Oud & Nieuw, het laatste feest van het jaar. Voor kinderen vaak een magische dag want morgen is het gewoon een heel ander jaar! Mogen we opblijven? Gaan we nog ergens heen? Komt er iemand bij ons? Wat gaan we allemaal doen? Is er ook vuurwerk?  Bij ons zijn ze nu op een leeftijd dat ze het goed kunnen volhouden om op te blijven. Een paar jaar geleden was dat nog niet het geval. Dus hadden we een “vervroegd” feestje. Na het avondeten werd er in de tuin dan alvast wat vuurwerk afgestoken en konden we binnen in pyjama genieten van alle mooie kleurtjes. Daarna nog een potje sjoelen samen en genieten van een lekkere oliebol met een kop warme chocolademelk. Daarna gingen de 2 jongsten naar bed en die wisten als ze om twaalf uur wakker zouden worden van al het vuurwerk dat ze dan naar beneden mochten komen. Maar dat is nooit gebeurd. Ze sliepen er allebei gewoon doorheen en kregen er niks van mee. Nu dus niet meer, ze houden het goed vol en dus mogen ze erbij zijn! We bedenken meestal samen hoe we de avond gaan invullen. Eerst wordt er gekeken waar we het vieren (meestal bij ons thuis) en wie er nog meer bij zijn. Hebben we een grote ploeg dan is het leuk om een soort hintsspel te doen en daar dan alvast wat opdrachten voor te verzinnen. Hebben we een kleinere ploeg dan doen we spellen aan de eetkamertafel. Traditiegetrouw komt dan ook de sjoelbak van zolder!

Of je nu thuis bent met oud en nieuw of bij familie of vrienden. Of de kinderen op mogen blijven op oudejaarsavond of al op bed liggen. Dit jaar hoef jij je niet te vervelen en de kinderen ook niet. Tussen deze tien ideeën staat voor iedereen iets tussen wat geschikt is. Voor de buis, met spelletjes of … En anders kan je er altijd nog voor kiezen om een weekendje weg te gaan, het liefst naar een vuurwerkvrij gebied waar ze minder vuurwerk afsteken zoals op de Veluwe of op de Waddeneilanden. 

Aftellen met de klok

Als er nog puf is om door te gaan kunnen de spellen weer tevoorschijn komen, maar houd wel de tijd in de gaten, want het kan zomaar ineens bijna al zover zijn natuurlijk. En als het dan bijna zover is, dan is het zaak om samen af te tellen!!!! Misschien heb je wel een aftelklok geknutseld met de kinderen.

Zo kunnen ze ieder uur zelf bijhouden en zien wanneer het zover is. De wijzers zijn makkelijk met de hand te verzetten. En dan natuurlijk een paar minuten voor twaalf de televisie aan (als die nog niet aan stond haha) want dan weet je écht hoe laat het is (wij hebben hier drie klokken in huis en alle drie geven ze altijd een andere tijd aan haha).

Lees ook: Uren aftellen tot Oud en Nieuw 2019 

Knutselen

Het is de laatste dag van het jaar; dus doe eens gek. Haal de knutselspullen op tafel en knutsel er op los. Van vuurwerk tot en met een mooie tekening of je eigen aftelklok?

Lees ook: Leukste oud en nieuw knutsels diy’s

Foto booth

Eindig het jaar met een gezellige en vrolijke foto sessie. Maak of koop foto props die je kan gebruiken om foto’s te maken. Verf een oude schilderlijst goud en have fun! Hoe gekker hoe beter!

Spelletjes voor aan de grote tafel

Als je met je gezelschap goed samen aan een tafel kunt zitten is het fijn om hier spelletjes te spelen. Kijk wat je aan spellen in huis hebt en wat de kinderen vooral leuk vinden om te spelen. Geen moeilijke spellen waarbij ze altijd verliezen, want dan heb je een lange, zware avond! Laat de kinderen bijvoorbeeld ook zelf een spel uitzoeken die ze graag willen doen en maak verschillende spelrondes, bijvoorbeeld ieder half uur een ander spel. Wat hier meestal favoriet is, zijn kaartspellen, Jenga, mens erger je niet, monopoly, triviant (dan wel kinderen gekoppeld aan een volwassene), triominos en rummikub. Sommige spellen zijn maar met vier mensen te spelen. Maak dan teams of kies voor een ander spel of een variant op het spel.

Lees ook: De leukste gezelschapsspellen met kinderen

Spellen voor in de woonkamer

Heb je een groter gezelschap of vind je het leuk(er) om iets anders te spelen? Kies dan voor lekker comfortabel in de woonkamer en maak een soort kring samen. Spellen met uitbeelden werkt hier erg goed. Hints, of wie ben ik (met foto’s van familieleden of juist alleen maar zangers en zangeressen, Nederlandse acteurs en actrices, varieer hierin), pictionary, ik hou van Holland, bingo (en dan in plaats van echte prijsjes bijvoorbeeld als “prijs of beloning” een extra snack of een glas priklimonade), minute to win it (voltooi een opdracht binnen de minuut, bijvoorbeeld loop de trap op en af met een hardgekookt ei op een lepel in je mond, laat 10 ballonnen knallen met je billen, dit kun je zo hilarisch maken als je maar wilt).

Disco / gala feestje

Bouw je woonkamer om tot een balzaal of disco met vrolijke lichtjes. Kleed je netjes in gala of gekke disco kleding om en dansen maar tot je voeten er bij neer vallen. Waar is dat feestje? Kakt het feestje een beetje in; open dan de karaoke bar!

Oliebollen bakken

Oudejaarsavond is ook nog een prima moment om oliebollen te bakken. Kunnen ze heerlijk vers en warm gegeten worden. Appelflappen zijn ook een prima alternatief. Nu is het niet heel verstandig om samen met je kind boven de frituur of een pan vol olie te gaan hangen. Maar er zijn ook andere hapjes die je prima kan maken als alternatief op de oliebol.

Lees ook: Zelf gezonde oliebollen bakken. Oa uit oven, zonder gluten of alternatieven met kwark of met groenten en vruchten

Gourmetten

We beginnen hoe dan ook met een gourmet. Lekker langzaam tafelen en kleine lichte gerechtjes bakken in je pannetje, buiten wordt het al steeds donkerder en in huis branden lichtjes en kaarsjes knus. We nemen er echt de tijd voor, de avond is nog (erg) jong dus die mogelijkheid is er! Af en toe horen we buiten wat geknal en zien we zelfs al wat mooi siervuurwerk de lucht in schieten. Na het eten even tijd om uit te buiken, af te ruimen en alles bij elkaar te zoeken voor de avond. Een lekkere kop koffie, of thee of warme chocomelk met een oliebol samen met de visite.

Lees ook: Gourmetten met kinderen
Lees ook: Goedkope recepten gourmetten
Lees ook: