Het is altijd weer even lastig, een feestje organiseren voor je jarige kind. Ik denk altijd dat het extra lastig is als je kind vlak voor of midden in de zomervakantie jarig is. Er zijn dan al veel activiteiten rondom het einde van het schooljaar. En ook veel feestjes, want veel vriendinnen van A zijn ook nog in deze periode jarig.

Na het kiezen van de perfecte datum (niet samenvallend met andere jarigen en festiviteiten) komt het volgende dilemma in beeld. Wat gaan we doen? Met vriendinnen is ze al gaan paardrijden, een knutselworkshop, bioscoop, glow in the dark golfen en zwemmen zijn al langs gekomen. Probeer dan nog maar iets origineels te verzinnen.

Hier vind je een overzicht van geschikte musea om te bezoeken met kinderen en tips  voor tijdens het museumbezoek.

Speurtocht

Speurtocht kinderfeestje : Onderzoek in het museum - Mamaliefde

Gelukkig was daar de oproep van Linda voor het schrijven van een review over Zalunira. Een paar jaar geleden had ik ook al eens een speurtocht gevonden en uitgevoerd en dat was een groot succes. Dus ik was direct nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Samen met A, ja het is haar feestje, kozen we voor de speurtocht “Onderzoek in het museum” voor de leeftijdscategorie 7-8 jaar. Voor de hele basisschoolleeftijd heb je de keuze uit verschillende thema’s met verschillende moeilijkheidsgraden. Vergeet ook niet de uitnodigingen erbij te nemen. Dan kun je de feestgangers helemaal in stijl uitnodigen voor het feest. Wat wij niet hebben gedaan, maar wat wel heel leuk is, is om de kinderen verkleed te laten komen in de thema van het feestje. In ons geval als Sherlock Holmes.

Bestellen en voorbereiden

Direct na de betaling van je bestelling krijg je een mail met daarin de instructie om de gekozen speurtocht te printen. Je bestelling is een PDF van ongeveer 20 pagina’s. Je krijgt dus niets per post. En hierdoor kun je ook last minute nog beslissen voor deze speurtochten. Heel handig als je eerdere idee door welke omstandigheid dan ook niet door kan gaan.
Wij hadden niet de beschikking over een kleurenprinter. Voor de uitnodigingen en 1 raadsel is dat wel leuker. Ook de diploma’s zien er in kleur mooier uit. Maar ik moet zeggen, dat is de kinderen niet eens opgevallen.

Speurtocht kinderfeestje : Onderzoek in het museum - Mamaliefde

De handleiding is makkelijk! 1 A4 met hoe het spel te spelen. Je kunt helemaal zelf bepalen of je binnen of buiten aan de slag wilt. Daarmee kun je de speurtocht zo makkelijk of zo moeilijk maken als je zelf wilt. De raadsels moet je zelf verstoppen. Hulp nodig bij het bedenken van goede verstopplaatsen voor de raadsels? Op de site van Zalunira staan goede tips. Een goede voorbereiding is dus wel nodig. Hoe wil je de kinderen naar het volgende raadsel leiden? In huis? Of buiten? Waar verstop je de raadsels?

Het feestje

Speurtocht kinderfeestje : Onderzoek in het museum - Mamaliefde

Wij ontvingen de dames thuis. Ja A koos alleen dames om mee te doen. Maar de speurtocht die we kozen is zowel geschikt voor dames als heren. Dus een gemengd feestje hoort zeker tot de mogelijkheden. Na de cadeau’s, wat drinken met wat lekkers begonnen we aan de speurtocht. Wij hadden ervoor gekozen om het buiten te doen. Pijlen van stoepkrijt wezen de weg naar de volgende raadsels. De raadsels hadden we in plasticmapjes verstopt op diverse plekken. Door de plastic mapjes bleven te wat mooier en konden we ze makkelijker verstoppen. Wat ik een volgende keer zeker wil proberen is een kaart te maken met daarop de route en de verstopplekken. Maar voor was het soms al lastig en soms ook niet om de opdracht te vinden. Ondanks dat ze met een pijl en een * de goede richting op werden gewezen.

Het verhaal

Fred, een jonge privédetective, krijgt een onderzoek toevertrouwd van de directeur van het museum in de stad: hij moet de “bende” opsporen die verschillende schilderijen van grote meesters heeft gestolen… De jonge detectives moeten hem helpen om allerlei raadsels op te lossen en om zo het einde van het verhaal te weten te komen.

De raadsels zijn perfect afgestemd op de leeftijd van de doelgroep. En eerlijk, sommige raadsels vond ik ook nog best lastig, ik was dus wel blij met de antwoorden. Soms denk je toch helemaal de verkeerde kant op en dan kan je mooi even spieken dus. Tussen de raadsels door is er 3 keer de gelegenheid voor uitdagingen. De spelset geeft een aantal leuke ideeën, maar je kunt ook zelf nog uitdagingen verzinnen die passen bij het spel. Een stiltespel met blinddoeken om zo stil mogelijk het museum binnen te komen, maar ook een inhaalrace om zo de dief te pakken zijn uitdagingen die wij gebruikten. Bij het pakken van de dief is natuurlijk haast geboden, dus rennen zo hard je kan. Direct een fijn moment om ze even uit te laten razen. Want ook al heb ik allemaal dametjes in de dop bij me, het zijn nog kinderen die echt even willen rennen tussendoor.

Conclusie: Een spannende middag met veel lol en toch ook nog wat hersenkrakers. En A die had een topfeest en mocht aan het einde iedereen zijn diploma overhandigen. O en de prijs? Deze speurtocht kost € 9,99. Voor deze prijs heb je weinig andere leuke feestjes is inmiddels mijn ervaring. Bij bijvoorbeeld een workshop of een zwemfeestje ben je dit al snel per persoon kwijt. Geen verjaardag binnenkort? Maar op zoek naar een leuke activiteit in de vakantie. Ook dan is een speurtocht een echte aanrader!