9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren - Mamaliefde.nl

9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren; symptomen en klachten

Ok, vooruit. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de negen maanden zwanger de tweede keer (gelukkig) niet eens heb gehaald. Met 38 weken braken de vliezen. Heel fijn, want dan ‘verwacht’ je het nog niet. Zit je er minder op te wachten tot het eindelijk zover is. Levert wel goedbedoelde opmerkingen op als ‘Ja, maar dat kan nog helemaal niet.” Vandaag is onze zoon 9 maanden oud. De tijd die je gegeven wordt om te ontzwangeren. Is negen maanden daar eigenlijk wel lang genoeg. Als jonge moeder heb je niet alleen te maken met heel veel hormonen, maar ook stress en slaaptekort en andere symptomen.

Hoe lang duurt het ontzwangeren?

De vorige keer bleek ik na 8 maanden weer zwanger, dus mijn lichaam heeft stiekem best wel een behoorlijke klapper gehad. En dat is te merken. Ze zeggen wel 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren. De tijd die je lichaam nodig heeft om de hormonen oestrogeen en progesteron die je lichaam heeft aangemaakt tijdens de zwangerschap weer te reguleren. Het viel me vorige week een paar keer op dat dat ik nog steeds last heb van bepaalde (ont)zwangerschapsverschijnselen. Hoogst irritant. Of het nu zou liggen aan de slapeloze nachten, huilende baby’s waar ik dus gewoon echt niet tegen kan of het gevoel van falen / tekortschieten wat je zo af en toe (soms tegen beter weten in) kan hebben. Manlief wijst me er ook altijd graag op, die maakt er dan een grapje van dat de 9 maanden nog niet voorbij zijn. Zo leuk is het ontzwangeren echter niet. Waaraan ik merk dat mijn lichaam nog niet ‘ontwend’ is?

Lees ook Hoe doen andere mama’s dat toch?

Bloedverlies & Naweeën & Aambeien

Met name de eerste zes weken na de zwangerschap is je lichaam hard aan het ontzwangeren. Je lichaam moet herstellen van een ingrijpende fysieke gebeurtenis. Na de bevalling is het heel normaal dat je nog wat bloed verliest. Je hebt tenslotte een enorme wond in je baarmoeder op de plek waar voorheen de placenta zat. Het bloedverlies kan gepaard gaan met heftige krampen en naweeën, deze kunnen nog erger zijn dan de weeën zelf. Met name de eerste 3 a 4 dagen heb je hier flink last van. In het kraampakket zit er daarom niets voor niets kraamverband om de eerste weken het bloed mee op te vangen.

Als je gescheurd of ingeknipt bent zal dit zich ook flink moeten herstellen. Met name tijdens het plassen, zitten of liggen. De een zweert daarom bij donutkussentjes om op te zitten, de ander wil vooral heel veel liggen. Het is vooral afwachten.

Misschien heb je aan de bevalling (door het persen) aambeien overgehouden. Probeer je ontlasting dan zacht te houden, zodat je niet hoeft te persen. Je houdt je ontlasting zacht door veel te drinken en vezelrijk te eten. De aambeien worden als het goed is vanzelf kleiner en verdwijnen na loop van tijd.

Lees ook: Bevallingsverhaal; Symptomen pre-eclampsie, Hellp-syndroom en bevallen bij 32 weken

Pijnlijke borsten

Vaak krijg je na de bevalling opgezwollen en pijnlijke borsten. Dit komt door stuwing. Stuwing is een overproductie van moedermelk. Je kunt het voorkomen of verminderen door je baby zo vaak mogelijk aan te leggen of anders wat moedermelk af te kolven. Hierdoor neemt de druk af en voelen je borsten niet zo opgezwollen en pijnlijk. Geef je geen borstvoeding? Draag dan even een strakke beha, de melkproductie neemt vanzelf af.

Last van hormonen & Emoties tijdens ontzwangeren

Ik huil overal om. Of iets verdrietig is, of juist grappig. Natuurlijk vergeet ik altijd de voorbeelden, maar afgelopen week moest ik nog mijn tranen bedwingen in de eerste vijf minuten van Frozen. In een vrolijk stukje notabene! Ik vrees dat de zwangerschappen me een emotioneel instabiele factor van me hebben gemaakt. Dat zal voorlopig nog wel even duren. Stiekem komen er ook zoveel emoties kijken bij het moederschap, lang leve de hormonen. Veel vrouwen hebben ook last van zweten. Dit is een normaal verschijnsel na je zwangerschap en verdwijnt vanzelf weer. Je hormonen zijn hiervan de boosdoener.

