Na ons bezoek aan de Grotten van Han in mei kregen we de vraag of we ook graag wilden overnachten in een tree-tent. Dit zijn tenten die in de vallei waar vroeger de Lesse doorheen stroomde, in de bomen ‘hangen’ met zicht op de dieren die daar in vrijheid rondlopen. Nu was ons dagje Grotten van Han zo’n groot succes dat ik geen moment twijfelde en direct ja zei. In de zomer zouden we wederom een bezoekje brengen aan de Ardennen, dus dat was prima met elkaar te combineren. En zodanig werd er een nacht gereserveerd in de tree-tent, midden in het wildpark tussen de dieren. Ik keek hier aan de ene kant heel erg naar uit, het zou echt een hoogtepunt zijn van de vakantie. Maar vond het stiekem ook wel spannend met twee kinderen in een tent in de bomen. Hoe zou dat gaan? 

Lees ook: Grotten van Han en bezoek aan wildpark
Lees ook: Overnachten in dierentuin; slapen tussen de (wilde) dieren of op de boerderij?

Aankomst bij Grotten van Han

Bij aankomst kan je je melden bij de receptie, je krijgt dan een gratis PassHan-ticket bij je reservering. Op de dag van aankomst, of na de overnachting kan je dus een bezoek brengen aan de grotten, met de wildcar op safari of een wandeling maken door de dierentuin. Omdat we dit al hadden gedaan twee maanden geleden, hadden we het zo ingepland om rond vijf uur aan te komen. Konden we de tickets ophalen, auto parkeren, wellicht even spelen en een heerlijk ijsje eten. Rond kwart voor zes liepen we naar het verzamelpunt voor de tree-tents. Dit is bij de uitgang van de grotten en staat met een duidelijk groen bord aangegeven. Onze chauffeur stond al klaar en het was even wachten op de ranger die deze overnachting zou begeleiden. In totaal waren we met zes gezelschappen, gezinnen met kinderen en ook twee stelletjes zowel Nederlands- als Franstalig. We mochten in een wildcar en werden naar de vallei gereden. Bij het verblijf van de ezels stapten we uit om het laatste stukje te lopen, dit is namelijk niet verhard. Daar volgde de grote ‘incheck’.

Inchecken

Eenmaal op het overnachtingsterrein vindt het grote ‘inchecken’ plaats. Dat wil zeggen dat ieder gezelschap een tent toegewezen krijgt. Vier met uitzicht richting het westen en twee met uitzicht richting het zuiden. Daar kan je dan meteen even de bagage achterlaten (het advies is zo min mogelijk mee te nemen, beddengoed en voeding is geregeld dus alleen een rugzakje is voldoende) en daarna verzamelen we bij het centrale ‘plein’. Hier wordt het programma toegelicht, hoe de maaltijd is geregeld en wat veiligheidsregels doorgenomen en overige vragen. Daarna genieten we van vrije tijd, terwijl de ranger aan de slag gaat om het houtvuur aan te maken voor de BBQ. De kinderen mogen helpen door hout te gaan sprokkelen.

Genieten in de natuur

Het gebied waar de tenten zich bevinden is omgeven door een hek, zo kan je niet midden in de nacht een bezoek brengen aan de dieren. Toch hoef je je niet te vervelen. Bij het inchecken hebben we een rugzakje gekregen met hoofdlamp, lamp voor in de tent en een verrekijker zodat we vanaf onze tree-tent op zoek kunnen gaan naar de dieren. Onder andere de Prezwalskypaarden, herten en runderen zien we voorbij komen, sommige tot echt heel dichtbij onder de tent! Dat maakt deze unieke overnachting in een tree-tent met een prachtig uitzicht nog specialer. Terwijl de kinderen omstebeurt door de verrekijker kijken, genieten wij alvast van een glaasje bubbels. Echt dit is gewoon puur genieten! Helemaal als de zon ondergaat en de lucht rood kleurt.

In het bos hangt er ook een enorme schommel waar de kinderen samen, en de volgende ochtend blijkt ook met zijn drieën op passen. Zo met een ondergaande zon die tussen de bomen door schijnt, een heel romantisch plaatje. De kinderen gaan op zoek naar stenen en stokjes en zo vliegt de tijd voorbij tot we kunnen eten.

BBQ-en

Op de centrale plaats staat er bij aankomst al een buffet klaar met flesjes rode wijn, water en gekoelde biertjes en bruisende chardonay. Ook ligt het stokbrood klaar. In twee grote koelkisten zit het vlees, salade, voorgekookte aardappels en sauzen voor de bbq. Per persoon is er gerekend op 1 stuk vlees, vooral de enorm lange worstjes vinden gretig aftrek bij de kinderen en de shaslicks bij de volwassenen. Superhandig is het ook dat de aardappels zijn voorgekookt dus in principe alleen maar opgewarmd hoeven te worden. De salade bestaat uit verschillende soorten zodat je zelf je salade kan samenstellen. De mannen begeven zich al snel rondom het vuur terwijl de kinderen nog heerlijk spelen buiten het terrein en ik gezellig aan de praat raak. Een aantal families heeft gekozen voor de extra wandeling door de schemer die mogelijk is omdat er die nacht geen gasten zijn in het verblijf bij de beren. Daardoor kunnen we rustig opstarten met de BBQ, wat ook wel zo fijn is. Er hangt een prima sfeertje.

Lees ook: De leukste en unieke boomhutten van Nederland

Naar bed in de tree-tents

Daarna is het voor onze twee kleine ontdekkers toch echt wel tijd om te gaan slapen. Er is hier geen elektriciteit of stromend water. Wel is er een sanitair gebouwtje met aan de ene kant een droogtoilet waarbij je na afloop droog zaagsel gebruikt om af te dekken en een teiltje en een bak met handdoekjes om je even op te frissen. Het water tap je uit een grote container die er naast staat. Aan de andere kant van het terrein is er nog een tweede droogtoilet. Opgefrist klimmen we weer naar onze tree-tent. In de tent ligt er een groot matras op een bodem van houten paletten. Dit bed is opgemaakt voor drie personen. Achterin staat er een stretcher met slaapzak klaar zodat je hier met maximaal vier personen in kan slapen.

Onder de palletten liggen er twee opvouwbare stoelen geschoven om op te zitten voor de tent, dat past net waardoor ik het prettiger vind zitten op de rand van het vlonder met de voeten naar beneden bungelend (maar wel binnen het veiligheidsnet). Het is ondertussen al tien uur, dus besluiten we tegelijk met de kinderen naar bed te gaan. Rustiger voor hun en ook wij kunnen stiekem onze slaap wel goed gebruiken als je zo geniet van het buitenleven. Terwijl we liggen genieten we van de geluiden buiten, van huilende wolven tot de beren (gok ik) die grommen. Doordat je in een tent slaapt hoor je alles extra goed en krijg je echt mee dat je in een wildpark ligt. Tenminste wij dan, de kinderen zijn na vijf minuten vertrokken naar dromenland. Als het echt donker is, wordt het ook een stuk stiller en vallen de dieren in slaap.

De volgende ochtend