Oudenaarde is een mooie, oude stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De stad was in heel Europa bekend om haar wandtapijtenproductie, een nijverheid die vooral in de zestiende eeuw tot in de achttiende eeuw bloeide. Vandaag wordt de stad weleens de parel van de Vlaamse Ardennen genoemd. Het heeft een groot marktplein met het beroemde stadhuis. Op dit plein kun je genieten van het zonnetje en de mooie gevels en gebouwen. Lekker eten en drinken of wat winkelen, het is allemaal mogelijk op en in de buurt van het grote plein. De stad is, net als andere steden in de regio, bekend van het wielrennen. Er zijn dan ook vele fietstochten die de stad aandoen en je zult vele wielrenners op de terrassen zien zitten. Ook zijn er twee totaal verschillende musea in deze stad. Buiten de stad vind je nog een aantal natuurgebieden. Kortom, ik neem je mee naar deze misschien wat onbekendere stad, die een bezoek echt meer dan waard is. Goed bereikbaar met de trein vanuit steden als Brugge, Gent, Kortrijk, Brussel en Antwerpen en is goed te combineren met een bezoek aan de dorpjes Ieper of Roeselare.

Geschiedenis Oudenaarde

Oudenaarde is gesticht aan de linkeroever van de Schelde, die lange tijd de grens vormde tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk. In het jaar 1030 wilde graaf Boudewijn IV van Vlaanderen er een burcht te bouwen. De toren van Oudenaarde moest dienstdoen als tegenhanger van de vestiging die de Duitse keizer aan de overzijde van de rivier in Ename had laten bouwen. In de dertiende eeuw werd de donjon vervangen door een groter kasteel. Graaf Filips van de Elzas gaf de stad in 1150 stadsrechten. Er ontstonden twee stedelijke vestingen; Oudenaarde op de linker- en Pamele op de rechteroever van de Schelde. Pas in 1558 versmolten beide stadskernen. Oudenaarde verloor zijn versterkingen na de slag bij Bouvines in 1214 en werd ingenomen door Gent in 1383.

De stad is ook de geschiedenis ingegaan als geboorteplaats van Margaretha van Parma. Keizer Karel V verwekte in Oudenaarde een kind bij weversdochter Johanna van der Gheynst. Hun kind zou van 1559 tot 1567 als landvoogdes over de Nederlanden regeren.In 1555 trad keizer Karel af als heer der Nederlanden. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Filips II. Onder diens terreurregime viel de Oudenaardse wandtapijtenindustrie nagenoeg stil. Dat was in die tijd de belangrijkste bron van inkomsten voor Oudenaarde en daardoor waren er in 1556 meer dan achtduizend werklozen in de stad. Met de komst van Alva emigreerden talloze stedelingen naar de Noordelijke Nederlanden. Die toestand duurde voort totdat Alexander Farnese de stad Oudenaarde op 6 juli 1582 innam. In 1658 en in 1667 vielen de Fransen Oudenaarde binnen. Daarop werd in 1668 de vrede van Aken gesloten. De stad werd daarbij aan Frankrijk toegewezen. Op 11 juli 1708 waren Oudenaarde en omgeving het toneel van een belangrijke veldslag in de Spaanse Successieoorlog. Tijdens de slag bij Oudenaarde versloegen de Engelsen en de Nederlanders het Franse leger. Op 11 mei 1745 vielen de Fransen Oudenaarde opnieuw binnen tijdens de slag bij Fontenoy. De Oostenrijkers, Engelsen en Nederlanders leden toen een nederlaag tegen de Fransen, die door Maurits van Saksen werden aangevoerd.
In de Eerste Wereldoorlog werd tijdens de slag aan de Schelde van 1 november 1918 onder meer de Sint-Walburgakerk zwaar beschadigd. Nadat de geallieerden zich in november 1918 hadden gehergroepeerd werd Oudenaarde door de Duitsers aangevallen met gifgassen. Ze maakten daarbij veel burgerslachtoffers.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Oudenaarde opnieuw beschoten. De beschadigingen waren toen beperkt. Niettemin duurde het tot het jaar 1949 voordat ook die schade volledig hersteld was. Tot in de negentiende eeuw werd de stad door stadswallen omringd. In de twintigste eeuw werd de binnenstad opengebroken. Op het stadsplein werden enkele oude gevelhuisjes gesloopt. Daardoor ontstond de brede doorgang naar de markt. Pas in 2006 werd het „gat in de markt” opnieuw gedicht. Vroeger kronkelde nog een zijtak van de Schelde door het centrum van de stad. In de jaren vijftig werd die echter goeddeels gedempt. Tot vandaag zijn er nog resten van te zien achter de stadsbibliotheek en in het stadspark.

Stadhuis Oudenaarde

Oudenaarde is in de eerste plaats beroemd om zijn stadhuis, dat bekendstaat als schoolvoorbeeld van de Brabantse laatgotiek. In 1525 was het oude schepenhuis in verval en de kans was groot dat het zou instorten. Daarom moest er een nieuw gebouw komen. Het stadhuis en de lakenhal ernaast werden gebouwd tussen 1525 en 1536. De lakenwevers konden in deze hal hun producten opslaan, en ze werden er ook gekeurd.

Op de spits van het stadhuis staat een bronzen beeld van de plaatselijke volksheld Hanske de Krijger. Volgens de legende stond stadswachter Hanske op de uitkijk voor de komst van keizer Karel V. Maar omdat hij in slaap viel, stond de keizer voor gesloten poorten. Hij zou hierop de mensen van Oudenaarde de raad gegeven hebben om voor hun stadswachter een bril te kopen. Deze bril staat vandaag nog op het wapenschild van de stad.

Het oorspronkelijke plan was een U-vormige aanleg, maar werd vervangen door een L-vormige. De rechterzijgevel, aan de Nederstraat, werd niet voltooid. Deze gevel, opgetrokken in Doorniks kalksteen, bevat zichtbaar delen uit het oude schepenhuis. De twee aangebouwde traveeën uiterst rechts (een torenachtige vorm) met getralied venster, dateren uit 1509-1510. De getraliede ruimte was het secreet of de archiefkamer. De begane grond diende waarschijnlijk als opslagruimte, terwijl de eerste verdieping door het stadsbestuur werd gebruikt.

Het oude schepenhuis had een belfort en de voorgevel was naar de Hoogstraat gericht en was aan de zijde van de Markt door verschillende huizen omgeven. Bij het bouwen van het stadhuis werd gebruikgemaakt van verschillende materialen: baksteen, zandsteen, kalkzandsteen, hout uit de streek van Bergen, ijzer uit Spanje, en lood en bladgoud uit Antwerpen. De belangrijkste zalen zijn de Volkszaal, de Schepenzaal, de Oppervoogdenkamer, de Zilverkamer en daarnaast nog de Lakenhalle en het museum. De Volkszaal heeft als belangrijkste bezienswaardigheden de schoorsteenmantel en de zoldering. In deze ruimte werd handel gedreven.

In de Schepenzaal hangen een aantal schilderijen van bekende bezoekers van de stad Oudenaarde, waaronder bijvoorbeeld Margaretha van Parma. Nu doet deze zaal dienst als trouwzaal.

Voor het stadhuis is een grote fontein met ook opspuitende fonteintjes waar kinderen gillend van plezier doorheen rennen op de warme dagen. Er zijn banken omheen geplaatst waar je h