Geen menstruatie; wanneer wordt je weer ongesteld

Ook kan het wel een tijdje duren voordat je eerste menstruatie weer op gang komt. Geef je flesvoeding dan kan je eerste menstruatie rond de 5e of 6e week optreden. Vaak duurt het wel even voordat je cyclus weer regelmatig wordt. Als je na 3 maanden nog niet ongesteld bent geworden, is het verstandig om contact te zoeken met de huisarts.

Als je borstvoeding geeft, dan weet je niet wanneer je voor het eerst na de bevalling weer ongesteld wordt. De hormonen die de borstvoeding verzorgen, remmen de hormonen die de menstruatie regelen. Dus als je lichaam perfect werkt zou je niet ongesteld moeten worden zolang je volledige borstvoeding geeft. Pas als je gaat bijvoeden (vanaf 6 maanden) neemt de borstvoeding en daarmee de hormonen zo ver af, dat de hormonen voor de menstruatie hun werk kunnen gaan doen. 4 weken later wordt je dan vaak ongesteld. Er zijn ook veel vrouwen die helemaal niet ongesteld worden zolang ze borstvoeding geven. Daarentegen zijn er ook genoeg vrouwen die, ondanks dat ze goede borstvoeding hebben, na 2 of 3 maanden ineens weer ongesteld worden.

Als je niet direct weer zwanger wilt worden is het daarom altijd verstandig om iets van anticonceptie te gebruiken. Bij borstvoeding zijn je keuzes in anticonceptie beperkter dan wanneer je flesvoeding geeft. De combinatiepil wordt bijvoorbeeld afgeraden als je borstvoeding geeft. Want ook al geef je borstvoeding en heb je geen menstruatie, je kan wel zwanger worden!

Lees ook: Wat is een postnatale depressie en wat zijn de symptomen / hoe lang duurt het?

Urineverlies

Gelukkig heb ik er zelf niet veel last van, maar doordat de bekkenbodem flink is opgerekt tijdens de bevalling kan het voorkomen dat deze niet helemaal meer afsluit en je urine kan verliezen. De een kan dit de hele dag door, de ander alleen bij flinke lach- en of niesbuien of tijdens het springen op de trampoline. Mocht je daar blijvend last van hebben is het goed om het hier over te hebben met de huisarts en eventueel oefeningen te krijgen van de fysiotherapeut.

Gewicht; terug naar zweefgewicht

Mijn gewicht. Ik heb de nare eigenschap om tijdens de zwangerschap af te vallen. Kort na de zwangerschap op gewicht te blijven en na een paar maanden vliegen de kg’s er weer aan. En meer dan daarvoor. Eigenlijk wil ik daar wel wat aan doen, maar ik durf niet goed. Heb al meerdere dingen geprobeerd en het werkt allemaal niet. Ben dus ook super jaloers op mensen die wel het doorzettingsvermogen hebben om die knop om te zetten. Dat is volgens mij de allesbeslissende factor. Of je je streefgewicht haalt. Mijn instelling is nu ook om gewoon tevreden te zijn met het lichaam dat ik heb, het lichaam dat twee kinderen op de wereld heeft gezet. En dat dat ook gewoon leuk gekleed kan worden. Dat je je niet hoeft te laten verslonzen. Stukje bij beetje komen er dus ook weer nieuwe items in mama’s kledingkast.

De meeste mensen komen echter tussen de 10 en 15 kg aan tijdens de zwangerschap. Het grootste gedeelte zal je snel kwijt zijn, helemaal als je borstvoeding krijgt zal dit vlot verlopen. Het is echter niet verstandig om te gaan lijnen, dan komen er gevaarlijke stoffen in de moedermelk wat niet goed is voor je kind. Na ongeveer 6 weken (8 tot 10 weken na een keizersnede) kan je weer gaan sporten. Het is wel verstandig dit te doen in overleg met de verloskundige of huisarts, wandelen en fietsen zijn vrij stabiele sporten om te doen.

