Noord-Holland met kinderen; de leukste activiteiten en uitjes

Ik ben Emy en ik ben mama van drie jongens van 7, 4 en ruim 1,5 jaar oud. Ik woon in de Kop van Noord Holland en daarom zal ik jullie mijn leukste tien uitstapjes in Noord Holland met jullie delen, in willekeurige volgorde.

Sprookjeswonderland Enkhuizen

Top 10 uitstapjes noord-holland sprookjeswonderland - mamaliefde

Sprookjeswonderland Enkhuizen vind ik zelf de absolute nummer 1 van Noord Holland. Wij gaan er dan ook graag en regelmatig naar toe. In het sprookjesbos kom je allerlei bekende sprookjes tegen, maar ook een hele hoop kabouters. De liedjes die in de huisjes worden afgespeeld blijven zo lekker in je hoofd zitten. Wij hebben zelf de cd’s ervan en die blijven gewoon leuk,  om lekker mee te zingen. Er is een grote speeltuin bij, de kinderen kunnen in de dobberbootjes en op de paardjes rijden. Bovendien is het toegestaan om zelf meegebracht eten en drinken te nuttigen in het park. Entreeprijs is 9,50.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit naar Winter Sprookjeswonderland

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen ga je terug in de tijd! Het gaat over het vroegere leven rond de Zuiderzee (voordat de afsluitdijk er kwam). Een deel van het museum is buiten en er is ook een binnen gedeelte. Buiten kan je langs 130 oude huisjes en werkplaatsen wandelen. In de werkplaatsen worden de oude ambachten laten zien. Denk hierbij aan een visrokerij, breien van netten, touwslagerij, zeilmakerij, stoomwasserij, mandenmakerij, borstelmakerij etc. Binnen zijn er presentaties en tentoonstellingen. Voor de kinderen is er ook een boel te doen. Ze kunnen Oudhollandse spelletjes spelen, een klompbootje maken, schrijfles (met een kroontjespen), verkleden, touwslaan en er zijn overal dieren.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit Zuiderzeemuseum

Linnaeushof in Bennebroek

Linnaeushof is Europa’s grootste speeltuin! De speeltuin heeft ruim 350 speeltoestellen waar kinderen echt hun energie kwijt kunnen. De speeltuin is opgedeeld in verschillende gebieden voor groot en klein. Ook kan er binnen gespeeld worden. Leuke attracties zijn bijvoorbeeld de luchtskelters, minicars, hobbelfietsen, interactieve speelboog, treintje, schommelbootjes, kruipspin, glijbanen, waterfietsen en nog veel en veel meer! Op het picknickveld mag je zelf meegebracht eten en drinken nuttigen. Tevens is daar een tappunt voor drinkwater.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit naar Linnaeushof

Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk

Museum Broekerveiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. In 1887 is hier het veilen bij afslag ontstaan. Ik ben hier zelf vroeger ook eens geweest, samen met mijn opa, en wat mij het meest is bijgebleven is dus het veilen bij afslag in de afmijnzaal. De veilingsklok gaat lopen en dan kan je drukken voor groente wat wordt aangeboden. Druk je te vroeg dan betaal je veel te veel. Maar als je te laat drukt, dan is iemand anders je voor geweest en heeft de groente voor je neus weggekocht. Ik drukte destijds voor een doosje champignons 😉 . Wat je bied dien je ook ècht te kopen. Je kan een rondvaart maken, voor kinderen is er speciaal een speurtocht, er zijn dieren en groenten op het land. Er is genoeg te beleven.

Hier vind je meer informatie.

Marinemuseum in Den Helder

Top 10 uitstapjes noord-holland Marinemuseum - mamaliefde

In het marinemusem kom je alles te weten over de vroegere en huidige marine. Er zijn drie marineschepen te bekijken en te bezoeken. Je kan bijvoorbeeld een kijkje nemen in de duikboot de Tonijn. Er zijn meerdere exposities. Vier daarvan zijn vaste exposities. Op het moment is er nog een tijdelijke expositie, dat is “Jacht op de piraten”. Wij zijn hier zelf al wezen kijken. Het gaat namelijk over moderne piraterij. Je leert hier veel over de piraten (en hun motieven), je kan hun skiffs (bootjes), wapens en andere in beslag genomen goederen bekijken. Ik vind dit bijzonder. Het zijn namelijk spullen, die tijdens de missies waaraan mijn man heeft deelgenomen, in beslag zijn genomen. Hij heeft de missie in Somalië al meerdere keren gedaan. Voor kinderen is er ook van alles te doen. Sowieso zijn de schepen bezoeken erg leuk. Maar ook kunnen kinderen gipsschilderen en leren touwknopen. Ook kunnen kinderen tinnen figuurtjes schilderen. Voor het museum is er een speeltuintje met een speelschip.

Hier vind je meer informatie.

