Bijna precies een jaar geleden schreef ik ook al over het hebben van een oppas, toen waren ze een stuk jonger en stond ik er heel anders in. Tot op heden hebben we het altijd binnen de familie weten op te lossen. Was er geen buurmeisje / scholier nodig om voor de kinderen te zorgen. Dat vond ik altijd wel een prettig idee. Met name oma heeft regelmatig opgepast, net als mijn zus. Waar natuurlijk tegenover stond dat haar dochter hier ook met enige regelmaat welkom is. Het is erg fijn om zoiets af te wisselen. Ze hebben echter ook een eigen leven en ik wil niet compleet van ze ‘afhankelijk’ zijn. Dus begon ik met mijn zoektocht naar een oppas. Het liefste een vast gezicht die zowel overdag als ik voor de blog ergens heen wil gaan waar kinderen niet handig zijn en manlief aan het werk is of voor ‘s-avonds als we allebei ergens moeten zijn. Gelukkig is dat niet vaak, maar als dat wel het geval is dan is het fijn dat we iemand kunnen bellen.

Lees ook: Wel of geen au-pair als oppas voor de kinderen in Nederland?
Lees ook: Je baby of kind alleen thuis laten? Vanaf welke leeftijd en is dit strafbaar volgens wet? 
Lees ook: Oppasoma’s en -opa’s

Mijn zoektocht

Mijn zoektocht begon ik op de website van Care.com. Hier kan je na het aanmaken van een account eenvoudig een oproepje plaatsen. Er is zelfs al een standaard tekst, die je eventueel zelf kan aanpassen. Er wordt vermeld dat een persoonlijke opdracht meer reacties oplevert dus beschrijf ik ons gezin en dat we op dit moment voor twee data (een overdag en een in de avonduren) op zoek zijn naar een oppas. Dan klik op publiceren en al snel stromen de mailtjes met reacties binnen. Zelfs een week later blijven ze komen dus heb ik hem weggehaald. Er waren diverse types die reageren. Wat heel netjes is; allemaal met een minimale leeftijd van 18 jaar. De een is een student SPH die graag wat wil bijverdienen, de ander gastouder en heeft zelf ook kinderen. De leeftijden en tarieven variëren heel erg, net als de achtergrond. Omdat dit niet structureel is valt er ook heel veel af. Er zitten een aantal reacties tussen die interessant klinken en aansluiten bij wat ik in mijn gedachten heb. Helemaal als ik doorklik naar de website en hun profiel lees. Om te kunnen reageren moet je een premium account hebben en dat kost 35 euro. Voordeel hiervan is wel dat elke profiel, geplaatste vacature en de geüploade informatie van de kandidaat wordt gescreend. Goedkoper dan als je op zoek gaat via een gastouderbureau. Voor de eenmalige oppas die ik zelf zoek op dit moment niet noodzakelijk.

Mocht je ook op zoek zijn naar een oppas wil ik je graag de volgende vragen meegeven om bij stil te staan.

CARD 3-3363 (640x427)

Lees ook: Wanneer kind alleen thuis laten en vanaf welke leeftijd geen oppas meer nodig?

1. Wat zijn je verwachtingen?

Ga eerst voor jezelf na wat je eigenlijk verwacht en wat voor oppas je eigenlijk zoekt. Gaat het om overdag en wil je iemand die lekker actief / creatief is en met de kinderen aan de slag gaat? Zijn het jonge kinderen of nog baby’s en is het fijn als de oppas zelf een baby heeft of ervaring mee heeft. Moet er gekookt worden? Of wat dacht je eventueel van religieuze achtergrond als je wilt dat je kinderen voorgelezen worden uit de bijbel voor het slapen gaan? of heb je voorkeur voor een niet-rokend persoon? Het is belangrijk om dit te checken. Gaat het om de avonduren Is het eenmalig of voor een vast aantal dagen per week? In dat laatste geval is het misschien ook fijn als de oppas beschikt over een diploma, rijbewijs en EHBO of zelfs ingeschreven staat bij het Landelijk Register Kinderopvang als gastouder zodat je kinderopvangtoeslag kan aanvragen. In dat laatste geval; vind de opvang dan plaats in je eigen huis in de voor hun bekende omgeving of bij hun thuis en komt er dan misschien een kind mee?

2. Wanneer heb je opvang nodig?

Of het nu gaat om af en toe (een keer per maand) in de avonduren of vast een paar dagen per week kan verschil uitmaken voor je zoektocht. Een student kan dan misschien goedkoper zijn, maar is overdag niet beschikbaar. Dit is ook goed om af te stemmen; wanneer kan je terugvallen op een bepaalde oppas? Voor de kinderen kan het erg rustgevend zijn om een vast gezicht te hebben en niet iedere avond een ander.

CARD 2-0124 (640x427)

3. Wat is je budget?

Wil je een professionele oppas met ervaring of is het 16-jarige buurmeisje die in noodgevallen kan terugvallen op haar moeder voldoende. De prijzen verschillen heel erg, en hangt dus samen met de eerste vraag. Voor het buurmeisje waarvoor je zelf de kinderen naar bed brengt en dus alleen maar beneden hoeft te zitten is 3 / 4 euro voldoende of een cadeaubon en een fles cola / zak chips voldoende terwijl je voor een professionele oppas meer betaald. Dit kan zijn van een gastouder waar je je kinderen heen brengt rond de 5 euro per uur of een soort nanny die bij je thuis komt rond de 10 euro per uur.

4. Laat de kinderen bepalen

Als je een oppas hebt gevonden is het heel belangrijk dat er een klik is. Bij de een gaat dit makkelijker dan bij de ander. Voordat er echt opgepast moet worden kan je vragen om een keer kennis komen te maken met de kinderen. Dat je zelf wel in de buurt bent, maar de oppas er een uurtje voor zorgt (overdag). Je kan ook even weggaan om de boodschappen te doen. Of heel laagdrempelig afspreken om kennis te maken als de kinderen wakker zijn. Het is dan maar voor even, kan jij er aan wennen dat er iemand anders in je huis is, kunnen de kinderen wennen dat jij weg bent en opeens iemand anders voor ze zorgt en kan de oppas wennen aan de kinderen en hun bijzonderheden. Zeker als je kinderen al wat ouder zijn is dit erg fijn.

Bij Care.com kan je trouwens niet alleen terecht als je op zoek bent naar een oppas, ook voor een huishoudelijke hulp, dierenoppas en bijles kan je hier terecht.

Waar let jij op tijdens de zoektocht naar een oppas?

stories

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.