Er zijn van die mijlpalen die je je hele leven bijblijven. Een bijzondere verjaardag, grote reis, het halen van je autorijbewijs, afstuderen, kopen van een huis, de bruiloft maar ook de geboorte van een kind. En dat begint al bij het moment dat je je zwanger voelt en de zwangerschapstest bewijs daarvoor levert. Nieuw leven natuurlijk altijd hartstikke bijzonder. Het wordt niet voor niets een klein wonder geheten. Stel je maar eens voor, niets groeit in negen maanden uit tot iets. Als blogger kan je dat niet zomaar lang je heen laten gaan. Je hebt toch niet voor niets een mamablog?

Lees ook: Overzicht van de leukste Nederlandse papa blogs; instagrammers en youtubers door vaders.

Goed nieuws

Maar ja, als je zelf niet zwanger bent… Dan moet je meeleven en een graantje meepikken van andere zwangeren ;-) Nu heeft blogvriendin Miriam zojuist (eindelijk) algemeen bekend gemaakt dat ze zwanger is. Hoef ik het niet meer voor me te houden. Die zwangerschap op zich is al een klein wonder. Na een maandenlange rollercoaster en een aantal miskramen is er nu dan toch eindelijk goed nieuws. Het hele verhaal van deze rollercoaster kan je op haar eigen blog lezen.

Lees ook: ‘ik wordt grote broer / zus’ boeken voorbereiding op komst baby

Als vriendin wil ik haar natuurlijk wel voorzien van de nodige tips. Dus daarom heb ik een overzichtje gemaakt met blogs die ze de komende tijd met jullie kan delen om zo nooit zonder inspiratie te zitten. Want tja, zwangere bloggers dat zijn net magneten! En ze is niet de enige, want het ‘regent’ weer zwangerschapsaankondigingen in bloggersland. De één na de ander maakt bekend dat er binnen nu en x-weken er (weer) een kleine de wereld op wordt gezet. Verwacht en onverwachts, jongens en meisjes of nog onbekend. Nog heel pril net de eerste echo gehad of al bijna halverwege. Nog vol energie of gewoon de puf niet meer om op de eigen blog te schrijven.

Lees ook: Kinderwens? Onvervuld, twijfel, partner wil niet of alleenstaand.

Zwangerschapstest

Oké, je begint eigenlijk met de zwangerschapsaankondiging. Maar daarna kan je een blog delen over de zwangerschapstest. Wanneer je hem hebt gedaan, met wie, of je twijfelde of het wel of geen streepje was en wie je het vervolgens als eerste hebt verteld.

Lees ook: 25 zwangerschapssymptomen waaraan je zwangerschap kan herkennen

Zwangerschapsaankondiging

Naast de zwangerschapsaankondiging zelf op de blog of op social media waarin je bekend maakt dat je zwanger bent. Als je al moeder bent zijn er natuurlijk ook broertjes en zusjes die op de hoogte gebracht moeten worden van de zwangerschap. Tip; als je het ze vertelt, neem het dan ook op. Geldt ook voor een later moment als je weet of het een jongen of meisje wordt. Gegarandeerd dat je Youtubekanaal daar ook van gaat groeien! En als je het je familie bekend maakt met een shirtje, kaartje of andere originele wijze.

Weekoverzichten

Als je zwanger bent schrijf je natuurlijk iedere week een weekoverzicht. Niet zozeer een overzicht van wat je die week hebt gedaan, maar over hoe je je voelt. Hoe groot de buikbaby is in vergelijking tot, welke kwaaltjes je last van hebt. Laat je zien wat je die week hebt gekocht of hebt gedaan. Al dan niet aan de hand van een praktische vragenlijst. Eigenlijk net zoals de zwangerschapsalbums die je een paar jaar geleden nog op papier invulde, maar nu gewoon open en bloot voor iedereen om mee te kunnen leven.

Zelfs als je nog niet op de blog bekend hebt gemaakt dat je zwanger bent, begin je natuurlijk direct met schrijven. Zodat je ze na de bekendmaking met terugwerkende kracht alsnog kan delen.

