Met nog twee weken te gaan tot de verjaardag, is het thema bepaald, hier vind je trouwens leuke thema’s voor kinderfeestjes en zijn de verlanglijstjes opgesteld. Er is ook een handige aftelkalender gemaakt. De eerste acties moeten nu toch echt wel ondernomen worden. Sterker nog, hadden eigenlijk al verleden tijd moeten zijn. Daarom heb ik voor mezelf een verjaardagsplanning gemaakt, en een beetje aangepast zodat jullie hier ook je voordeel mee kunnen doen. Wees daarom vooral vrij om hem aan te vullen met dingen die ik ben vergeten, of wat jij anders zou doen.

Lees ook: Eerste verjaardag organiseren; van uitnodiging tot versiering en cadeau
Lees ook: Tips & ideeën om zelf een kinderfeestje thuis organiseren
Lees ook: Goedkoop een verjaardag vieren; van kinderfeestje organiseren tot voor volwassenen
Lees ook: Kinderfeestje ideeën; 47 originele, leuke, stoere, en betaalbare verjaardagsfeestjes buitenshuis

Maand vooraf

Misschien een beetje overdreven, maar zeker als het de eerste verjaardag van je kindje is. Of als je er gewoon een spetterend feestje van wilt maken is een maand vooraf zeker niet te vroeg om te beginnen. Wat je kan doen;

 • Verlanglijstje opstellen; De eerste familie / vrienden zal vast al wel eens gepolst hebben wat je kindje wil hebben voor zijn / haar verjaardag. Tijd dus om een verlanglijstje op te stellen. Bij voorkeur met cadeautjes in verschillende categorieën. Als hulpmiddel voor jezelf, of zelfs op zo’n handige online site zodat gasten gelijk kunnen afstrepen wat ze (van plan zijn) te kopen. De ervaringen van een vriendin zijn dat gasten spullen afstrepen die je vervolgens niet ziet terugkomen op een verjaardag. Geen idee wat te vragen; cadeaubonnen of gewoon kleine cadeautjes in mooie verpakkingen met lintjes etc. doen het altijd goed (dat vinden kinderen al vaak het mooiste).
 • Locatie; Ga je de verjaardag thuis vieren, of wat ik steeds vaker hoor, op locatie. Zelf doen we de kinderverjaardagen nog niet zo uitgebreid dus past prima in ons huis, zeker als de visite een beetje verspreid over de dag aankomt. Een maand van te voren is het heel handig dit besluit te nemen, bijvoorbeeld na het ‘opstellen’ van een gastenlijst. Of gewoon even stil staan bij wie er welkom zijn. Dan heb je nog even de tijd om een locatie te regelen.
 • Uitnodigingen; Zeker voor de eerste verjaardag is het belangrijk om op tijd een uitnodiging te versturen zodat de mensen die je verwacht nog vrij zijn. Nu voor de tweede verjaardag moeten wij dat zelf nog doen.

Lees ook: 10 tips voor een relaxte verjaardag; zo vermijdt je verjaardagsstress! 

Twee / drie weken vooraf

 • Verjaardagstaart; Als je een marsepeinen taart wilt bestellen moet je daar op tijd bij zijn. Veel hobby bakkers maken er maar een per week en zitten al snel vol. Ook als je zelf aan de slag gaat is het goed alvast te bedenken wat je wilt gaan maken en eventueel extra pluggers of kleurstof te kopen. Hier vind je alvast drie recepten voor niet te ingewikkelde verjaardagstaarten.
 • Thema kiezen; Als je een thema wilt voor de verjaardag is het goed om alvast eens rond te kijken. Bijvoorbeeld op pinterest kom je de leukste ideeën tegen. Heb je ook alvast tijd om zo af en toe iets mee te nemen als je in de stad bent. Zo spreid je gelijk een beetje de kosten.
 • Cadeautjes; Tijd om een cadeau te kiezen en bestellen. Dit jaar hebben we al aardig wat cadeautjes verzameld, ook voor de decembermaand dus daar moet een keuze uit gemaakt worden.

Lees ook: Zelf een photo booth maken

Week vooraf

 • Huis opruimen; Geldt misschien niet voor iedereen. Maar hier in huis wel, een week van tevoren begin ik met opruimen. Zo kan manlief er rustig aan wennen dat de tafel dan weer leeg moet etc.
 • Boodschappen; Er komt in ieder geval een boodschappenlijstje en de houdbare boodschappen worden ook gedaan. Als ik dan nog iets vergeet dan heb ik nog een uitvlucht mogelijkheid.

Dag vooraf

 • Taart; Of eigenlijk doe ik dit twee dagen van tevoren. Zeker als ik bezig ben met een marsepeintaart heb ik hier minimaal een dag voor nodig.
 • Boodschappen; De laatste boodschappen worden gedaan en dan wordt het tijd om de hapjes te maken.
 • Decoratie; Als de kinderen naar bed gaan hangen we de slingers op en worden de ballonnen opgeblazen. Ook de andere thema aankleding wordt dan opgehangen.

Lees ook: Waarom ik mijn verjaardag niet vier
Lees ook: Eten kinderfeestje? Wat dacht je van deze originele hapjes, lunch of goedkope diner buffet ideeën? 

Dag zelf

 • Cadeautjes uitpakken; Waarschijnlijk beginnen we de dag met cadeautjes uitpakken.
 • Ontbijten; Gevolgd door een feestontbijt.
 • Puntjes op de I; Dan is het tijd om koffie / thee te zetten en de thermoskannen te vullen. De hapjes en drankjes uit de koelkast op te tafel te zetten. Of in ieder geval een deel zodat er voor de middagvisite ook nog genoeg keus is. De laatste hand wordt dan gelegd aan de buffettafel.
 • Genieten; Dan is het tijd om te gaan genieten, heerlijk te kijken naar een stralende jarige.
 • Op tijd naar bed; De jarige mag, als ze dat wil, wat langer op blijven. Is ook afhankelijk van hoe moe ze is en hoe goed ze overdag heeft geslapen. Grote kans dat ik zelf uitgeput ben en dus op tijd naar bed wil gaan.

Lees ook: Tips & ideeen voor activiteiten kinderfeestje thuis

Na afloop

 •  En als de visite er dan vandoor is, wordt het tijd om alles op te ruimen. Controleren of alle verpakkingen en cadeaupapiersnippers in de prullenbak zijn. De vaatwasser een paar keer aan het werk zetten.
 • Napret; En natuurlijk de napret, hopen dat het gelukt is om tussendoor foto’s te maken. Vaak vergeet je dat juist als het erg gezellig is. Om op die manier nog een keertje nagenieten.