Lees ook: Ervaringen Get Started Program Sportcity; sporten om af te vallen.

Vergeetachtigheid symptomen

Soms moet ik dingen gewoon opschrijven omdat ik ze anders vergeet. Gelukkig niet vaak meer omdat mijn geheugen een zeef is, maar juist omdat die te vol zit. Er komen tegenwoordig zoveel prikkels binnen. En ik denk zo vaak; “Dat doe ik straks wel.” Not, wat denk je zelf. Straks zijn er zoveel andere zaken die om mijn aandacht vragen dat ik na een week er achter kom dat ik dit of dat nog moest doen. Zelfs als ik het heb opgeschreven. Zoals het aanvragen van een identiteitskaart voor als we naar Frankrijk op vakantie gaan. Dat werd een spoedje.

Lees ook: Blijvende zwangerschapsdementie na bevalling

Managen

Je hoort wel eens moeders die roepen dat ze gezinsmanager zijn, de hippe variant van thuisblijfmoeder. Stiekem eigenlijk heel terecht, er valt ook heel veel te managen. Binnen no-time leer je zoveel mogelijk ballen in de lucht houden. Een baby voeden terwijl je je peuter bezighoudt en aan de telefoon zit; no problem. Wie mij dat had verteld tijdens de zwangerschap, of al tijdens de kraamweek had ik voor gek verklaard. Ondanks het werken met kinderen vroeg ik me af hoe ik dat in hemelsnaam moest aanpakken met twee jonge kinderen. Gelukkig komt altijd alles uiteindelijk goed.

Slappe buikspieren

Het kan zijn dat je buikspieren ook wat verder uit elkaar zijn komen te liggen, en wat slapper zijn geworden. Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je wat oefeningen gaan doen om ze weer sterker te maken. Wacht eerst de nacontrole van je verloskundige of gynaecoloog af. Deze controleert of je buikspieren weer goed naast elkaar liggen. Dit is belangrijk als je van plan bent om weer te gaan sporten.

Vermoeidheid & Slaapproblemen

De vermoeidheid zal voor een deel ook komen door de onderbroken nachten, maar ik heb regelmatig dat ik gewoon te moe ben zonder duidelijk aanwijsbare reden. Juist in deze periode is het voor jezelf ook erg belangrijk dat je voldoende slaap krijgt. Zeker als je na 3 maanden verlof weer aan het werk gaat! Ook echt de grootste respect voor moeders die buitenshuis werken. Vermoeidheid kan ook komen door een gebrek aan ijzer, heb je hier last van, is het verstandig om je bloed daar op te laten controleren.

Haaruitval

Vooral na de eerste zwangerschap had ik hier heel erg last van. Nu ook, maar gelukkig al iets minder en lijkt het ergste al voorbij te zijn. Overal kwam ik ze tegen. Verschrikkelijk.Door veranderingen in je hormoonhuishouding kun je tijdens, maar vooral ook na je bevalling, last krijgen van haaruitval. Zolang je geen kale plekken signaleert, is – veel – geduld de beste remedie. Voeding – zoals meloen, appels, spinazie, noten, zuivel, water -en extra vitamines – zoals vitamine a, vitamine b-6, vitamine b-12 en foliumzuur- willen nog wel eens helpen. Heb je last van kale plekken maak dan een afspraak bij je huisarts. Haaruitval kan wel een jaar lang aanhouden.

Lees ook: Haaruitval bij vrouwen; 8 tips om te verminderen of tegengaan 

Post Partum Depressie

Iedereen heeft wel eens last van kraamtranen of is tijdelijk labiel (vanwege de hormonen). Vergeet niet dat het niet altijd een ‘roze wolk’ hoeft te zijn. Mocht je echter last krijgen van depressie, wees dan niet bang om hulp in te schakelen. Je hoeft dit niet alleen te doen.

En natuurlijk de volgende klachten

 • De frustraties en onzekerheid die je soms hebt; frustraties omdat iets niet gaat zoals je het wilt of onzekerheid of je het wel goed doet.
 • Seks; een van de onderwerpen waar ik niet teveel over wil uitweiden; maar dat er een hoop veranderd in het sexleven mag duidelijk zijn. Ook als je er niet voor kiest om je baby bij je op de kamer te laten slapen.
 • Moeilijkere stoelgang
 • Stijging van je lichaamstemperatuur, en als gevolg hiervan kun je last krijgen van opvliegers of duizeligheid, hoofdpijn;
 • Haaruitval; Hier kun je vitamine B12 voor slikken )
 • Problemen met de schildklier

Hoe gaat / ging het ontzwangeren bij jullie?

