NEMO Science Museum; het is alweer een flink wat jaartjes geleden dat ik daar ben geweest. Ik zat toen zelf nog op de basisschool. Nu had ik al wel eerder naar NEMO willen gaan maar ik kreeg altijd te horen dat het pas leuk was als de kinderen ouder waren. Dan kunnen ze meer doen. Op zich zit daar een waarheid in; activiteiten zoals de werkplaats of het lab zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Maar er is meer. De tentoonstellingen op de eerste en tweede verdieping en op het dak tussen de derde en vijfde verdieping bleken ook zeker een succes met peuters en kleuters. Toen we op Schiphol bij de mini-NEMO waren, was onze dochter daar niet weg te slaan. Dus toen we door Hema waren uitgenodigd voor een event hoefde ik geen moment te twijfelen. Bij NEMO mogen ze namelijk alles zelf doen; zelf ontdekken, op de knopjes drukken, draaien, rennen, springen, bouwen en meer!

Lees ook: Museum kinderen; overzicht van de leukste kindermuseums ook met peuters en kleuters
Lees ook: Noord-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Amsterdam met kinderen; Wat te doen tijdens dagje weg en leukste uitjes

Eerste verdieping; Fenomena

In Fenomena op de eerste verdieping kunnen bezoekers kennismaken met hoe je wetenschap begrijpt en daarmee de wereld om zich heen moet begrijpen. Natuurverschijnselen zoals bijvoorbeeld geluid of wind spelen daarbij een rol. In een apart gedeelte krijg je uitleg hoe de wetenschap zich de afgelopen eeuwen heeft ontwikkeld en kan je een bezoekje brengen aan het oudste museum van Nederland in de innovatiegalerij.

Natuurkunde is overal: je ziet het in de kleuren van een regenboog, het knetteren van een trui en het verschil van stemhoogte bij mannen en vrouwen. De tentoonstelling Wonderlijke Wetenschap gaat over al die verschijnselen van alle dag. Bij deze tentoonstelling kun je deze verschijnselen zelf oproepen en direct zien hoe het werkt. Daarmee ontdekken kinderen hoe doodgewone en toch verrassende natuurverschijnselen als licht, geluid en statische elektriciteit in elkaar zitten. Zo mogen ze ‘spelen’ met een windkanon die een bal in de lucht blaast, een huis bouwen met een soort platte blokken, is er een elektrobol, een trechter waar je kennismaakt met de middelpuntvliedende kracht, de zwaartekracht en het nut van katrollen en nog veel meer. De grootste aantrekkingskracht blijven echter toch wel de bellenblazen waarmee je reuzebellen kan plaatsen. Zelfs zo groot dat je er zelf in kan plaatsnemen!

Aanraders voor peuters en kleuters op deze verdieping;

  • Huizen bouwen
  • Muntjes in de trechter gooien
  • Bellen blazen
  • Jezelf omhoog trekken
  • Zweven in de spiegel

Op deze verdieping vind je ook de kettingreactie; deze duurt ongeveer 15 minuten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van allerhande materialen zoals kantoorstoelen en flesjes cola etc. Als onderdeel van een presentatie wordt alles klaargezet en kun je kijken.

Tweede verdieping; Technium

Op de tweede verdieping kom je in het Technium; hier staat de techniek centraal. Want met techniek kun je de wereld vormgeven en verbeteren. Hier kun je bouwen, ontwerpen en testen en ontdek je de kracht van het water en online shoppen.

Als je op de tweede verdieping aankomt valt hij direct op; de machine. Met behulp van ballen over de ‘ballenachtbaan’ zoals zoonlief het omschrijft, maak je kennis met de fasen van het transport. Van het inladen tot en met de distributiecentra en meer. Er zijn diverse panelen waar ze met behulp van computerprogramma’s, scans of hefbomen aan de slag kunnen en een onderdeel zijn van het proces. Kleuters snappen misschien niet het proces, maar de losse ‘spelletjes’ zoals het scannen van de ballen en in de juiste wagen doen gaat heel goed. Voor de kleinsten is het gewoon indrukwekkend om naar al die vrolijkgekleurde ballen te kijken die op pad zijn.

Kinderen en water; dat werkt natuurlijk als een aantrekkingskracht. Nadat ze de machine hadden bewonderd waren ze dan ook al snel te vinden in het waterrijk. Hier staan drie opstellingen waar je kan spelen met water. Natuurlijk niet zomaar spelen; zo moeten er dijken gebouwd worden met zandzakken om te voorkomen dat land onderstroomt. Ga je aan de slag met stromend water en water zuiveren.

In de wereld van de vormen maak je kennis met vormen om je heen. Je kan gaan puzzelen, en nog meer puzzelen, werp een blik in de patronenspiegel en ga aan de slag met symmetrie. Ook kan je aan de slag met constructies. Zo kan je zelf een brug bouwen van kussens en daar vervolgens overheen lopen! Of ontdekken waarom een flat niet instort.

Op de tweede verdieping vind je ook de werkplaats waar kinderen aan de slag kunnen om iets te gaan bouwen en hun creativiteit te gebruiken. De deelnemers gaan aan de slag met tandwielen, die worden gebruikt om een beweging door te geven. Door een tandwiel met een ander tandwiel te verbinden kan je ervoor zorgen dat ze beiden gaan draaien als je aan één tandwiel draait. Je wordt uitgedaagd om je fantasie en verschillende materialen te gebruiken. Een alternatief op de workshop waarbij je een lichtbaan bouwt en met diverse materialen licht probeert door te geven. Dit is een workshop van ongeveer een half uur en een adviesleeftijd van 8 jaar.

Aanraders voor peuters & kleuters op deze verdieping zijn;

  • Ballen sorteren bij de machine
  • In het huis
  • dammen bouwen
  • bruggen bouwen
  • met de watervormen spelen

Derde verdieping; Elementa

De derde verdieping van Nemo stond in het teken van de kosmos, maar die is nu onder constructie. Op 14 oktober wordt hier de nieuwe tentoonstelling Leven in het Heelal geopend.

Wel kan je hier een bezoekje brengen aan het BASF laboratorium waar je gehuld in een witte labjas en met veiligheidsbril aan de slag kan om proefjes te doen. Alleen al zo’n jas aan voelt natuurlijk heel wat. Je gaat aan de slag met ingrediënten zoals bakpoeder, azijn en andere alledaagse spulletjes en doet daarmee heel bijzondere experimenten en proefjes. Dit wordt aangeboden als een dertig minuten durende workshop en is met name geschikt is voor oudere kinderen vanaf zes jaar.

Vierde verdieping; Humania

In Humania op de vierde verdieping ontdek je wie je zelf bent. Als je de levende wereld wilt leren kennen, kun je natuurlijk het beste beginnen met je eigen lijf. Doe verrassende experimenten en vind uit hoe het menselijk brein werkt. Kom te weten wat je tot mens maakt en hoe ontzettend belangrijk je hersenen hierbij zijn. Ontdek dat we schijnbaar erg op elkaar lijken, maar dat iedereen uiteindelijk uniek is. Daag al je zintuig