Tips voor het maken van een schoolkeuze - Mamaliefde.nl

Tips bij het maken van de schoolkeuze

Kleine meisjes worden groot, en als ze dan bijna drie jaar zijn wordt het toch wel eens tijd om de knoop door te hakken en de jongedame aan te melden op een basisschool. Twee jaar geleden, ze was nog geen een jaar zijn wel al op een paar open dagen geweest. Iemand had me namelijk laten schrikken met de melding dat ik aan de late kant zou zijn voor de inschrijving. Ze kon nog niet eens lopen, laat staan dat je nu al weet welke school er bij je kind past… Afijn, deze bangerik heeft gelijk een aantal open dagen uitgezocht van scholen die aan de ‘eisen’ voldeden en braaf bezoekjes afgelegd. Gelukkig werd ik overal gerustgesteld. Hier in de stad blijken er maar twee basisscholen te zijn met een wachtlijst; de vrije school en een scholenvereniging dat vrij elitair overkomt. Voor beide scholen geldt eigenlijk dat je al tijdens de zwangerschap moet aanmelden, tenzij je een broertje of zusje er hebt rondlopen. Nu zijn er heel veel verschillende basisscholen met diverse achtergronden / filosofieën waardoor er ongelofelijk veel keus is. Ik zal er een paar op een rijtje zetten.

Tips voor het maken van een schoolkeuze - Mamaliefde.nl

Nederlands onderwijssysteem

In Nederland gaan vier-jarigen voor het eerst naar school en blijven tot ze (uitzonderingen daargelaten) twaalf jaar zijn op de basisschool. Echter begint leerplicht pas in het vijfde levensjaar, het eerste jaar is dus vooral heel veel ‘proefdraaien’. Er wordt begonnen met twee kleuterklassen waarbij spelend leren als basis dient tot er in groep drie wordt begonnen met het leren lezen en schrijven.

Allereerst de indeling van het onderwijs. Grof gezegd zijn er drie categorieën; regulier (openbaar) onderwijs, speciaal onderwijs en bijzonder onderwijs. Het openbare onderwijs wordt volledig betaald door de gemeente en is geschikt voor alle kinderen. Het bijzonder onderwijs is voor kinderen met leer-, gedrags- of fysieke hindernissen waardoor het reguliere onderwijs niet geschikt is. Blijft het bijzonder onderwijs over; bijzonder wil niet anders zeggen dan dat de school een bepaalde achtergrond heeft. Dit kan een confessionele achtergrond zijn of een pedagogische achtergrond.

Openbaar onderwijs

In de tijd van de verzuiling is ook het openbaar onderwijs ontstaan. Een vorm waarbij de overheid verantwoordelijk was voor het aanbod van onderwijs dat niet door een bepaalde godsdienstelijke achtergrond of levensovertuiging werd ingevuld. In de loop der jaren wordt het openbaar onderwijs steeds meer vrij gegeven en mogen ze zich zelfstandig besturen. Een openbare school mag ook geen eisen stellen aan de leerlingen en moet iedereen die zich daar aanmeldt toelaten.

Confessioneel onderwijs

Confessioneel onderwijs is onderwijs dat vanuit een bepaalde geloofsovertuiging wordt gegeven. Hieronder vallen katholieke, maar ook protestantse en christelijke basisscholen, joodse en islamitische scholen. Van deze scholen mag je verwachten dat ze invulling geven aan hun achtergrond. De mate waarin dit gebeurd kan echter heel erg verschillen. Zo is hier algemeen bekend dat als je katholiek / christelijk onderwijs zoekt voor je kind je het beste terecht kan op een specifieke protestantse basisschool omdat de rest er niets meer mee doet. Heel wat anders dan vroeger toen ik zelf nog naar het katholieke onderwijs ging en er juist ook heel veel islamitische kinderen en andere geloofsovertuigingen heen werden gestuurd omdat er respect voor het geloof werd bijgebracht. Natuurlijk hoefden deze kinderen niet mee naar de vieringen die we in de kerk deden. Het confessionele onderwijs krijgt naast de subsidie vanuit de gemeente vaak ook geld vanuit de kerk of geloofsgemeenschap waardoor ze extra faciliteiten kunnen treffen. Voor het confessionele onderwijs mag een school bepaalde eisen stellen aan je geloofsovertuiging, in de praktijk zal je dit niet snel tegenkomen.

