Ulpia Noviomagus Batavorum is één van de drie oudste steden van Nederland en dat alleen al is reden genoeg om er eens heen te gaan. Noviowattuhh? Ah sorry, Nijmegen bedoel ik natuurlijk of ook wel Nimwèège zoals de inwoners het zelf schijnen uit te spreken. Waar je die stad van kent? Van de Vierdaagse, lange wandeltochten en natuurlijk de feesten eromheen.

Lees ook: Gelderland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit 

Stukje geschiedenis

Verder heeft de stad een zeer rijke geschiedenis als marktstad ten tijde van de Romeinen en vrije rijksstad en Hanzestad tijdens de Middeleeuwen en eigentijdse universiteitsstad. In 2005 werd het 2000-jarig bestaan gevierd. Veel sporen van die lange geschiedenis zijn nog terug te vinden, zoals een aantal ruïnes van Romeinse castra en de Belvedère, een verdedigingstoren.

Natuurlijk was Nijmegen een belangrijke plek in de Tweede Wereldoorlog waar tijdens operatie Market Garden zwaar gevochten werd rondom de stad om de Waalbrug onbeschadigd in handen van de geallieerden te krijgen en te houden, wat uiteindelijk ook lukte. Maar niet alleen voor de geschiedenis hoef je naar Nijmegen, ook de landelijke omgeving biedt diverse mogelijkheden, verder zijn er verschillende musea en evenementen en voor wie dat aanspreekt: het is ook nog dé “roze” stad van Nederland met een zeer actieve homobeweging, bars en organisaties.

Belangrijkste bezienswaardigheden en musea

Nijmegen kent een Benedenstad (aan de rivier de Waal) en een Bovenstad.

  • Aan de Waalkade zijn veel restaurants en uitgaansgelegenheden zoals een casino.
  • Verder is het Valkhof uiteraard een bezoek meer dan waard. Je hebt een prachtig uitzicht over de Waal en in het park zijn onder andere de Sint-Nicolaaskapel, de Barbarossaruïne en Museum het Valkhof te vinden. Dit museum heeft een grote en belangrijke verzameling Romeinse archeologie en een bijzondere collectie moderne kunst. In dit museum zijn leuke activiteiten voor jong en oud. Zo kun je een Kijkroute lopen en is er een Romeinse werkplaats waar je aan de slag mag met museumobjecten.
  • Als je vanaf het station naar het centrum van Nijmegen loopt, kom je langs het Kronenburgerpark. Hier staat een toren die ook wel Kruittoren genoemd wordt, omdat men hierin vroeger het buskruit opsloeg. Dit park heeft grote hoogteverschillen omdat veel van de oude vestingwerken, de stadsmuur en gracht erin verwerkt zijn.
  • Via de Lange Hezelstraat, de oudste winkelstraat van Nederland, kom je langs middeleeuwse bebouwing en de Sint-Stevenskerk bij de Oude Markt. De Stevenskerk is gebouwd in de 16de eeuw op een kleine heuvel, de Hundisburg. De kerk werd zwaar getroffen bij het bombardement in 1944, maar is volledig heropgebouwd. De mooie kerk is te bezichtigen en er zijn ook geregeld orgelconcerten en tentoonstellingen.
  • Op de Grote Markt staan veel mooie gebouwen, maar de Waag steekt er wel bovenuit. In de renaissancestijl gebouwde waag zat een boterwaag, een stadswaag, een vleeshal (met poorten waardoor wagens konden rijden), enkele woningen en de militaire hoofdwacht. Iets verderop gelegen aan de Burchtstraat is het stadhuis, gebouwd in de 16de eeuw. Ook in de renaissancestijl met onder het stadhuis middeleeuwse gewelven. Onder het dak kun je zeven medaillons zien, die de zeven deugden voorstellen. Hieraan zouden de stadsbestuurders moeten voldoen… Tussen de vensters kun je de beelden zien van keizers en vorsten die erg belangrijk zijn geweest voor de stad.
  • Er zijn verschillende musea in Nijmegen zoals een natuurmuseum, een Volkenkundig museum en het Huis van de Nijmeegse geschiedenis, maar een speciale vermelding verdient het MuZIEum. Dat is wel erg bijzonder. Hier kun je ervaren en leren over zien en niet-zien en hoe het is om een visuele handicap te hebben. In 2010 ging het museum failliet, maar sinds 2012 is het heropend in de kelder van de Stadsschouwburg. Je kunt hier bijvoorbeeld een wandeling maken in de absolute duisternis. Rondleidingen worden gegeven door een blinde of slechtziende gids en alle zintuigen zijn hierbij belangrijk. Ook is er de expeditie ribbelroute: een rondleiding in het stadscentrum met een virtualrealitybril waarmee je slechtziendheid ervaart. Ook kun je brailleschrift leren schrijven.
  • Museumpark Orientalis; Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis laat je de kleurrijke wereld zien van het Jodendom, christendom en islam. Hier wandelt u door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark is een Rijksmonument en bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen, een woestijn, een indtempel en een vredespad. In de dorpen maakt u kennis met de culturen en wortels van de drie monotheïstische godsdiensten.

