In het najaar van 2014 was ik twee weken op vakantie in Berlijn. Over Berlijn heb je mijn blog al kunnen lezen. Ik vind het altijd leuk om ook de omgeving van zo´n stad op te zoeken. Vaak zijn daar ook een aantal pareltjes te vinden, die wellicht niet iedereen kent. Onder andere Potsdam en Dresden zijn aanraders. De stadjes die hieronder beschrijf, heb ik allen bezocht met het openbaar vervoer.  Oranienburg is te bereiken met de zogenoemde “S-Bahn”, een soort metro-trein en Brandenburg met een regionale trein. Verdiep je van te voren in de verschillende vervoersbewijzen, want dat kan een leuk voordeeltje opleveren.

Schloss Oranienburg

De noordwestelijke voorstad dankt zijn naam aan Louise Henriette van Oranje-Nassau. Haar echtgenoot, de keurvorst Frederik-Willem, schonk haar hier in 1650 een buitenverblijf en zij nam Nederlandse vaklieden in dienst om in het gebied bedrijven te vestigen. Paleis en tuinen zijn te bezoeken via een rondleiding en er is een museum.

Het indrukwekkende paleis Oranienburg is één van de belangrijkste barokke gebouwen van de Mark Brandenburg. Het paleisgebouw dateert uit 1651 en is een landgoed. Rond 1700 werd het kasteel beschouwd als de mooiste van de Pruisische huizen. In het midden van de 18e eeuw hadden het paleis en de tuin een tweede bloeiperiode onder de prins August Wilhelm van Pruisen, een broer van Frederik de Grote.

Het museum heeft een collectie kunstwerken, waaronder een bijzondere porseleinkamer. Ook erg bijzonder zijn een groep van stoelen van ivoor, een serie wandtapijten die de heerlijkheden van de Grote Keurvorst te beschrijven, sculpturen van François Dieussart en plastic beeldhouwwerken van beeldhouwer Bartholomeus Eggers.

Tot de schilderijencollectie behoren meesterwerken van de Vlaamse Anthonie van Dyck. Een ander hoogtepunt is de zilveren kluis, waarin geselecteerde voorbeelden van koninklijk zilver worden getoond.

Er is ook een mooi groot Park bij het Kasteel. Zelf ben ik daar niet in geweest, omdat ik wat minder mooi weer had, maar parken zijn altijd een aanrader als je van rust en wandelen houdt.

Brandenburg an der Havel

Brandenburg is de oudste plaats van de regio. De stad werd in de 6de eeuw gesticht door de Slaven en later door Duitse heersers uitgebreid, vooral door de Saks Albrecht der Bär (Albert de Beer). In 948 werd er een missiebisdom gesticht. In 1157 werd bij de eerste markgraaf van Brandenburg, een titel waarvan de latere dragers over Pruisen en Duitsland zouden heersen. Na opgelopen schade in de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door gedwongen industrialisering en verwaarlozing in Oost-Duitsland, herstelt Brandenburg zijn erfgoed en trekt opnieuw bezoekers aan. Vanaf Berlin Hauptbahnhof de regionale trein naar Brandenburg an der Havel. Trein vertrekt twee keer per uur en doet er 45 min over. (2014)

Dom St. Peter und Paul

Op het Dominsel, het middelste van de drie hoofdeilanden van de stad, staat de Dom (12de-15de eeuw). In de winter van 928 veroverden de Saksische troepen van Hendrik I één van de aan de overzijde van de Elbe gelegen Slavische hoofdburchten, de Brandenburcht. Daarmee werd de basis gelegd voor het oprichten van het bisdom Brandenburg, dat door keizer Otto I in 948 werd voltrokken. Het rooms-katholieke bisdom Brandenburg ging met de reformatie vanaf 1527 ten onder en de kathedraal werd een protestants kerkgebouw. Het domkapittel van Brandenburg echter is tot op de dag van vandaag als protestants domkapittel aanwezig.

Op de hoofdingang onder het kerkschip zie je fabeldieren en voorstellingen van een vos die voor ganzen preekt, een aap die waarschijnlijk schaak speelt en een middeleeuwse bouwscène met een hefkraan. Deze bakstenen gotische kathedraal heeft drie prachtige altaren: het Böhmische Altar (1375), het Marienaltar (1430) en het Lehnin Altar (1518), afkomstig van een opgeheven klooster uit het nabijgelegen dorp Lehnin. Er zijn verder prachtige roosvenster te zien, middeleeuwse graven, een gotisch tabernakel, een kapel met middeleeuwse fresco’s (muurschilderingen) en een crypte.

