Noord-Holland is een zeer diverse provincie als het gaat om het aanbod van uitjes. Populair zijn onder andere het lange Noordzeestrand, maar ook richting het IJsselmeer in de omgeving van Enkhuizen is er een hoop te zien en doen. Of wat dacht je van een bezoek aan het eiland Texel; voor een dagje maar ook een weekendje weg / vakantie zeer geschikt! Natuurlijk mag een bezoek aan de hoofdstad Amsterdam ook niet overgeslagen worden. Ook hier is veel te zien en doen met kinderen.

Lees ook: Amsterdam met kinderen; Bezienswaardigheden, activiteiten, leukste uitjes en tips wat te doen tijdens dagje weg
Lees ook: Texel met kinderen; Top 10 tips kinderactiviteiten, uitstapjes, bezienswaardigheden voor vakantie of dagje uit

Chimpie Champ – Aalsmeer

In de oude veiling van Aalsmeer kunnen kinderen nu gewoon heerlijk klauteren en klimmen. Rondscheuren op diverse fietsjes e.d. (dwars over het terras…), dansen in de disco en is ook te combineren met Glowgolfen, wat ernaast ligt. Of springen op de trampolines. Of spelen met de Lego of…keus genoeg dus!

Meer informatie vind je hier.

Amsterdamse Bos – Amsterdam

In het Amsterdamse Bos vind je bijna tweehonderd kilometer aan fiets-, wandel- en ruiterpaden en 14 kilometer aaneengesloten kanowater doorkruisen meren, bossen en weilanden. Voer de geitjes op de geitenboerderij, klim naar de boomtoppen in het klimpark Fun Forest, laat je kinderen uitrazen in de kinderbadjes of op het speeleiland in de Grote Vijver, wandel het kabouterpad, ga paardrijden of naar de Schotse Hooglanders kijken, pak een terrasje bij één van de restaurantjes en kiosken, relax bij Spa Zuiver, eet een pannenkoek bij boerderij Meerzicht, bewonder de vele soorten planten en vogels op het Vogeleiland en rondom de Poel of bezoek het Bostheater en de ruim 200 evenementen die het Amsterdamse Bos je jaarlijks biedt. Er is ook een klimbos. Als de bloesem in bloei staat is een bezoek aan het bloesempark een absolute aanrader.

Meer informatie vind je hier.

Artis dierentuin Amsterdam – Amsterdam

De allermooiste stadsdierentuin die we hier in Nederland hebben is toch echt wel ARTIS. Deze prachtplek bestaat al sinds 1838 en biedt een fijne en veilige leefomgeving aan ontzettend veel mooie dieren. Je loopt in een historisch stadspark tussen eeuwenoude bomen en vele planten. Artis is niet zo groot, maar je kunt er met gemak een aantal uur rondlopen en je verwonderen over alles wat je ziet. Bezoek het Apenhuis en Vogelhuis, of bewonder de tropische vissen in het monumentale aquarium.

Meer informatie vind je hier.

Candy Castle – Amsterdam

Candy Castle is een leuk speelparadijs in een monumentale kerk! Veel speelplezier in een prachtige omgeving, dus. En dat is indrukwekkend. Er is ook een kartbaan (apart te bezoeken) en je kunt hier bijvoorbeeld ook een high tea geven (leuk voor een kinderfeestje!).

Meer informatie vind je hier.

Nemo Science Center – Amsterdam

Het gebouw van Nemo heb je vast weleens gezien. Het is het grote, groene gebouw dat op de IJ-tunnel is gebouwd. Je ziet het als je met de  trein van of naar Amsterdam gaat, vlakbij het Centraal Station. Het museum heeft meerdere verdiepingen, met allemaal opgestelde proefjes en experimenten. Het is een heel interactief museum waar je van alles kunt doen, ontdekken en leren. Een aantal keren per dag is er een demonstratie van een kettingreactie. Hoe kan je met gewone huishoudelijke spullen energie maken? Dit vond ik zelf het leukste om te zien. Het is wel een museum voor wat oudere kinderen vind ik. Mijn oudste was 6 jaar toen we gingen, dat kon prima. Onze middelste was toen net 4 en vond ik zelf wel een beetje jong, om de proefjes te begrijpen in ieder geval. Hij heeft zich wel de hele dag vermaakt hoor, want er is echt genoeg te doen.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit Nemo Amsterdam

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, en het is gevestigd in één van de mooiste, originele museumgebouwen van Nederland. De objecten vertellen stuk-voor-stuk een menselijk verhaal en maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Leer in het Tropenmuseum meer over thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Je zult merken dat we allemaal, ondanks een heleboel verschillen door bijvoorbeeld cultuur, hetzelfde zijn. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien, zoals bijvoorbeeld ZieZo Marokko speciaal voor de kinderen..

