Hapjes voor Oudejaarsavond

Dit jaar Oud en Nieuw eens op een andere manier vieren dan met oliebollen? Misschien kun je wel wat leren van onze buurlanden, of nog exotischer bestemmingen. Ieder land heeft tenslotte zo zijn eigen tradities van wat er gemaakt wordt op Oudejaarsavond. Als je niet meer weet wat voor hapjes je moet maken voor Oudejaarsavond zit hier misschien iets tussen!

Hapjes oud en nieuw - Mamaliefde.nl

Lees ook: Oud en nieuw vieren met kinderen

Polen

Precies vijf jaar geleden heb ik Oud en Nieuw gevierd in Polen, Poznan om precies te zijn. Ik zat daar samen met een paar andere Nederlandse en Kroatische meisjes in een gastgezin. Op Oudejaarsavond hadden ze voor ons een typische Poolse maaltijd bereid. Na afloop van de maaltijd die vaak bestaat uit vis en een bietensoep wordt er een traditionele cake geserveerd.

Engeland

Tijdens Oud en Nieuw eten Engelsen graag chips met azijnsmaak en een varken aan het spit. Ook eten ze nog een taart die gevuld is met vlees. Ja, ze zijn gek op vlees! 😉

Denemarken

Denen eten graag heel traditioneel op Oudejaarsavond. Zo eten ze gestoomde kabeljauw, zeekreeft, aardappelen, bieten en gehakt. Natuurlijk eten ze deze gerechten het liefst met zoveel mogelijk mensen: vrienden, familie, buren – iedereen is welkom.

Lees ook: Recepten gezonde oliebollen

Frankrijk

Fransen houden wel van een feestje. Zo krijg je luxe zeevruchten voorgeschoteld, zoals mosselen, oesters en garnalen. Daarnaast vieren ze Oud en Nieuw daar het liefst met een uitgebreid tiengangendiner in een restaurant. Vraag je je af hoe ze al dat eten op krijgen? Daar nemen ze de tijd voor: tussen de gangen door dansen ze tot in de kleine uurtjes en tussendoor ‘spoelen’ met wijn.

Hongarije

Champagne? Gaap! Hongaren maken hun drank zelf. Met Oud en Nieuw drinken zij namelijk een traditioneel oudejaarsdrankje dat bestaat uit gedroogd fruit, zoals pruimen en abrikozen. Verder bevat het dadels, walnoten, suiker, rum, witte wijn, thee en sinaasappelsap. Deze ingrediënten worden volgens traditioneel recept bereid en gemaakt tot een kruidige winterdrank.

Tsjechië

In Tsjechië eten ze met Oud en Nieuw liever geen vlees van een dier dat ooit poten had, want het geluk zou in dit geval ‘weglopen’. Ditzelfde geldt voor visgerechten, want dan kan het geluk ‘wegzwemmen’. Linzen brengen daarentegen wel geluk. Sterker nog: ze zouden zelfs rijkdom beloven. Daarom zijn linzen een belangrijk onderdeel van het feestmaal.

Griekenland

Vergeet het kapotsmijten van de borden als het gaat om geluk. Op Oudejaarsavond gaan de Grieken aan de cake. Het recept en de ingrediënten van Vasilopita variëren per regio. Echter zal er altijd een gouden munt in verborgen zijn. Diegene die dit vindt op zijn bord of tussen zijn tanden zal een voorspoedig nieuwjaar tegemoet zien.

Duitsland

Als je naar een kerstmarkt bent geweest heb je dit misschien wel gehad op je broodje bratworst; sauerkraut. De Duitse variant van zuurkool die ze met kruiden op smaak brengen. De traditie wil dat hoe meer slierten je op je bordje weet te scheppen des te meer geld je in het nieuwe jaar zal zien. De Duitse variant van de oliebollen; Berliner bollen die zijn gevuld met jam en bestrooid worden met poedersuiker mogen er ook zijn. Als je er een tegenkomt die gevuld is met mosterd brengt dat geluk. In plaats van champagne proosten de Oosterburen graag met Sekt.

Italië

Op oudejaarsavond eten de Italianen meestal vis of zeevruchten. In sommige delen van het land is het ook gebruikelijk om twee speciale worsten te eten: een varkensworstje en een gevulde varkenspoot. Verder eten ze als feestmaal een linzenstoofpot, want linzen zouden geluk brengen.

China

De van oorsprong Chineze dumplings zijn wereldwijd een echte hit en worden het hele jaar door gegeten. De traditie is echter dat deze net zoals oliebollen alleen met Chinees Nieuwjaar worden genuttigd. Net zoals in Griekenland kan er in deze dumplings een geluksmuntje verstopt zitten.

Japan

Al vanuit de dertiende of veertiende eeuw stamt het gebruik om op Oudejaarsavond Toshikoshi Soba te eten. Een typische Japanse schotel van boekweitnoedels (soba). De persoon die dit eet zal in staat zijn van het oude naar het nieuwe jaar te gaan.

Zuidelijke Verenigde Staten

Het gerecht dat ze hier traditioneel eten heet Good Luck Hoppin’ John. Een gerecht dat niet alleen lekker smaakt maar ook geluk zou moeten brengen. Het ingrediënt dat daarvoor moet zorgen is varkensvlees. Dat is in veel landen ook een traditioneel gerecht dat symbool staat voor geluk. Dit varkensvlees combineren ze met een rijst / bonenschotel.

Colombia

In Columbia schijnen ze een aantal traditionele gebruiken te hebben rondom Oud en Nieuw. Deze traditie komt oorspronkelijk uit Spanje. Zo eten ze om 24.00 allemaal 12 druiven; één voor iedere maand en je mag er ook nog een wens bij doen. Champagne wordt hier niet gebruikt om te drinken, maar over je heen te gieten want dat zou geluk brengen. Kom maar op met die champagnedouche.

Wat eten jullie op Oudejaarsavond?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Oud en Nieuw hapjes; voor bij de champagne op oudejaarsavond
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 3 )

  • Geweldig, maar ik houd het toch maar even op oliebollen, en toostjes met lekkers erop.

  • Wat een leuk lijstje, appelbeignets zijn mijn favoriet. En morgen ga ik ook oliebollen bunkeren haha. Volgende maand maar weer wat gezonder doen.

  • een taart die gevuld is met vlees, of mince pie, is een kerstgerecht. Britten eten elke dag wel vinegar chips. Bij Duitsers wordt ook Sauerkraut niet overal gegeten en niet alleen Colombianen, Spanjaarden maar bijna alle Zuid Amerikaanse landen hebben de druiven traditie en het is de bedoeling om het binnen 1 minuut op te eten,

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top