Uit meerdere onderzoeken komt eruit dat Nederlandse kinderen de gelukkigste ter wereld zijn. En niet de Scandinavische of Japanse kindjes wat je misschien ook zou verwachten. Reden voor een Amerikaanse en een Britse moeder om in de krant te beschrijven waarom dat precies zo is. Ze zijn beiden getrouwd met een Nederlandse man en voeden hun kinderen op in Nederland. Ze weten dus waar ze het over hebben. Een paar van die complimentjes:

Lees ook: Happy Moms happy kids challenge! 

Stressvrij naar school

Uit een rapport van Unicef zou blijken dat Nederlandse kinderen de minste stress ervaren op school. De twee moeders beschrijven hoe kinderen in Nederland, anders dan in Amerika en Engeland, weliswaar naar school gaan vanaf hun vierde, maar pas op hun zesde (in groep 3) hoeven te leren lezen, schrijven en rekenen. Hebben ze er eerder behoefte aan, dan kan het natuurlijk wel. Ook zouden onze Nederlandse oogappeltjes een stuk minder huiswerk hebben dan hun Britse of Amerikaanse leeftijdsgenoten.

Gelukkige ouders maken gelukkige baby’s

Nederlandse ouders kijken realistisch naar het ouderschap en zijn zich ervan bewust dat zij én hun kinderen verre van perfect zijn. Ze leven, zoals de schrijfsters zeggen, ‘in de echte wereld’. Omdat wij onze eigen imperfecties beter accepteren, zouden we meer kunnen genieten van het ouderschap. Moeders zouden zich niet schamen om ook wat tijd voor zichzelf in te plannen, en Nederlandse vaders zijn niet bang om huishoudelijke taken op zich te nemen of met de kinderwagen te lopen.

Opvoedstijl

Ook zo geweldig: onze opvoedstijl. We zijn gezaghebbend, niet autoritair (veel poëtischer in het Engels: Authoritative, not authoritarian). We moedigen kinderen aan om spontaan te zijn, niet om stil te zitten en braaf te zijn. En ja, daarbij kan soms wat overlast voor andere mensen ontstaan, maar dat nemen we maar even voor lief.

Fietsen, regen en zelfstandigheid

Dit blijft voor ouders uit sommige buitenlanden toch een bijzonder fenomeen: we laten onze kinderen naar school fietsen, buitenspelen en naar vriendjes gaan. En dat allemaal zonder begeleiding van een volwassene. En regent het? Dan gaat (bijna) alles gewoon door. Gewoon zo’n hippe regenbroek aantrekken. Zoals een Nederlandse ouder in het stuk zegt: “Slecht weer bestaat niet. Slechte kleding wel.”

Chocola

Wij wisten het al lang: geluk zit in een pak hagelslag of pasta. Chocola op je brood, maakt je een gelukkig mens. Oké, het is niet alleen de hagelslag die aan het geluk van onze kinderen bijdraagt. We slaan ontbijt ook een stuk minder over dan andere landen. Ook ontbijten we vaker samen met de hele familie. Worden we gelukkig van.

Bron

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)