Gender reveal

Vanaf 16 weken kan je een pretecho laten maken en kan, mits de buikbaby meewerkt natuurlijk, het geslacht gezien worden. Natuurlijk hoort daar ook een gender reveal bij op de blog. Of je nu ballonnen uit een doos loslaat, of een cake doorsnijdt, een magisch momentje hoort erbij. Natuurlijk geef je aan dat ze niet in de reacties moeten spoilen wat het geslacht is zodat ze het allemaal gaan lezen.

Babymoon

Als je tijdens de zwangerschap op vakantie gaat kan je een uitgebreid verslag doen van de babymoon. Maar ook van hoe het is om zwanger op vakantie te gaan etc. En vaak ook hoe mensen in het buitenland veel verdraagzamer zijn tegenover zwangeren en bijvoorbeeld wel opstaan in het openbaar vervoer.

Baby shower

Zelfs als je dat zelf niets vindt, hoort de babyshower er toch echt bij. Je moet tenslotte je blogvriendinnen het plezier gunnen om er één te organiseren. Zodat zij dat bij gebrek aan een eigen zwangerschap op hun blog weer kunnen gebruiken en er een graantje van meepikken. En kunnen schrijven over de decoratie, spelletjes en hapjes op de baby shower.

Informatieve zwangerschapsblogs

Tijdens de zwangerschap komt er een hoop op je af. En natuurlijk wil je dat allemaal delen met je volgers. Dus schrijf je blogs over wat je moet regelen tijdens de zwangerschap, wat de baby-uitzet is, hoe je kan besparen, favoriete zwangerschapsboeken, over de zwangerschapscursus die je gaat volgen, echo’s of eventuele medische bijzonderheden zoals een stuitligging. Hoe je de broers en zussen betrekt / voorbereidt op de zwangerschap en wat je wel of niet mag eten tijdens zwangerschap, met bij een zwangerschap rond de feestdagen een aantal recepten voor alcoholvrije cocktails.

Baby shoplogs

Natuurlijk ga je ook uitgebreid shoppen. Van de eerste kleding die je koopt tot alles wat je krijgt. Ook dat moet allemaal uitgebreid op de foto en gedeeld worden. Levert gegarandeerd veel ooh’s en aah’s.

Baby roomtour

De baby moet natuurlijk ergens slapen. In een co-sleeper bij de ouders op de kamer of op een eigen kamer. Daar moeten natuurlijk meubeltjes voor worden gekocht, behang of een kleurtje worden uitgezocht en nog veel meer. Als alles klaar staat kunnen er foto’s gemaakt worden van hoe de babykamer er nu nog uitziet, nu het nog niet wordt gebruikt.

Unboxings

Naast de shoplogs worden er natuurlijk ook unboxings geschreven of gefilmd. Je gaat op zoek naar zoveel mogelijk gratis zwangerschaps- en babydozen en vraagt ze allemaal aan. Om ze vervolgens uit te pakken en uitgebreid te documenteren voor de blog. Vergeet ook vooral het kraampakket niet. Het is natuurlijk superinteressant wat daar in zit.

Oproepje

In de weken voor de bevalling kan je een oproep plaatsen waarin je de lezers, vrienden en familie oproept om zodra ze iets horen over dat je bent bevallen dat nog niet te delen maar te wachten tot je dat zelf hebt gedaan. Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar tegenwoordig is dat niet meer zo en voor je het weet stromen de felicitaties op Facebook binnen…

Bevallingsverhaal

Oké, dit schrijf je eigenlijk pas na de bevalling, maar het hoort er toch wel een beetje bij. De afronding om het zo maar te zeggen. Het bevallingsverhaal waarbij je, al dan niet in meerdere delen, je verhaal vertelt. Werkt ook heel therapeutisch!

En dan ben ik vast nog de helft vergeten… Maar in ieder geval iets voor de eerste negen maanden. Daarna heb je weer voldoende andere inspiratie zoals; wel of niet doorslapen, borst/flesvoeding, bezoekjes consultatiebureau, nog meer roomtours en shoplogs