Heb je binnenkort een feestje met het thema oranje boven? Iedereen is wel bekend met de beroemde oranje tompouce. Maar wil je een keer iets anders? Of je nou Koningsdag wil vieren of een wedstrijd van het Nederlands elftal, met deze oranje hapjes zit je altijd goed.

Oranje sapjes

Waar gegeten moet worden, moet natuurlijk ook wat gedronken worden. Koop in de supermarkt wat kant-en-klaar sap met de oranje kleur. Dit kan bijvoorbeeld sinaasappelsap zijn, maar ook mangosap of tropische fruitsappen zijn een optie. Als je extra gezond wil doen kan je natuurlijk ook zelf sinaasappelsap persen. Doe het in een glas en maak het af met een prikkertje met de Nederlandse vlag. Eventueel kan je nog een halve schijf sinaasappel aan het glas hangen voor een extra oranje effect.

Aperol Spritz

Een ander oranje drankje dat momenteel razend populair is, is Aperol Spritz. Vooral tijdens de zomermaanden is het heerlijk verfrissend. De cocktail maak je met 1/3 deel Aperol, 1/3 deel spa rood en 1/3 deel Prosecco. Doe het in een wijnglas en prik er weer een Nederlands prikkertje in voor het gewenste oranje effect.

Oranje snoeppaprika’s

Een ander gezond gerecht die goed bij het oranje thema past is het oranje snoeppaprikaatje. Snijd deze doormidden en lepel de pitjes en de binnenkant eruit. Koop wat roomkaas, salami, zongedroogde tomaten en basilicum. De salami, tomaatjes en basilicum snijd je helemaal fijn. Vervolgens roer je dit in een bakje door de roomkaas. Met de spread die je zojuist gemaakt heb, vul je de oranje snoeppaprika’s. Leg ze leuk naast elkaar neer op een houten plankje of een bord, en klaar!

Oranje plaatpizza

Een pizza met een bodem van pizzadeeg / bladerdeeg, met tomatensaus, oranje paprika, oranje snoeptomaatjes en geraspte kaas en tot slot na het bakken wat verse rucola.

Oranje mini quiches

Hartige miniquiches van bladerdeeg met oranje paprika en crème.

Oranje paprikasoep

Met dit weer kan een beetje extra zout geen kwaad. Een soepje is altijd lekker om dit te bereiken. En om in oranje thema te blijven, natuurlijk een oranje soepje. Voor dit recept heb je nodig; oranje groenten, zoals winterpeen, worteltjes, pompoen of oranje paprika. Ook kun je oranje en gele paprika’s mengen tot een oranje soep. Een ui, wat boter of olijfolie, bouillon, crème fraîche. De bereiding: De oranje groente in kleine stukjes snijden. Gebruik je paprika? Rooster deze dan even voor in de oven. Wordt de schil zwart? Haal ze eruit en doe ze in een plastic zak. Dit zorgt ervoor dat je de schil straks gemakkelijk eraf kunt halen. Snijd de ui fijn en fruit deze aan in de boter of olie. Bak vervolgens ook de oranje groenten even mee. Blus vervolgens het geheel af met de bouillon. Gaar de groenten vervolgens in de bouillon. Als alles gaar is pureer het geheel dan. Dat kan met een zeef of een staafmixer. Voeg tot slot crème fraîche toe om de soep romig te maken. Vergeet ook niet wat zout en peper toe te voegen. Ben je een liefhebber van het kruid koriander? Dan geeft dit een lekkere frisse smaak aan de soep. Geen soepliefhebber; probeer dan de gevulde (oranje) paprika’s met rijst en gehakt. Of oranje paprika’s met roomkaas en groene asperges.

Tip: Geen fan van (oranje) paprika’s; ga dan bijvoorbeeld voor een oranje gazpacho (recept vind je hier) of een wortelsoepje.

Gevulde zalmrolletjes

Rolletjes zalmfilet gevuld met roomkaas en salade.

Nederlandse bitterballen

Natuurlijk zijn bitterballen een typisch Nederlands gerecht en kunnen ze niet missen bij de Nederlandse feestjes. Bak er een aantal in je frituurpan of oven en koop wat Nederlandse prikkertjes. Prik deze in de bitterballen, leg ze leuk neer op een bordje en je bent al klaar! Vergeet niet om er wat mosterd bij te serveren. Als je niet zo van bitterballen houdt, kan je dit natuurlijk ook met elk ander gerecht doen, bijvoorbeeld met wat kleine pannenkoekjes of poffertjes.

Tip: Ook oranje gebakken kroketten passen hier natuurlijk prima bij! Van grote kroketten tot goudgele kleine aardappelkroketjes met een heerlijke oranje dip. Of wat dacht je van pittige vlammetjes!