Tot slot heb je nog het bijzonder onderwijs dat is gebaseerd op een bepaalde pedagogische of onderwijskundige achtergrond. Vaak zijn ze onderdeel van een overkoepelend orgaan wat de scholen bezoekt om te kijken of ze nog passen binnen de kaders. Het kan zelfs zo zijn dat de leerkrachten extra cursussen hebben moeten volgen om deze soort onderwijs te mogen geven. Vaak is het niet voor iedereen weggelegd. Naast het onderwijs zal je dit voor een deel ook zien terugkomen aan de manier waarop een schoolgebouw is ingericht. Er zijn aardig wat stromingen, zodat ik me tot de meest bekende beperk.

Dalton onderwijs

Het Dalton onderwijs is aan het begin van de 20e eeuw ontwikkeld in Amerika door de lerares Helen Parkhurst. De drie basisprincipes van het Dalton onderwijs zijn verantwoordelijkheid, samenwerking en zelfstandigheid. Dit komt er op neer dat de kinderen steeds meer vrijheid wordt geboden om zelf keuzes te maken. Ze mogen zelf kiezen wanneer ze waaraan werken. Vaak wel na een klassikale instructie. Ze krijgen ook steeds meer zelfstandigheid om deze planning van activiteiten te maken. Naast de standaard taken is er de keuzekast met extra activiteiten waar de kinderen uit mogen kiezen zodat ze ook even naar een andere ruimte kunnen. Er wordt verwacht dat de kinderen ook gaan samenwerken en elkaar helpen met bepaalde taken. In de praktijk zie je dat het Dalton onderwijs niet alleen geschikt is voor de ‘gemiddelde’ leerling, maar vanwege de persoonlijke lesprogramma’s ook geschikt is voor kinderen met een achterstand of hoogbegaafdheid. Ze werken op hun eigen niveau aan de stof, maar blijven wel met hun leeftijdsgenootjes in dezelfde klas.

Freinetonderwijs

De laatste tijd krijg ik het gevoel dat het freinetonderwijs een steeds grotere opmars aan het maken is. Het wordt steeds populairder, in ieder geval in deze stad. Het Freinet onderwijs is vooral gebaseerd op projectmatig onderwijs, waarbij de basis ligt op datgene wat leeft bij de kinderen. Dit kunnen bepaalde feestdagen of gebeurtenissen zijn, maar ook iets wat toevallig zo uitkomt. Om dat te bepalen is er een zekere mate van democratie nodig. Er is ruimte voor initiatief vanuit de kinderen waar bepaalde ‘verplichte’ onderdelen zoals lezen en rekenen aan worden gekoppeld. Ook hier is zelfstandigheid heel belangrijk, de kinderen worden verwacht zelf iets uit te zoeken.

Jenaplan onderwijs

Halverwege de 20e eeuw werd het Jenaplan onderwijs, bedacht door de Duitse Peter Petersen in Nederland geïntroduceerd. Kenmerkend voor het jenaplanonderwijs zijn vaak de projecten waaraan leerlingen moeten werken waarbij samenwerking belangrijk is. In totaal zijn er tien essenties geformuleerd die als basis dienen voor het jenaplanonderwijs. Dit zijn achtereenvolgens; ondernemen, reflecteren, plannen, verantwoorden, samenwerken, zorgen voor, creëren, communiceren, presenteren en respecteren. Dit zorgt ervoor dat er op bepaalde jenaplanscholen ook vanuit een bepaalde geloofsachtergrond wordt gewerkt, maar de school open staat voor andere religies.

Montessori onderwijs

Zodra je een Montessori school binnenloopt zie je dit. Het is niet alleen herkenbaar vanwege de inrichting van de lokale en de activiteiten van de kinderen maar ook het ontwerp van het schoolgebouw zelf. De basis van het Montessori onderwijs werd gelegd door de Italiaanse Maria Montessori en is gebaseerd op de vraag ‘Help mij het zelf te doen’. De kinderen krijgen zeer veel vrijheid en leren door middel van speciaal ontwikkelde materialen bepaalde vaardigheden aan. Het is zelfs zo ontworpen dat het kind door het materiaal gecorrigeerd wordt als het iets niet goed doet. Bij het Montessori onderwijs is er altijd sprake van dubbele klassen zodat je van elkaar kan leren.

Steve Jobsschool

Dat het onderwijs in ontwikkeling blijft en er steeds nieuwe stromingen ontstaan bewijzen de O4NT (Onderwijs voor nieuwe tijd) scholen, ook wel bekend als Steve Jobsschool genoemd. Deze bestaan pas sinds 2013 in Nederland. En zijn vernoemd naar de oprichter van Apple. In deze vorm van onderwijs speelt de tablet dan ook een hele grote rol. De basis ligt bij het bieden van een uitdagende leeromgeving waarbij gebruik gemaakt wordt van de modernste leermiddelen. Naast de gangbare verplichtte stof worden kinderen gestimuleerd om hun eigen talent te ontdekken die in de huidige maatschappij van grote nut kunnen zijn.

