruchtbaar. Als het eitje wordt bevrucht volgt de innsteling. Maar hoe weet je nu wanneer je ovulatie er aan zit te komen?

Lees ook: Innesteling; symptomen

Wat zijn symptomen ovulatie?

Je lichaam is eigenlijk één groot samenspel van hormonen. Doet het ene hormoon dit, dan voel jij je zus of zo en gaat een ander hormoon weer aan het werk. Zo is het ook met de ovulatie, net vóór dat het eitje gaat springen, stijgt het luteïniserend hormoon. Eh watte? Maakt niet uit wie de naam heeft bedacht, het hormoon is in ieder geval erg handig. Want het hormoon is te meten via een test waardoor je met zekerheid kan zeggen of je vruchtbaar bent of niet, daarover straks meer.

Dit hormoon is een symptoom van je ovulatie wat je niet gelijk merkt als je het niet meet. Gelukkig zijn er ook symptomen van de ovulatie die je kunt merken zonder hormoontest.

Kan je de ovulatie voelen?

Ongeveer 20% van de vrouwen voelt de eisprong. Dat is lekker duidelijk! Het voelt als een pijnlijke steek links of rechts in je buik, net uit welke eierstok het eitje springt. De steek of kramp duurt een paar uur, en zakt daarna weer weg. Niet zo leuk, maar wel duidelijk.

Omdat je lichaam door het luteïniserend hormoon weet dat de eisprong eraan zit te komen, gaat je libido omhoog en worden je borsten gevoeliger. Je lichaam vertelt je eigenlijk dat het nú een handig moment is om te vrijen want je bent vruchtbaar. Het is alleen geen signaal waar je blind op kunt vertrouwen, want we worden niet helemaal geregeerd door hormonen. Een bosje bloemen, een kilo chocola of samen een avondje uit kunnen natuurlijk ook wonderen doen…

Een betrouwbaarder signaal is de stand van je baarmoedermond. Als je net na je menstruatie voelt, voel je hoe je baarmoedermond voelt als je niet vruchtbaar bent. Ben je een paar dagen later wel vruchtbaar, dan ligt je baarmoedermond wat hoger, voelt hij zacht aan in plaats van hard, en staat hij een beetje open (om de zaadcellen door te laten). Dit is een betrouwbaar signaal, maar wat lastig te voelen.

Een laatste symptoom is het bekijken van het cervixslijm. Dat is slijm uit je baarmoederhals en dit verandert gedurende je cyclus. Ben je niet vruchtbaar, dan is het slijm doorzichtig en elastisch. Ben je wel vruchtbaar, dan is het slijm witter of geliger en minder elastisch. Als je elke dag het slijm uit je vagina checkt, schijn je het verschil te gaan zien. Maar ik weet niet of je daar nu echt zin in hebt… Geef mij dan maar een ovulatietest!

De symptomen zijn dus:

  • LH-piek
  • Ovulatiepijn
  • Verhoogd libido
  • Stand van de baarmoedermond
  • Verandering van het cervixslijm

Ovulatie testen; via een calculator of online app

Want heb je geen duidelijke symptomen of heb je geen zin om je lichaam de hele tijd in de gaten te houden, dan kan je ook gewoon testen of online je ovulatie berekenen. Online kan je je ovulatie berekenen door de eerste dag van je laatste menstruatie in te voeren en je gemiddelde cycluslengte. Op basis van die gegevens zie je wanneer je ovulatie waarschijnlijk zal zijn. Hoe regelmatiger je cyclus, hoe groter de kans dat de berekening ook echt klopt.

Heb je een onregelmatige cyclus of wil je het 100% zeker weten, dan kan je dat luteïniserend hormoon meten met een ovulatietest. Dit werkt hetzelfde als een zwangerschapstest, je houdt de teststaaf in een straal urine (of je plast in een plastic bekertje, en je houdt de test daar even in). Binnen een paar minuten vertelt de test je of je in je meest vruchtbare dagen zit of niet.

Lees ook: Ovulatietest; Hoe werkt het, wat is de beste en wat zijn de ervaringen?

Ovulatie berekenen

Zit je op een onbewoond eiland zonder wifi en ovulatietest én heb je geen duidelijke symptomen? Dan kan je altijd je ovulatie berekenen door te bedenken hoeveel dagen het geleden is dat je ongesteld werd (dus de eerste dag van je menstruatie), en hoeveel dagen het nog zal duren voor je ongesteld moet worden. De twee dagen precies in het midden zijn je twee meest vruchtbare dagen.

Lees ook: Uitgerekende datum berekenen

Kun jij je ovulatie voelen?

Ovarys stock photo from Shutterstock / yurakrasil

Martine Pieters-de Wit

Martine Pieters-de Wit

Op koningsdag 2018 was het zo ver, ons prinsesje Hadewych Elizabet Alicia is geboren! En ik merkte al snel: wat is het belangrijk om foto's te maken, Hadewych groeit als kool!

Bij een eerste kindje horen duizend en één nieuwe vragen en nieuwe keuzes. Gelukkig is mamaliefde.nl er met alle info, eerlijkheid en een lolletje. Ik vind het super leuk om via deze blog een stukje van mijn zoek- en vindtocht in babywereld met jullie te delen!
Martine Pieters-de Wit

Latest posts by Martine Pieters-de Wit (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ovulatie berekenen; van symptomen voelen tot aan testen
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top