Tortilla chips met salsa dip

Dit recept heb ik geleerd tijdens een kookworkshop tijdens onze reis door Midden-Amerika. Oké, dat ligt ontzettend ver weg van Brazilië, alsof je Hollandse bitterballen vergelijkt met de Italiaanse verfijnde keuken. Maar vanaf ons kikkerlandje gezien, hemelsbreed… Kom ik er wel mee weg toch? Ik vind dit een heerlijke frisse variatie in combinatie, zelfs met de tortilla chips erbij, in vergelijking met de standaard paprika chips met dipsaus. Maar nu het recept: Voor dit recept heb je nodig; een rode paprika, één (of twee) groene pepers, een meloen (of meloensap in zo’n groen flesje), chilipeper, twee stevige (vlees)tomaten en koriander. De bereiding is heel simpel; je snijdt de paprika, tomaten, pepers en korianderblaadjes fijn. Let op bij de pepers; voor een pittig gerecht laat je de zaadjes zitten. Voor minder pit verwijder je deze. De kleur rood of groen heeft niets te maken met pittigheid, rode pepers kunnen wel net iets zoeter zijn. Probeer deze pepers niet met je handen aan te raken, of anders hooguit met één. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het niet fijn is als je daarna een haartje uit je oog wilt halen. Dan ben je wel even bezig met uitspoelen. Als ik niet veel zin heb speel ik vals door onze keukenmachine hiervoor aan het werk te zetten. Wel alle ingrediënten los van elkaar, zeker de tomaat zorgt er anders voor dat je al snel een soepje krijgt in plaats van een lekkere stevige dip. Met de meloensap maak je het iets smeuïger. Met de tortillachips kan je deze salsa vervolgens naar binnen werken. Heerlijk.

Oranje donuts

Bijna iedereen is er wel gek op: donuts. En je hebt ze in veel verschillende soorten en smaken. Versier ze dit keer oranje en strooi er wat rood-wit-blauwe sprinkles op. Je kan er voor kiezen om de donuts zelf te maken, maar je kan zowel kleine als grote varianten ook kant-en-klaar kopen bij bijvoorbeeld Albert Heijn. Maak vervolgens met poedersuiker, een scheutje water en oranje kleurstof wat glazuur. Hier dip je de donuts met de bovenkant in. Strooi er nog wat rood-wit-blauwe sprinkles over voordat het glazuur is opgedroogd, en je donuts zijn klaar om gepresenteerd te worden.

Oranje soesjes

Soesjes zijn voor elke gelegenheid heerlijk en lekker luchtig. Maak oranje glazuur met poedersuiker, water en oranje kleurstof. Geef de soesjes vervolgens een oranje effect en dip de bovenkant kort in het glazuur. Smullen maar!

Versierde oranje cupcakes

Ben je creatief en heb je nog wat marsepein of fondant van de cake over? Bak wat cupcakes en laat ze afkoelen. Of koop wat kleine cakejes in de supermarkt. Vervolgens versier je de bovenkant met marsepein in de kleuren van de Nederlandse vlag. Maar ook een oranje kroontje of oranje voetbaltenue ziet er heel vrolijk Nederlands uit! Kan je tegen priegelwerk? Maak dan een staande tulp bovenop een cakeje.

Overdag kan je natuurlijk samen met je kinderen in de oranje stemming komen door samen cupcakes te versieren. Deze kan je zelf bakken of kant-en-klaar kopen. Zelf vind ik het altijd leuk om ze zelf te maken, dat doe ik als onze dreumes op bed ligt. Zodat we daarna samen kunnen versieren. Een eenvoudig, altijd geslaagd, recept voor 12 cupcakes luidt; mix in een kom de 180 gram boter, 135 gram suiker en 8 gram vanillesuiker romig. Voeg vier eieren één-voor-één toe en blijf mixen tot deze goed zijn opgenomen. Voeg het zout en 180 gram zelfrijzend bakmeel beetje-bij-beetje toe, mix tot een luchtig beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in 20 minuten op 175 graden gaar.

Als de cupcakes uit de oven komen kan je ze het beste even laten afkoelen voordat je hier je creatieve uitspattingen op los laat. Geen zin om moeilijk te doen; ga dan los met de rood-wit-blauwe sprinkels en een kant-en-klare marsepeinen voetbaldecoratie. Met een decoreerstift en oranje marsepein kan je natuurlijk ook al veel bereiken. Of wat dacht je van een dotje slagroom en een rode, witte of blauwe m&m? Nog een laatste idee; drie kleuren botercrème maken en die op de cupcakes spuiten. Krijg je cupcakes in de Nederlandse vlag.

Cake met de Nederlandse vlag