Wat ik zo mooi vind aan Zweden is dat je hier goed kan zien dat kinderen met weinig heel tevreden kunnen zijn. Geef ze een klein stroompje water en stenen en ze vermaken zich prima. Een veld met bloemen en je hebt er geen kind meer aan, een bos en ze zoeken de mooiste stokken. De meeste mensen die naar Zweden reizen hoor ik vaak over een rondreis, en eerlijk is eerlijk, dat zat ook in mijn hoofd als ik aan een vakantie in Zweden dacht. Vakantiepark Orsa Grönklitt heeft echter bewezen dat dat helemaal niet nodig is. ‘Wij’ als Nederlanders zijn gewend om óf aan het strand te liggen óf te genieten van een actieve vakantie met veel bezienswaardigheden of een sportief karakter. Maar gewoon genieten van de natuur op een locatie… Dat wordt al snel als saai bestempeld. Nergens voor nodig, kijk maar eens naar de foto’s bij deze blog! Bij de appartementen vind je veel Nederlandse en Belgische gezinnen die een autorondreis maken door Zweden / Scandinavië en hier drie / vier nachten verblijven om vervolgens ook Idre Fjäll bezoeken.

Lees ook: Zomervakantie in Zweden; tips en bezienswaardigheden voor Dalarna met kinderen
Lees ook: Kindvriendelijke vakantieparken Nederland; top 10 goedkope, beste luxe of leukste parken met kinderen of peuters.

Vakantiepark of compleet dorp?

Als je de term vakantiepark hoort denk je vaak aan de massale vakantiehuisjesparken waar je prima een paar dagen kan vertoeven en vaak voorzien zijn van een uitgebreid zwemparadijs. Als je met die gedachten naar Orsa Grönklitt komt zal je merken dat dat niet altijd zo hoeft te zijn. Dit is namelijk veel meer dan alleen een huisjespark; het heeft meer weg van een klein dorp. Compleet met dierentuin, skipistes en alles erop en eraan. Zelfs als je niet van all inclusive vakanties houdt waarbij je op dezelfde plaats verblijft, is dit een aanrader omdat het er echt genieten is. En je zelf je eigen plan kan trekken dus ook de omgeving kan bezoeken.

Het park is een absolute aanrader voor gezinnen met (jonge) kinderen. Overal is aan gedacht. Zo heeft het park een speciale mascotte; Barra de blauwe bes. Die kom je regelmatig levensgroot tegen. Er zijn ook diverse merchandise met dit logo te koop in de winkel. Als je kind jarig is tijdens de vakantie moet je dat vooral even doorgeven bij de receptie. Dan komt Berra je verrassen met een bezoekje en natuurlijk komt hij niet met lege handen!

Activiteiten

Op Orsa Grönklitt vind je geen animatieteam, maar dat wil niet zeggen dat je je hoeft te vervelen. Er zijn tal van activiteiten die je als gezin kan ondernemen. Een deel van deze activiteiten is gratis en een ander deel betaald.

Barra speurtocht

Voor de kleine kinderen is er bijvoorbeeld een gratis speurtocht over het park. Deze is ongeveer 5 km lang en begint bij de receptie. Je volgt de bordjes met een blauwe bes en pijlen door het bos en langs het meer. Onderweg kom je een aantal beelden van Barra tegen of opdrachten die je kan gaan doen. Van een doolhof in het moeras of een hindernisbaan tot en met op de foto met de Kerstman. Een beetje macaber is het soort eilandje met de graven. Het is ongeveer anderhalf uur wandelen en echt een groot succes met kinderen die van het ene bordje naar het andere rennen, aangezien de route goed is uitgezet. En je ondertussen regelmatig even afleiding hebt. Mocht de wandeling toch te lang zijn, halverwege kom je langs het strand. Daar kan je de speurtocht in tweeën splitsen en terug lopen naar de parkeerplaats om hem een andere keer af te maken.

Activity Course

In het bos achter het wildpark vind je een aantal elementen voor een hindernisbaan. Zo liggen er autobanden, is er een grote tipi, een spinnenweb en andere opstellingen voor teambuilding. Bij de grote parkeerplaats bij het roofdierenpark staan er ook een aantal houten stellages voor fitness.

Zwembad

Achter het restaurant vind je het zwembad. Dit is een rechthoekig bad met daarnaast een huisje waar je heerlijk warm kan douchen om weer op te warmen na de frisse duik en omkleden. Het bad is wel vrij diep dus voor jonge kinderen zijn bandjes aan te bevelen. Naast het zwembad is een terras waar je zelf even kan gaan zitten. Je kan hier gratis gebruik van maken.

Minigolf

Er is een kleine midgetgolfbaan met 9 holes. Bij de receptie kun je voor een klein bedrag de benodigde materialen ophalen. De banen variëren van makkelijk rechttoe rechtaan en met een hoek tot en met ingewikkelde loopings. Onze dochter vond het echt heel leuk en wilde bij voorkeur iedere avond na het eten even een rondje doen.

Kanoën & Kajakken & Suppen

Bij het activiteitencentrum kun je een kano, kajak of supplank huren. Dit doe je voor één of drie uur of een hele dag. Wij gingen voor drie uur zodat we ons niet hoeven te haasten. Je neemt zelf een peddel en lifejacket mee vanaf het activiteitencentrum, de bootjes liggen bij het water. Deze liggen vast met een slot, maar de sleutels werken op alle sloten zodat je er zelf één kan uitkiezen ongeacht het nummer. Bij de kassa zie je een plattegrond van het water en dus ook wat eilandjes, en of je wel of niet achterlangs kan varen. Zeker achter zo’n eilandje bekruipt je al snel het ‘alleen op de wereld-gevoel’ en is het ultiem genieten. Er zijn meerdere aanlegsteigers bij de eilanden of langs de kant zodat je ook heel goed een picknickmand mee kan nemen.

Mountainbiken

Als je niet van wandelen houdt maar wel graag wilt genieten van de omgeving kan je hier een mountainbike huren. Deze heb je in verschillende uitvoeringen. Er is een uitgebreide winkel waar je alles van voedzame snacks tot en met een uitrusting en fietsen kan kopen. Met daarnaast een omkleedruimte met douches, toiletten en kluisjes en je kan buiten je fiets schoonmaken. Ook is er een werkplaats mocht er iets kapot gaan. Op en rond het terrein zijn er diverse tracks uitgezet; van korte runs tot en met lange routes in verschillende gradaties. Zowel ook geschikt voor kinderen als voor de geoefende snelheidsduivel.

Grillplaatsen

Op diverse plaatsen op het terrein vind je een grillplaats; van een vuurplaats met wat stenen tot en met een soort put waar je vuur kan stoken. Van aan het water tot langs de bosrand. We zien onder andere een gezin dat dit gebruikt om worstjes op te braden voor op brood. Een heerlijk idee, dus dat hebben wij ook gedaan. Als je geen zin hebt om zelf een vuurtje te maken kan je ook prima een kant en klare bbq gebruiken ;-)

Speeltuinen