Meer informatie over bijvoorbeeld de openingstijden vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Tropenmuseum Amsterdam met kinderen naar ZieZo Marokko

Tun Fun Speelpark – Amsterdam

Tun Fun biedt leuke kruipdoor-sluipdoorattracties. Ze zijn ingedeeld in 3 niveaus, dus voor ieder wat wils. Een doolhof in het donker en een grote voetbalkooi maken het plaatje compleet. Om nog maar te zwijgen over de trampolines.

Meer informatie vind je hier.

Landgoed Hoenderdaell – Anna Paulowna

Landgoed Hoenderdaell is de meest diervriendelijke dierentuin in Nederland. Hier vind je bijvoorbeeld gepensioneerde circusleeuwen en bruine beren die uit Bulgarije werden opgevangen. Er zijn een heleboel verschillende soorten dieren te vinden. Sommige dieren lopen ook los door het park (emoe’s, fazanten en hertjes). De verblijven van de dieren zijn heel erg ruim en op het park is veel groen te vinden. Op Hoenderdaell is er ook een roofvogelshow. Bovendien kan je een heerlijke wandeling maken in het stiltegebied. Midden in het bos is een groot opvangverblijf van Stichting Leeuw. Hier worden de tijgers en leeuwen opgevangen. Via een programma worden ze fit gemaakt om eventueel weer terug te kunnen keren in de natuur.

Hier vind je meer informatie.

Linnaeushof – Bennebroek

Linnaeushof is Europa’s grootste speeltuin! De speeltuin heeft ruim 350 speeltoestellen waar kinderen echt hun energie kwijt kunnen. De speeltuin is opgedeeld in verschillende gebieden voor groot en klein. Ook kan er binnen gespeeld worden. Leuke attracties zijn bijvoorbeeld de luchtskelters, minicars, hobbelfietsen, interactieve speelboog, treintje, schommelbootjes, kruipspin, glijbanen, waterfietsen en nog veel en veel meer! Op het picknickveld mag je zelf meegebracht eten en drinken nuttigen. Tevens is daar een tappunt voor drinkwater.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit naar Linnaeushof

Museum BroekerVeiling – Broek op Langedijk

Museum Broekerveiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. In 1887 is hier het veilen bij afslag ontstaan. Ik ben hier zelf vroeger ook eens geweest, samen met mijn opa, en wat mij het meest is bijgebleven is dus het veilen bij afslag in de afmijnzaal. De veilingsklok gaat lopen en dan kan je drukken voor groente wat wordt aangeboden. Druk je te vroeg dan betaal je veel te veel. Maar als je te laat drukt, dan is iemand anders je voor geweest en heeft de groente voor je neus weggekocht. Ik drukte destijds voor een doosje champignons ;). Wat je biedt dien je ook ècht te kopen. Je kan een rondvaart maken, voor kinderen is er speciaal een speurtocht, er zijn dieren en groenten op het land. Er is genoeg te beleven.

Hier vind je meer informatie.

Marinemuseum – Den Helder

Top 10 uitstapjes noord-holland Marinemuseum - mamaliefde

In het marinemusem kom je alles te weten over de vroegere en huidige marine. Er zijn drie marineschepen te bekijken en te bezoeken. Je kan bijvoorbeeld een kijkje nemen in de duikboot de Tonijn. Er zijn meerdere exposities. Vier daarvan zijn vaste exposities. Op het moment is er nog een tijdelijke expositie, dat is “Jacht op de piraten”. Wij zijn hier zelf al wezen kijken. Het gaat namelijk over moderne piraterij. Je leert hier veel over de piraten (en hun motieven), je kan hun skiffs (bootjes), wapens en andere in beslag genomen goederen bekijken. Ik vind dit bijzonder. Het zijn namelijk spullen, die tijdens de missies waaraan mijn man heeft deelgenomen, in beslag zijn genomen. Hij heeft de missie in Somalië al meerdere keren gedaan. Voor kinderen is er ook van alles te doen. Sowieso zijn de schepen bezoeken erg leuk. Maar ook kunnen kinderen gipsschilderen en leren touwknopen. Ook kunnen kinderen tinnen figuurtjes schilderen. Voor het museum is er een speeltuintje met een speelschip.

