Opvoeden, voordat ik kinderen had was ik van mening dat dat de taak is van de ouders. In principe brengen zij tenslotte het grootste deel van de tijd door met het kind. Maken zij bepaalde keuzes in wat ze wel / niet willen hebben en waarom. Nu zijn mijn eigen kinderen nog onder de vier en heb ik daarvoor ook vooral met deze leeftijdsgroep gewerkt en ligt het misschien nog iets anders.  Natuurlijk ben ik nog steeds van mening dat de basis thuis ligt. Als ouders maak je tenslotte bepaalde keuzes, waarbij de keuze van een school natuurlijk ook een rol speelt. Tenminste, de eerste opvoeding dan, ze zeggen wel eens dat je later nog eens opgevoed (gevormd) wordt door je partner en vervolgens je kinderen. Net zoals je thuis ook kan oefenen voor school zoals met Squla.

Lees ook: Normen en waarden; voorbeelden binnen de opvoeding thuis met familie of op school

Op school?

Opvallend vond ik het echter toen ik laatst van een moeder hoorde ‘ja, maar dat leren ze wel op school’. Dat is in mijn ogen ook precies de functie van een school; om te leren. En dan niet alleen leren lezen, schrijven, rekenen, geschiedenis etc. Maar vooral ook leren om te leren. Bepaalde vaardigheden zoals het voorbereiden van een spreekbeurt, het maken van een werkstuk, het maken van een presentatie, samenwerken in een groepje, huiswerk maken etc. Lezen en schrijven zijn tenslotte handige basisvaardigheden die ze daarvoor nodig hebben. Vaardigheden die ze later op de middelbare school en een studie nodig hebben. Eventueel ook vaardigheden zoals het leren strikken van je veters. Maar als het gaat om opvoeding blijft dat toch echt de taak van de ouders.

Lees ook: Opvoedmoe

In de kinderopvang

Voordat ik zelf kinderen kreeg heb ik jaren in de kinderopvang gewerkt. Ondanks dat je in een groep zit sluit je toch aan bij de ouders. Pas als de ouders zijn begonnen met zindelijkheidstraining kan je daar zelf verder op inspelen. Natuurlijk zal het kind af en toe al eens samen met de rest van de groep naar het toilet gaan. Maar pas als de ouders ermee beginnen kan je ook echt iets bereiken. Nu ik als gastouder werk kan je daar nog veel meer rekening mee houden. Ik vind dat dan ook erg belangrijk omdat daarmee het verschil tussen thuis en opvang zo klein mogelijk is. Tenminste, mits het niet teveel strookt met mijn eigen uitgangspunten. Als ze thuis tussen de middag het moeten doen met een zak chips ga ik me daar echt niet aan aanpassen.

Lees ook: Kinderdagverblijf of gastouder; Wat zijn de verschillen en voor- en nadelen en waar moet je op letten bij het maken van een keuze

Ergens anders

Toch weet ik uit eigen ervaring dat je niet alleen thuis opgevoed wordt. Zo ben ik jarenlang op scouting geweest. Ik zal twaalf / dertien jaar zijn geweest toen het de taak was om zelf te gaan koken. Inclusief de boodschappen. We kregen uitleg over een verantwoorde maaltijd en de schijf van vijf (de oude) en moesten een verantwoorde maaltijd op tafel toveren. Daar waren we thuis niet zo mee bezig. Voor een deel wordt je dus ook buitenshuis gevormd.

Lees ook: Welke hobby’s voor je kind?

Wat vinden jullie; in hoeverre is het de taak van jezelf of de school voor de opvoeding?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock