Het kan natuurlijk altijd gebeuren, dat je om wat voor reden dan ook niet op vakantie kan gaan. Misschien omdat jullie net het huis hebben verbouwd, je partner geen vrij krijgt, de familie net is uitgebreid of er gewoon geen geld voor is. Dan is 6 weken zomervakantie best heel lang om te overbruggen. Al zijn het er gelukkig geen 9 zoals in België ;-). Ook als je niet op vakantie gaat, is het misschien fijn om te genieten van het vakantiegevoel. Daarom deze tips om de vakantie te overbruggen!

Lees ook: 57 Gratis of goedkope uitjes voor families met volwassenen en kinderen onder de tien euro per persoon

Kamperen in de achtertuin

Heb je een achtertuin? Dan kan je op het grasveld een tent opzetten. Kamperen in de eigen achtertuin is een groot avontuur. Zwembadje erbij, marshmallows roosteren boven het kampvuur en het vakantiegevoel is compleet. Natuurlijk kan je er zelf bij kruipen, maar misschien vinden je kinderen het ook heel leuk om alleen in de tent te slapen. Kamperen, maar toch met de luxe en faciliteiten van je eigen huis ;-)

Geen achtertuin? Maak dan met een paar stoelen / tafels een tent in huis en ga daar met zijn allen in slapen. Zeker weten dat ze dat niet snel zullen vergeten!

Leuke uitjes

De hele dag thuis zitten ben je op een gegeven moment ook zat. Om dat te doorbreken is het fijn om ook eens op stap te gaan. Dat hoeft echt niet altijd (veel) geld te kosten. Denk bijvoorbeeld eens aan:

 • Een fijne wandeling waarbij je nieuwe speeltuinen in de buurt ontdekt.
 • Stukje fietsen
 • Picknicken in het park / bos / strand
 • Natuurspeeltuinen; op de website van Natuurmonumenten vind je ook veel fijne tips.
 • Bezoek aan een strand(je) bij de zee, meer, rivier oid en dan lekker met water en zand spelen.
 • Geocachen; dit kan tegenwoordig heel makkelijk via een app op de telefoon
 • Stoplichtenspel; naar de grote stad en daar het stoplichtenspel spelen waarbij je nergens mag stoppen voor rood licht.

Lees ook: De leukste uitjes in de zomer / bij warm weer

Daarnaast zijn er steeds meer kortingspassen waarmee je het gehele jaar gratis of met grote korting op stap kan. Denk bijvoorbeeld aan de Museumjaarkaart, zelf hebben wij sinds dit jaar de Rotterdampas en hebben al aardig wat dingen bezocht, zoals de Euromast, die heel leuk zijn maar nu pas bezoeken. Maar ook pretparken zoals Duinrell en Plaswijckpark. Dit is een eenmalige aanschaf of kan je bijvoorbeeld vragen voor de verjaardag.

Activiteiten binnenshuis

Normaal gaan de kinderen naar school en heb je een paar uur. Tijdens de vakantie heb je tijd voor veel meer grotere projecten zoals:

 • Enorm huis, winkel, dorp bouwen van karton en verven etc.
 • Koken en bakken met kinderen
 • insectendierentuin maken & verzorgen
 • discobad maken
 • bootjes maken en vijver opzoeken
 • theekransje
 • bloemen plukken
 • hond buren uitlaten

Lees ook: Bucketlist van 250 activiteiten voor in de vakantie

Playdates

Vraag eens rond of er andere families ook thuis blijven. Wie weet kan je wel een soort rooster maken met wie wanneer speelt, misschien wel met meerdere vriendjes tegelijkertijd. Dan hebben de andere ouders die dagen even wat rust, om bijvoorbeeld de boodschappen te doen ;-)

En daarna wissel je natuurlijk door. Zodat de kinderen overal een keer kunnen spelen. Grote kans dat als ze bij jou zijn ze elkaar zo bezig houden dat jij ook even kan bijkomen.