Hier vind je meer informatie.

Sprookjeswonderland – Enkhuizen

Sprookjeswonderland Enkhuizen vind ik zelf de absolute nummer 1 van Noord Holland. Wij gaan er dan ook graag en regelmatig naar toe. In het sprookjesbos kom je allerlei bekende sprookjes tegen, maar ook een hele hoop kabouters. De liedjes die in de huisjes worden afgespeeld blijven zo lekker in je hoofd zitten. Wij hebben zelf de cd’s ervan en die blijven gewoon leuk, om lekker mee te zingen. Er is een grote speeltuin bij, de kinderen kunnen in de dobberbootjes en op de paardjes rijden. Bovendien is het toegestaan om zelf meegebracht eten en drinken te nuttigen in het park.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit naar Winter Sprookjeswonderland

Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen ga je terug in de tijd! Het gaat over het vroegere leven rond de Zuiderzee (voordat de afsluitdijk er kwam). Een deel van het museum is buiten en er is ook een binnengedeelte. Buiten kan je langs 130 oude huisjes en werkplaatsen wandelen. In de werkplaatsen worden de oude ambachten laten zien. Denk hierbij aan een visrokerij, breien van netten, touwslagerij, zeilmakerij, stoomwasserij, mandenmakerij, borstelmakerij etc. Binnen zijn er presentaties en tentoonstellingen. Voor de kinderen is er ook een boel te doen. Ze kunnen oud-Hollandse spelletjes spelen, een klompbootje maken, schrijfles (met een kroontjespen), verkleden, touwslaan en er zijn overal dieren.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit Zuiderzeemuseum

Museum Beeld en Geluid – Hilversum

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen benadert vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.

Meer informatie vind je hier.

Museumstoomtram – Hoorn-Medemblik

Tussen Hoorn en Medemblik rijdt deze ouderwetse stoomtram nog! Zelfs de stationnetjes zijn nog bewaard gebleven. In Enkhuizen kan je op de boot stappen en vaar je met museumschip “Friesland” naar Medemblik, over het IJsselmeer. Wij hebben deze “reis” gemaakt tijdens de Sinterklaasperiode. Dit was een speciale reis, maar het idee is hetzelfde als een normale reis. In de stoomtram zit je op houten bankjes. De raampjes kunnen nog gewoon open. Bovendien kan je tijdens het rijden met de stoomtram buiten op de balkonnetjes kijken! Hoe bijzonder is dat. Als de conducteur langskomt, mogen de kinderen zelf hun kaartje knippen. Op de ouderwetse manier natuurlijk. Mijn kinderen hebben het er nog vaak over.

Hier vind je meer informatie.

Museum van de 20e eeuw – Hoorn

Store Wars; 40 jaar of Star Wars

In het museum van de twintigste eeuw heb je vaak wisselende tentoonstellingen, wij zijn er geweest vanwege de Star Wars-tentoonstelling. Maar ook de permanente expositie is de moeite waard. Je waant je weer even terug in de tijd. Het leukste is misschien nog wel de speelgoedcollectie, met speelgoed waar je ook echt mee mag spelen! Ook staan er diverse Legotafels waar papa en mama natuurlijk ook gaan bouwen! Het ligt ook op een schitterende locatie.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Star Wars in Museum van de 20e eeuw

Muiderslot – Muiden

Muiderslot: Misschien wel het bekendste kasteel van ons landje en tegenwoordig ook bekend als Amsterdam Castle. Een kasteel, zoals je het voorstelt hoe het ooit moet zijn geweest. Het is een verbazingwekkend compleet geheel, met een prachtige binnenplaats, een museumshop en –café. En met heel veel keus voor kinderen om te gaan doen!

Neem bijvoorbeeld de spannende Torenroute waarbij je het kasteel moet verdedigen. Of verkleed als ridder of jonkvrouw de ridderroute lopen. En heb je de opdrachten netjes uitgevoerd? Dan word je ook nog eens tot ridder geslagen en krijg je de Muiderslot-riddermedaille.
Er zijn familierondleidingen en je kunt ook op bezoek bij de valkenier. Of je kind viert hier zijn verjaardag met zijn vriendjes! Ook hier zijn er in vakanties extra activiteiten.