Uitstapjes buiten centrum, met kinderen/sportief

Altijd al eens een oude boerderij willen bezoeken om te zien hoe alles er toen uitzag en hoe er geleefd werd? Dat kan! In Museumboerderij Den Tip in Herveld, gebouwd op een terp in 1734. Vrijwilligers verzorgen rondleidingen, je kunt een bezoek brengen aan het bakhuis en heerlijke versgebakken appelflap eten. In de omgeving zijn mooie wandelingen te maken.

Arnhem is natuurlijk niet ver van Nijmegen, dus vele extra mogelijkheden zijn er dan te noemen: Burgers Zoo, Nederlands Openluchtmuseum en Sonsbeek.

Ook een idee voor een bijzonder dagje uit is de Mosterd- en Azijnfabriek in Doesburg. Hier wordt nog steeds mosterd gemaakt en je kunt ter plaatse zien hoe dat gaat,

Even heerlijk ontspannen? Breng dan een bezoekje aan Sanadome een heerlijk welness complex met verschillende soorten baden.

Uitgaan/evenementen

De Waalkade had ik al genoemd als uitgaansgebied. In het centrum zijn verder ook vele restaurants en cafés te vinden. Naast de bekende Vierdaagse en Vierdaagse feesten zijn er nog een aantal (sportieve) evenementen zoals de Zevenheuvelenloop (hardloopwedstrijd), Marikenloop (hardloopwedstrijd voor vrouwen) en de Fietsvierdaagse. Er is Kermis in juni en oktober, een groots opgezet Carnaval, het Roze Meifeest, een Romeinenfestival en een Gebroeders van Limburgfestival (een middeleeuws re-enactment-festival).

Ook voor muziek kun je naar Nijmegen, voor ieder wat wils: of je nu van het Levenslied houdt (Moederdag) of van dance (Emporium in discotheek The Matrixx) en rock (FortaRock Festival).

Dagje uit; top 10 bezienswaardigheden Nijmegen met of zonder kinderen - Mamaliefde.nl

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Astrid

Hoi, ik ben Astrid, bouwjaar 1983. Ik heb de lerarenopleiding geschiedenis en Mens & Maatschappij gedaan en lesgegeven op middelbare scholen in de vakken geschiedenis en aardrijkskunde. Mijn hobbies zijn lezen, reizen en alles wat met kunst en geschiedenis te maken heeft. Verder volg ik graag sport, zoals tennis, turnen en voetbal.
Ik schrijf voor Mamaliefde een wekelijkse reisblog over reizen en uitstapjes die ik zelf gemaakt heb, met de speciale nadruk op kunst en geschiedenis. Ook verzorg ik de taal van alle blogs die gepubliceerd worden.
Astrid