Oei ik groei is ook wel bekend vanwege de sprongen die hierin beschreven staan. Dit is gebaseerd op 30 jaar onderzoek bij diverse gezinnen. De schrijver Frans X. Plooij heeft deze zeer duidelijk beschreven in het boek; Oei, ik groei. Alle fasen en ontwikkelingen in de eerste anderhalf jaar van de baby worden hierin uitgelegd. Een sprongetje wordt gekenmerkt door de drie H’s; Huilerigheid, Hangerigheid en Humeurigheid. Dit boek is zeer helder geschreven en ligt daarom ook bij mij in het nachtkastje. Vooral bij baby girl heb ik hier regelmatig gebruik van gemaakt. Op momenten dat ik twijfelde of ze niet ziek aan het worden was, was die veelal terug te herleiden naar een sprong. Bij baby boy is dat nog niet herkenbaar het geval.

 

Als tegenhanger heb je de 3 S-en; deze staan voor Speelgoed, Spelletjes en Situaties. Vooral in het boek Wie ben ik? waarin je het kind de eerste anderhalf jaar kan volgen vindt je hier veel informatie over. Dit zijn tips van activiteiten die je met je kind kan doen om de nieuwe vaardigheden die de baby zich nu eigen kan maken te stimuleren.

Naast deze twee boeken (en een boek Buik- en Babygeheimen) heb je ook de website Oei ik Groei en tegenwoordig zelfs een app. Hierin vindt je ook heel veel informatie zodat je niet speciaal de boeken hoeft aan te schaffen. Zo kan je je onder andere aanmelden voor de sprongenwekker; waarbij je een mailtje krijgt als er een sprongetje aan zit te komen. Deze website is niet alleen geschikt voor ouders van jonge kinderen, maar ook als je met een zwangerschapswens rondloopt.

Merken jullie het ook als je kindje een sprongetje maakt? Waar merk je dat aan?