Het Dommuseum bezit antieke kerkelijke voorwerpen, liturgische gewaden, evangeliën en brieven, en beelden.

Katharinenkirche

Deze laatgotische bakstenen hallenkerk uit de 15de eeuw staat in Neustadt. Het is de grootste kerk van de stad. Luchtmaaswerk, rozetten en meer dan levensgrote sculpturen, alles van baksteen en terracotta, sieren de buitenkant van de kerk. De hoogtepunten zijn de beide zijkapellen, de noordelijke Marienkapel en de zuidelijke Schöppenkapel (Schepenkapel). In die laatste staat een mooi altaar. Verder zie je veel mooie kunstwerken, zoals een vleugelaltaar uit 1474. Ook in de vele nissen is van alles te zien.

De Catharinaparochie bezit een bibliotheek met ongeveer 1000 werken uit de tijd van de late middeleeuwen en de reformatie. Hieronder bevinden zich geschriften uit het bezit van belangrijke geleerden. Ook zijn er wiegendrukken (een boek of geschrift dat gezet is met losse letters en gedrukt vóór 1 januari 1501 in Europa).

Verder bezit de bibliotheek, die ligt opgeslagen in het stiftsarchief van de Petrus en Paulusdom, over een waardevolle middeleeuwse muziekbibliotheek. Deze bevat 350 handschriftvolumes en 319 muzieknotaties die teruggaan tot in de 16de eeuw.

St.-Paulusklooster/Archeologisch museum

Het statige, op het eerste gezicht ogenschijnlijk uniforme gotische bakstenen gebouw werd gebouwd in verschillende bouwfasen. Het begon rond 1286 met het langgerekte koor met enkele schepen. In dit deel van de kerk, gereserveerd voor de monniken, stonden het hoofdaltaar en het koor. In 1560 werd het gebouw toegewezen aan de protestantse parochiekerk en opnieuw ingericht. In de 19de eeuw is het gebouw gerestaureerd. Uit die tijd komt het westportaal en de bijbehorende kleine ramen. In het klooster is een archeologisch museum gevestigd met een permanente tentoonstelling met opgravingen uit alle eeuwen en tijdelijke tentoonstellingen.

Gotthardkirche

Deze evangelische parochiekerk staat in de Altstadt en draagt de naam van een bisschop uit de 11de eeuw. Hij werd heilig verklaard vlak voor dat men met de bouw van de kerk begon. De mooie kerk werd gebouwd in de 15de eeuw als drie-schepige gotische hallenkerk.

Bij de laatste restauratie is een prachtige middeleeuwse plafondschildering ontdekt. Ook vind je er een 500 jaar oud eenhoorntapijt in de doopkapel. Hierop wordt een edel jachtfeest in Bourgondische hofkledij getoond. In het midden vlucht een eenhoorn in de schoot van een jongedame. De mensen van de middeleeuwen geloofden nog steeds in het bestaan ​​van de eenhoorn. In feite was het een mythisch wezen dat slechts in vele legendes ‘leefde’. De kerk was geen uitzondering. Volgens een christelijke legende, doodt de engel Gabriël met honden de eenhoorn, deze redt zichzelf in de baarmoeder van de Maagd Maria. Dat zou de incarnatie van Christus moeten symboliseren.

Rathaus

Ten noorden van het Dominsel, in het oudste deel van de stad, is het Altstädtisches Rathaus het belangrijkste monument, een gotisch bakstenen gebouw uit de 15de eeuw. Buiten het gebouw staat een beeld (1474) van Roland, één van de ridders van Karel de Grote.

Museum im Frey-haus

Dit museum is in een barokke gebouwencomplex van 1723 in het hart van Altstadt. Het behandelt de geschiedenis van de stad en de omgeving: flora en fauna.

Slawendorf

Wat buiten het centrum/altstadt ligt een gereconstrueerde Slavische nederzetting uit de 11de eeuw. Je leert hier de leef- en werkomstandigheden van de Slaven kennen en je kunt het ook uitproberen. Er zijn verschillende activiteiten voor jong en oud. Er zijn bakkers, pottenbakkers, wevers en timmerlieden verspreid over 11 hutten. Alles is gebaseerd op onderzoek en opgravingen.

Hier vind je meer informatie.

Brandenburg an der Havel stock photo from Shutterstock / photolike

Lees ook:

Astrid
Latest posts by Astrid (see all)