Lees ook: 10 ideetjes voor een playdate

Logeerpartij

Naast playdates is er misschien wel een oom en tante, of oma en opa die het gezellig vinden als de kinderen een paar dagen komen logeren. Zelf heb ik de mooiste herinneringen aan de logeerpartijen bij mijn grootouders, dat was aan de andere kant van het land. En we mochten bijvoorbeeld tenten bouwen met kleden en wasknijpers bij het schuurtje, of in de achterste tuin bloemen plukken.

Zie je logeerpartijtjes om wat voor reden dan ook niet zitten? Vraag dan eens of een familielid of vriend een paar dagen bij jullie komt logeren en zeg dat de kinderen naar hem / haar moeten luisteren. Of laat de kinderen bij elkaar op de kamer slapen, of slaap met zijn allen in de woonkamer! En ja dan is het helemaal niet erg als het een keertje later wordt dan normaal ;-)

Vandaag is alles anders dag

Als je kinderen wat ouder zijn is het ook leuk om het dagritme eens helemaal om te gooien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een achterstevoren dag? Waarbij je begint met ijs, daarna warm eten en de dag eindigt met croissantjes en jus. Gewoon een dag waarbij alles andersom is. Of een “vandaag zijn de kinderen de baas”-dag, waarbij de kinderen mogen bepalen wat er die dag gedaan of gegeten wordt. En dat kan ook zonder bezoekjes aan een pretpark of los gaan in de speelgoedwinkel. Maar gewoon lekker binnenshuis doen wat ze willen of hoe laat ze eten / naar bed gaan etc.. Zelfs als dat de hele dag tv kijken is.

Goedkoop eten en drinken

Op vakantie koop je al snel ergens een ijsje, of kan je genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel. Als je thuis blijft kan je natuurlijk de vriezer volgooien met ijs. Maar als je buitenshuis een ijsje gaat halen, ben je er weer even tussenuit. Dit kan bijvoorbeeld een wandeling zijn naar de supermarkt om diepvriesijsjes te kopen, of een fietstochtje naar de Ikea waar ze voor 50 cent zelf een ijsje mogen maken.

Of ga op zoek naar een betaalbaar ontbijtje; breng dan eens een bezoekje aan de Hema of MacDonalds waar je voor een paar euro heerlijk kan eten. Bij sommige locaties kan je ook nog eens heel leuk spelen.

Lees ook: Goedkope ontbijten buitenshuis bij de Hema, Ikea, La Place en …

Huizenruil / huizenoppas

Zijn er financiële redenen waarom je niet op vakantie kan gaan. Maar wil je toch graag even weg? Misschien is het ruilen van huis een optie?

Er zijn diverse websites waar je je huis kan aanmelden voor een woningruil. Zij overnachten dan in jullie huis en jij in hun huis. Dat kan een dorp verderop zijn, of in het buitenland. Het maakt niet uit, puur de verandering van omgeving doet wonderen en zorgt voor het vakantiegevoel. Natuurlijk kan je bij de selectie rekening houden met het gezin dat in jullie huis komt logeren.

Eventueel kan je overwegen om je huis aan te melden op AirBnB en je huis een paar weken beschikbaar te stellen. Als het is gelukt, kan je die weken gebruiken om ergens (goedkoop) op vakantie te gaan.

Of ga eens op zoek naar mensen die op zoek zijn naar iemand die tijdens de vakantie in hun huis komt om ‘op te passen’ op de honden, kat of zelfs paarden. Je moet het dan niet erg vinden om de hond uit te laten of de katten eten te geven en de kattenbak te verschonen. Op Facebook zijn speciale groepen voor huisoppas.

Lees ook: Huizenruil voor een betaalbare vakantie

Speciale aanbiedingen

Tot slot zijn er de laatste tijds steeds meer sites en apps met handige aanbiedingen, denk bijvoorbeeld aan VakantieveilingenGroupon of Social deal. Waarbij je voor een paar euro er op uit kan en weer eens nieuwe dingen kan doen. Ook supermarkten hebben vaak handige spaaracties zodat je niet de volle prijs hoeft te betalen.

Wat zijn jouw plannen deze vakantie?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Niet op vakantie? Zo kan je toch genieten van het vakantiegevoel!
Author Rating
51star1star1star1star1star