Na 9 maanden zwangerschap is het tijd om 9 maanden ontzwangeren. Ook in die periode kan je last krijgen van bepaalde symptomen en klachten, en je veel last hebben van hormonen en depressie - Mamaliefde.nl

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ontzwangeren; hormonen na zwangerschap & symptomen en lichamelijke klachten na bevalling
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 24 )

 • Oh wat herkenbaar allemaal! Mijn jongste is nu 5 maanden en heb soms het idee dat ik gewoon gek ben ipv aan het ontzwangeren.. wat ook versterkt wordt doordat mensen om me heen het ook niet lijken te realiseren, dus erg fijn om iets te lezen waarin ik mezelf kan herkennen:)

 • Ooooh ik denk ik dat ik het dubbele ontzwanger ofzo haha..
  Ik herken alles wat je schrijft! Behalve het na 8 mnd weer zwanger zijn 😉 Dat mag ik medisch gezien niet haha…

  • Na 8 maanden opnieuw zwanger zijn wordt voor niemand aanbevolen. Maar ach een geluk zit in een klein hoekje 😉 Moest nu alleen de verloskundige beloven niet binnen een jaar terug te komen…

 • Hahaha, die seks en vermoeidheid 😉 Herkenbaar, de rest ook wel deels trouwens – hoewel ik het allemaal eigen vind nu. Het is nooit meer weggegaan na Olivia’s geboorte ook, dat jankerige bijvoorbeeld. Zucht, watjes zijn het: mama’s 😉 Misschien is Weight Watchers een idee? Bibian en Manon zweren erbij! Ik heb de laatste tijd vooral meegelezen bij je en via mijn mobiel, maar wauw: je lay-out, echt megamooi geworden!

  • Altijd spannend een nieuwe lay-out, fijn dat het zo goed bevalt. Weight watchers werkt niet vrees ik, soortgelijke methode via diëtiste gevolgd. Niets. Probeer er nu maar gewoon vrede mee te hebben. Enne, mama zijn misschien soms watjes, maar ook hartstikke stoer!

 • Als je borstvoeding geeft, gaan die 9 maanden pas in als je stopt met borstvoeding! Is mij verteld iig.
  Ik begon mij na 1 jaar weer een beetje mens te voelen en mezelf te worden. Daarna ging het hard en voelde ik me snel weer goed. Dat jaar heb ik echt helemaal nodig gehad om te ontzwangeren.

  • Dat zou een hoop verklaren, dan heb ik nog zeker minimaal een half jaar te gaan.

 • Voor mij is dit allemaal heel lang geleden maar dat het in de slaapkamer qua seks leven veranderd is herkenbaar en de vermoeidheid dat weet ik ook nog erg goed , maar het komt goed allemaal! 🙂 x

  • Fijn, om te horen. Er is dus nog hoop!

 • Hier zijn de 9 maanden ook net voorbij en man man dat ontzwangeren…. Ik heb wel het idee dat de hormoonhuishouding weer terug naar normaal aan het gaan is maar de rest.. Mijn oude gewicht heb ik nog niet terug in ieder geval en daar baal ik behoorlijk van! Ik denk dat ik dat ontzwangeren maar 1 jaar ga geven!

  • En dan na een jaar verlengen naar nooit? 😉

 • Hier zijn we 7 maanden ver en het gaat best wel redelijk! Het extra gewicht is er al af en stilaan ook nog wat extra kilootjes (yes!! thx borstvoeding!). Ik begin me ook weer een “mooie” mama te voelen die best wel wat geld mag besteden aan een leuk bloekje of zelfs een nieuwe jeans 😉
  Emotioneel kan ik ook meteen in huilen uitbarsten hahaha! En de vermoeidheid, tsja, die gaat volgens mij nooit meer weg hihi 🙂 Misschien als ons meisje eindelijk eens wil doorslapen?

