Overblijven kleuters - Mamaliefde.nl

Wel of niet overblijven op school?

Nu onze dochter naar school gaat, loop ik tegen heel nieuwe vraagstukken aan; zoals wel of niet overblijven en vanaf wanneer? Op de school waar ze heen gaat is er helaas nog geen continurooster. Dit was ze al wel een soort van gewend op de peuterspeelzaal, waar de ochtenden begonnen om half negen en duurden tot half twee. En ze dus ook met de groep een boterham aten.

Lees ook: Je laat je kind toch niet overblijven als je thuis werkt?

2016-08-18 11.50.59 (640x640)

Het zal dus even wennen worden dat heen-en-weer-fietsen. Gelukkig is het niet heel ver, dus dat is het probleem niet. Wel is het een uitdaging met twee kinderen die nog niet zelfstandig fietsen. Dat wordt dus de fietskar. Met de auto mag je die straat niet in omdat er twee scholen naast elkaar liggen en dan alles geblokkeerd wordt. Is in principe ook niet nodig. Echter op de dagen dat zoonlief naar de peuterspeelzaal gaat (andere dagen dan voorheen) zijn toevallig ook de dagen waarop ik werk als gastouder en dus te maken heb met middagslaapjes etc. Kortom een dilemma voor twee dagen per week; hoe kan ik dat handig aanpakken?

Zelf ben ik van mening dat tegenwoordig de meeste ouders fulltime werken. Tijdens het wennen en de eerste schooldag wordt er misschien vrij genomen en kan er heen-en-weer-geraced worden. Daarna zal het kind toch gewoon moeten overblijven, in ieder geval op de dagen dat er gewerkt wordt. Waarom zou mijn kind dan niet twee dagen per week over kunnen blijven? Misschien nog niet in de eerste week, dan zijn er al genoeg nieuwe indrukken. Maar wel vanaf de tweede week. Gewoon maar zo snel mogelijk mee beginnen.

Mijn ouders hadden het vroeger zo verdeeld dat mijn vader kantoortijden werkte en mijn moeder in de avond en weekend. Er was dus altijd iemand thuis en overblijven was dus geen noodzaak. Mijn beste vriendin bleef echter iedere maandag over en regelmatig vergezelde ik haar. Niet omdat het nodig was, maar omdat het leuk was. Zelfs al vond ik de overblijfmoeder nooit zo aardig 😉

Dus nu mama’s: wat vinden jullie? Hebben jullie de luxe van een continurooster? Zouden jullie je kind over laten blijven? Waarom wel of niet?

Lees ook;

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Wel of niet overblijven op school?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 6 )

 • Hier geen continurooster en de meeste kinderen blijven ook niet over, hier werken echt nog làng niet alle ouders fulltime. Onze kinderen hoeven ook niet over te blijven omdat ik alleen maar late diensten of nachtdiensten werk (verpleegkundige). Onze kinderen vinden het overblijven helaas ook niet leuk, dat was wel lastig toen ik hoogzwanger was. Gelukkig wonen opa en oma dichtbij, zij haalden de kinderen de laatste weken van de zwangerschap regelmatig tussen de middag op voor een boterham.
  Ik zou mijn jonge kleuter persoonlijk ook niet laten overblijven, alleen als het echt niet anders zou kunnen. Met als kanttekening, dat het wel echt per kind verschillend is of het het overblijven al aan kan, dat kunnen alleen de ouders inschatten.

 • Hier moet ze ook overblijven hoor… maar ik ga ze dan wel vroeg halen van school zodat ze ’s avonds ook niet extra op school moet blijven!

 • Mijn meiden gaan de eerste 2 weken ook overblijven. Daarna ben ik werkloos en blijven ze alleen over als ik afspraken voor mijn blog of sollicitaties heb. Dat zal dus regelmatig voorkomen.

 • Hier bleef A ook over vanaf de eerste week. Tja ik kon haar niet opvangen met mijn fulltime baan. Ik merk wel dat nu ik veel thuis ben, ze het fijn vind om thuis te eten. Maar ze komt nu wel alleen naar huis, en dan zorg ik dat het eten klaar staat. Anders was een uur best krap vonden wij.
  Als T straks ook naar school gaat, gaan ze ook weer vaker overblijven denk ik.

 • Geen continu rooster. In principe hoeven ze ook niet over te blijven, maar eens per week vinden ze het gewoon gezellig om met hun vriendjes op school te blijven. Het scheelt dat wij dan niet op de klok hoeven te kijken en gewoon tot 3 uur de tijd hebben.

 • Als je drie dagen in de week buitenhuis werkt, heb je niet veel keus dan naar de overblijf en bso te laten gaan. Niet iedereen kan de opa’s en oma’s inschakelen. En ze kunnen dan nog zo klein zijn, maar het is niet anders. Hier moeten de kinderen drie dagen in de week naar de overblijf en daarna bso. Het zijn lange dagen, maar wij kunnen het niet anders oplossen.
  Vanaf komend schooljaar continurooster, en dan gaan ze nog twee dagen naar de bso. En de jongste heeft 1x in de maand een dag vrij, ze is een beginnende kleuter en heeft voor de vakantie een 1,5 maand op school gezeten. Toen vakantie en straks begint het echte kleuterleven. En dan in de weekends maar bij tanken.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top