Een aantal jaar geleden waren we al eens in de Orchideeënhoeve geweest, het was een voorstel van mijn moeder en in eerste instantie vond ik het wat saai klinken. Onterecht want de kinderen vonden het geweldig hier; de lori’s die uit je hand eten, het tropische regenwoud, de vlinders en de speeltuin. Nu is er de afgelopen tijd flink bijgebouwd of veranderd dus wilde ik nog wel een keertje terug. Toen we een weekend in Flevoland waren en het zo hard regende was dit natuurlijk het perfecte uitje om toch een beetje dat zomerse gevoel te behouden!

Lees ook: Leukste dierentuinen met kinderen in Nederland, ook met speeltuin voor peuters en kleuters!
Lees ook: Flevoland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit

Tuinen

Er zijn diverse kassen met verschillende soorten tuinen qua begroeiing. Al zie je natuurlijk overal de orchideeën terugkomen. Al kreeg ik het gevoel dat daar tijdens het vorige bezoek in 2015 meer de nadruk op werd gelegd dan nu.

Tropische tuin

Na de kassa kom je als eerste in de tropische tuin terecht. Met bijbehorende tropische temperaturen. Direct bij de ingang zit er al een vijver met schildpadden die voor een klein oponthoud zorgen. Gelukkig vind je ze overal in de tuinen terug. Je ziet hier ook overal orchideeën in alle soorten, maten en kleuren. Leuk is ook de tentoonstelling Viva Vida dat gaat over het overleven in de natuur. Na een kort stukje door deze tuin ga je verder in het Amazone Regenwoud.

Na het regenwoud kom je terecht achterin deze kas bij een grot waar de wortels door naar beneden groeien en een waterval die er voor zorgt dat de hoge luchtvochtigheid in deze kas bewaard blijft. Hier en daar zijn er ook paviljoentjes waar je even kan zitten en genieten. Het enorme slingertouw dat hier hangt is bij de wat oudere kinderen ook een groot succes.

Amazone regenwoud

In dit tropische regenwoud zijn de drie groeilagen die je in de natuur ook terugvindt nagebootst. Tussen het bamboe leven ook drie witoorpenseelaapjes die daar in samenwerking met Stichting Aap verzorgd worden. Binnenkort komen er nog meer aapjes bij. Het leuke aan deze grootste tuin is dat je niet alleen het verharde pad hebt, maar met de wat oudere kinderen ook allerlei wildpaden kan nemen. Het hoogtepunt in deze ruimte is toch echter wel de hangbrug die onder de loopbrug door loopt. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de verschillende watervallen. Ook is er achteraan in het gedeelte met de apen een uitkijktoren waar je kan kijken of je ze kan spotten. Aan het einde van de looproute (als je niet het hekje door bent gegaan gelijk de grot in) vind je een bassin met enorme roodstaartmeervallen die je garnalen mag voeren met reuze pincetten.

Kassen

Tussendoor vind je kassen waar de orchideeën in grote getallen worden geteeld. De looproute loopt door veel van deze kassen. Wel is er geprobeerd om er overal een thema aan te verbinden. Van het citruspad, tot een overzicht van verschillende ouderwetse werktuigen en allerlei tractoren.

Dierentuinen

Naast de aangelegde tuinen waar je onder andere de meervallen, karpers en apen vindt zijn er ook speciale tuinen voor dieren. Zo zijn er lori’s vlinders, maki’s, flamingo’s en stokstaartjes. De verblijven voor reptielen die we de vorige keer zagen hebben we dit keer niet gezien.

Lorituin

De lorituin is vernoemd naar de lorry’s die je hier vindt. Jonge kinderen kunnen hier een beetje bang voor zijn. Omdat ze vrij los vliegen en ook dichtbij komen. Voordat je de volière binnenloopt kan je een cupje met vloeistof kopen waarin suikers en mineralen zitten die ze graag lusten. Hiermee kan je ze lokken om dichterbij te komen en zelfs op je hand of hoofd laten zitten. Het beste kan je hiervoor wel vroeg komen, zeker op een drukke dag zitten ze ‘vol’ en blijven ze lekker op hun eigen plekje.

In het water zwemmen diverse vissen die vooral het stroompje op zoeken.

Vlindertuin

Orchideeënhoeve - Mamaliefde

In de vlindertuin heb je veel verschillende soorten vlinders, enorme grote die nauwelijks bewegen en nachtvlinders zijn maar ook kleinere eendagsvlinders. Overal staan er paaltjes met fruit waar je ze af en toe ziet landen. In deze tuin heb je ook een soort wildpad met trap zodat je vanaf boven op de tuin kon neerkijken. Heel lang zijn we hier niet gebleven omdat de kinderen toch wel moe werden. Op het moment dat er een hele mooie blauwe vlinder op onze dochter wou landen vond ze dit ook wel erg spannend.</