  • Fijn hoor dat dat zo goed is gegaan, borstvoeding kan zeker een rol spelen. Goed dat je dan ook aan jezelf denkt! Echt doorslapen zou een mooie mijlpaal zijn.

 • hier gaat het redelijk… heb wel de indruk dat ik nog wat flauw loop… Mijn gewicht weet ik nog niet, heb me nog niet gewogen 🙂

 • Klinkt allemaal heel herkenbaar. Thomas is inmiddels 13 maanden en eindelijk heb ik het gevoel dat alles wat aan het stabiliseren is. Vooral haaruitval vond ik erg vervelend, kwam inderdaad overal haren tegen..

  Ontzwangeren is een hele klus, dat is zeker!

  • Fijn dat het wat stabieler aanvoelt. ontzwangerd of toch met een t? is echt een hele klus. Ik heb echt een haat (heel klein beetje liefde omdat ze voor kinderen zorgen) verhouding met hormonen.

 • Heel herkenbaar! Ik heb nog een lange weg te gaan haha. Die moeheid. Zelfs als ik lang slaap voelt het niet zo. Ik maak er maar veel grapjes om, om dat ontzwangeren. Wel fijn om even te lezen dat ik niet alleen ben. Niet iedereen is daar open en eerlijk over. Jammer he! 🙂 En fijn dat je even zegt dat je niet tegen huilende baby’s kan haha, soms denk ik dat dat verboden is, maar ik word er ook niet blij van.

  • Als je naar de reacties kijkt ben je zeker niet de enige! Ontzwangeren hoort er nu eenmaal bij. Een baby maken is niet zo maar iets. Ja, ik vind huilende baby’s echt vreselijk. Dan moet er gewoon iets gebeuren.

 • 9 maanden ontzwangeren, ik heb er niet veel gemerkt eigenlijk, behalve dat ik onwijs veel zweetaanvallen had!
  Hopelijk is het bij jou in korte tijd allemaal wat minder 🙂

 • Heel herkenbaar. De 9 maanden zijn hier ook om maar ik ben nog lang niet de oude. Ik ben blij hoor dat ik even niet werk hihi.

 • 9 maanden ontzwangeren? Maak er maar gerust een jaar van. En ik herken je verhaal met betrekking tot het gewicht. En sinds in mijn lijf heb geaccepteerd, val ik pas af.
  Het ergste van het ontzwangeren vind ik de golf van emoties. Ik was alles behalve stabiel en mijn emoties waren extreem. Manlief heeft het volgens mij best zwaar gehad. By the way…vind je nieuwe layout geweldig. Helder, open en persoonlijker.

 • Dag Dames

  Weet dat het een item is van vorig jaar maar door google kwam ik hier
  Fijn dat er erkenning is aan het ontzwangeren
  Mijn eerste had ik nergens last van. Binnen 5 weken de oude.
  De tweede echter is een ander verhaal. Mijn bekken zijn compleet zwak, en mijn psyche heeft echt op gang moeten komen. Ook door trauma na de geboorte
  Mijn vraag is, zijn er dames die na 5 maanden nog zenuwachtig zijn bij het alleen winkelen of auto rijden en dat ook niet doen? Het gevoel alleen lekker te zijn als je man en kids mee zijn. soort paniek gevoel krijgen? Gaat dit over na 9 maand? Er is al veel veranderd na 5 maand met ene dag heel goed in mijn vel, volgende rusteloos. Soms duizelig maar verklaarbaar.
  Wie herkent dit en kan zeggen of dat na een jaar beter word?

 • Wat een herkenning lees ik hier. Vooral het stijging van de lichaamstemperatuur en het ’s nachts je helemaal leeg zweten is het ergste van allemaal! Eerst kon ik na mijn bevalling amper zweten en op eens begon het….echt heel vervelend. Er is dus nog hoop dat het straks weer verdwijnt. Ook mijn geest moet zich weer resetten. Dit gaat steeds beter, ik raak niet meer oefenloos in paniek als de kleine jongen het op een krijsen zet. Ik ben nu 4 maand op reis, maar ik merk wel dat ik de 9 maand echt wel nodig ben….het vervelende is, aan de buiten kant zie je niks meer, maar binnen zit nog wel onbalans, en dan wil je nog wel eens domme dingen zeggen.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top