Meer informatie vind je hier.

Oud Valkeveen – Naarden

Speelpark Oud Valkeveen ligt in een prachtig, bosrijk natuurgebied tussen Huizen en Naarden. Al c.a. 95 jaar is het een paradijs voor kinderen die van ‘gewoon lekker spelen’ houden. Het park heeft een grote speelweide, een theater, een eigen strand aan het Gooimeer en voor de volwassenen voldoende plekken om te genieten van de zon en de natuur. Zelfs bij minder mooi weer, kun je hier heerlijk spelen in een van onze overdekte attracties. Daarnaast beschikken we over een prachtige indoorspeelhal van 1500 m2 en een echte bioscoop waar leuke kinderfilms en series draaien. Het park is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, waaronder peuters en kleuters, waarvoor het speelgedeelte ‘Miniland’ is ontwikkeld. In het theater zijn dagelijks interactieve shows te zien en je kunt je de hele dag vermaken in meer dan 35 attracties en speeltoestellen. Kom dus maar snel spelen!

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Dagje uit Oud Valkeveen Naarden

Holle Bolle Boom – Tuitjenhorn

De Holle Bolle Boom is een speelpark dat is opgedeeld in drie verschillende delen; Binnen, Buiten en Plons (zwembad). Je kan een ticket kopen voor één van deze delen, maar ook een ticket voor alle delen. Je bent dus niet afhankelijk van het weer als je hier naar toe gaat. Binnen kunnen kinderen lekker klimmen, glijden en springen. Voor de heel kleintjes is er een speciaal afgezet gedeelte. Voor de oudere kinderen is er de spannende Freefall-glijbaan. Buiten kunnen de kinderen ook lekker spelen in de grote speeltuin en ze kunnen zich verstoppen in de speeltoestellen. Natuurlijk is er ook water en zand, altijd goed voor kinderen. In het zwembad kan er natuurlijk heerlijk met water gespeeld worden. Er zijn drie verschillende glijbanen, een fonteinplein en leuke speeltoestellen.

Hier vind je meer informatie.

Ecomare – Texel (De Koog)

Als je vanuit Den Helder naar Texel gaat, dan is het de moeite waard om naar Ecomare te gaan in De Koog! Ecomare is een zeehondenopvang, een vogelopvang, een zeeaquarium en een natuurmuseum. De zeehonden kan je van heel dichtbij bekijken. Zelf vind ik de zeehonden en bruinvissen het allerleukste van Ecomare. Ik denk dat dit voor kinderen ook wel zo is.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit Ecomare

Landgoed de Bonte Belevenis – Texel (De Koog)

Wil je het liefste van alles wat doen, dan is Landgoed de Bonte Belevenis een absolute aanrader. Zowel bij mooi weer, als regen. Hier kan je binnen diverse oude ambachten aan het werk zien, van een rondleiding door de bierbrouwerij (al dan niet compleet met proeverij), maar ook brood bakken, zeepjes maken en papier scheppen. Kinderen kunnen een kaartje kopen om alles te proberen. Buiten vind je een kinderboerderij, diverse pluktuinen, blotevoetenpad, een ruime speeltuin, picknickveld en zelfs een heuse kartracebaan in het bos. Hier ben je rustig een hele dag zoet.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit; Landgoed de Bonte Belevenis Texel

Ik ben Emy en ik ben mama van drie jongens van 7, 4 en ruim 1,5 jaar oud. Ik woon in de Kop van Noord-Holland en daarom zal ik jullie mijn leukste tien uitstapjes in Noord-Holland met jullie delen, in willekeurige volgorde.

Wat is jouw favoriete uitje in Noord-Holland?

Lees ook: Drenthe met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Flevoland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Friesland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Gelderland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Groningen met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Brabant met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Noord-Limburg met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Overijssel met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Utrecht met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Zeeland met kinderen; uitjes & activiteiten
Lees ook: Zuid-Holland met kinderen; uitjes & activiteiten

Summary
Review Date
Reviewed Item
Noord-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, kinderuitjes, bezienswaardigheden dagje weg, museum, dierentuinen, gratis uitjes en meer!
Author Rating
51star1star1star1star1star