Nemo in Amsterdam

Het gebouw van Nemo heb je vast wel eens gezien. Het is het grote groene gebouw dat op de IJ-tunnel is gebouwd. Je ziet het als je met de  trein van of naar Amsterdam gaat, vlakbij het Centraal Station. Het museum heeft meerdere verdiepingen, met allemaal opgestelde proefjes en experimenten. Het is een heel interactief museum waar je van alles kunt doen, ontdekken en leren. Een aantal keren per dag is er een demonstratie van een kettingreactie. Hoe kan je met gewone huishoudelijke spullen energie maken? Dit vond ik zelf het leukste om te zien. Het is wel een museum voor wat oudere kinderen vind ik. Mijn oudste was 6 jaar toen we gingen, dat kon prima. Onze middelste was toen net 4 en vond ik zelf wel een beetje jong, om de proefjes te begrijpen in ieder geval. Hij heeft zich wel de hele dag vermaakt hoor, want er is echt genoeg te doen.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit Nemo Amsterdam

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Tussen Hoorn en Medemblik rijdt deze ouderwetse stoomtram nog! Zelfs de stationnetjes zijn nog bewaard gebleven. In Enkhuizen kan je op de boot stappen en vaar je met museumschip “Friesland” naar Medemblik, over het Ijsselmeer. Wij hebben deze “reis” gemaakt tijdens de Sinterklaasperiode. Dit was een speciale reis, maar het idee is hetzelfde als een normale reis. In de stoomtram zit je op houten bankjes. De raampjes kunnen nog gewoon open. Bovendien kan je tijdens het rijden met de stoomtram buiten op de balkonnetjes kijken! Hoe bijzonder is dat. Als de conducteur langs komt, mogen de kinderen zelf hun kaartje knippen. Op de ouderwetse manier natuurlijk. Mijn kinderen hebben het er nog vaak over.

Hier vind je meer informatie.

Ecomare in De Koog op Texel

Als je vanuit Den Helder naar Texel gaat, dan is het de moeite waard om naar Ecomare te gaan in De Koog! Ecomare is een zeehondenopvang, een vogelopvang, een zeeaquarium en een natuurmuseum. De zeehonden kan je van heel dichtbij bekijken. Zelf vind ik de zeehonden en bruinvissen het allerleukste van Ecomare. Ik denk dat dat voor kinderen ook wel zo is.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit Ecomare

Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna

Top 10 uitstapjes noord-holland Hoenderdeall - mamaliefde

Landgoed Hoenderdaell is de meest diervriendelijke dierentuin in Nederland. Hier vindt je bijvoorbeeld gepensioneerde circusleeuwen en bruine beren die uit Bulgarije werden opgevangen. Er zijn een heleboel verschillende soorten dieren te vinden. Sommige dieren lopen ook los door het park (emoe’s, fazanten en hertjes).De verblijven van de dieren zijn heel erg ruim en op het park is veel groen te vinden. Op Hoenderdaell is  er ook een roofvogelshow. Bovendien kan je een heerlijke wandeling maken in het stiltegebied. Midden in het bos is een groot opvangverblijf van Stichting Leeuw. Hier worden de tijgers en leeuwen opgevangen. Via een programma worden ze fit gemaakt om eventueel weer  terug te kunnen keren in de natuur.

Hier vind je meer informatie.

Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn

De Holle Bolle Boom is een speelpark dat is opgedeeld in drie verschillende delen; Binnen, Buiten en Plons (zwembad). Je kan een ticket kopen voor één van deze delen, maar ook een ticket voor alle delen. Je bent dus niet afhankelijk van het weer als je hier naar toe gaat. Binnen kunnen kinderen lekker klimmen, glijden en springen. Voor de hele kleintjes is er een speciaal afgezet gedeelte. Voor de oudere kinderen is er de spannende Freefall-glijbaan. Buiten kunnen de kinderen ook lekker spelen in de grote speeltuin en ze kunnen zich verstoppen in de speeltoestellen. Natuurlijk is er ook water en zand, altijd goed voor kinderen. In het zwembad kan er natuurlijk heerlijk met water gespeeld worden. Er zijn drie verschillende glijbanen, een fonteinplein en leuke speeltoestellen.

Hier vind je meer informatie.

Bedankt Emy voor het delen van jouw top tien uitstapjes in de provincie Noord-Holland. Heel erg leuk om te lezen wat er allemaal valt te doen en beleven in het noorden van het land. Een aantal kende ik al en zijn zeer goed bevallen. Genoeg nieuwe ideeën ook. Andere ouders die in de vakantie hierheen gaan kunnen vast hun voordeel doen met jouw tips.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Top 10 leuke kinder uitjes en activiteiten in Noord-Holland
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comment ( 1 )

  • Wat leuk geworden zo Linda! Bedankt ook voor het vragen en delen! Heb er nu ook een link vanaf mijn blog naar gemaakt! 😉

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top