Mocht er naar je mening iets onjuist tussen staan dan hoor ik het graag, let wel op dat niet alle scholen op precies dezelfde manier invulling geven zodat er kleine afwijkingen kunnen ontstaan.

Onze keuze

Onze voorkeur gaat momenteel uit naar het Dalton onderwijs. Dit is gebaseerd op drie dingen; gevoel, achtergrond en locatie. Het is een van de scholen in deze wijk. Ik vind het namelijk ook belangrijk dat kinderen vriendjes maken die in de buurt wonen zodat ze ook buiten schooltijd met elkaar kunnen spelen. De uitgangspunten spreken ons ook enorm aan. Het idee dat ze op hun eigen niveau stof aangeboden krijgen in kleine klassen vind ik erg belangrijk. Daarnaast leren ze om te plannen, vaardigheden die op de middelbare school extra goed van pas komen. Nog een pluspuntje is dat vanwege de kinderen met een achterstand of juist een hoogbegaafdheidsrugzakje die hier ook naar school gaan de school extra subsidie krijgt dat bijvoorbeeld wordt gestoken in het bieden van zwemlessen.

Het idee van een kleinschalige school met nog geen 100 leerlingen, rustige klassen en leerkrachten die positief op me over kwamen zorgden voor een goede eerste indruk tijdens de open dag. Plus natuurlijk het feit dat onze dochter gelijk gestimuleerd werd om te gaan ontdekken en overal aanzat. Fijn vond ik ook dat de school gewoon school was, en niet met allemaal tierenlantijntjes vanwege de open dag. We werden erg open en vriendelijk ontvangen en mochten overal kijken. Kregen zelfs een rondleiding door de directeur (wat best logisch is op zo’n kleine school 😉 ). Die middag was er ook een pleinfeest. We werden uitgenodigd om daarvoor terug te komen en zelf de sfeer te ervaren en ook te zien of we ons thuis zouden voelen tussen de overige ouders.

Tot slot gaan ze in januari 2016 met een groep 0 beginnen. Dan kan ze alvast een half jaar kennismaken daar op school voor ze naar de kleuterklas gaat. Kleine meisjes worden dan echt groot! Zorgt er ook voor dat ze maar een maandje samen met haar broertje naar de peuterspeelzaal gaat die we gelijk vandaag daar hebben ingeschreven. Ze hebben daar namelijk liever niet kinderen uit hetzelfde gezin in dezelfde klas. Nu alleen nog zien hoe ik dat in de ochtenden ga versieren dat ik werk en dus extra kinderen in huis heb… Als iemand een fiets weet waar vijf kinderen in passen houdt ik me aanbevolen!

Waarop hebben jullie de schoolkeuze van je kind bepaald?

Volgende
Vorige

Comments ( 7 )

 • haha neem je dezelfde fiets als ik heb, 4 in de bak en 1 achterop! Zo zie ik ze hier ook wel bij school staan!

  Lastige keuze he school? Ik vond het tenminste erg moeilijk om een goede plek voor Maxim te vinden. Zeker vanwege zijn achterstand!
  Tamara onlangs geplaatst…Life after labor, de eerste twee weken.My Profile

  • Is dat een bakfiets die je hebt? Fietst die prettig? Dat is inderdaad wat ik nu overweeg.

   En is zeker niet makkelijk. Je wilt toch het beste voor je kind.

 • Schoolkeuzes, het blijft lastig. Riana zit nu op een katholieke school die niet echt meer het geloof direct uitdraagt in de klas, wat voor mij ook niet hoeft. Ze hebben een moderne visie die wij geschikt vonden voor onze dame en binnen een jaar is de nieuwe school af (wordt nu gebouwd, volgt binnenkort een blog over) en zijn ze in staat de kinderen nog meer individueel te begeleiden naar behoefte. Ze heeft het er ontzettend naar de zin, we zijn dik tevreden.
  Barbara onlangs geplaatst…Single & Happy: het kan!My Profile

 • Goede keuze hoor, ik heb zelf een jaar in Daltononderwijs gestaan. Het is een fijne manier van werken, zowel voor de kinderen als voor de leerkracht. Leuk dat het kleine klassen zijn want eigenlijk is vaak DAT de reden dat je ook goed passend onderwijs kan geven. Top! Veel succes.
  Nathalie onlangs geplaatst…Ode aan papaMy Profile

  • Dank je, ook altijd leuk om de mening van een leerkracht te horen die het vanaf de andere kant heeft gezien.

 • Schoolkeuze is zo persoonlijk! De eerste school voelde gelijk zo goed dat we daar voor gegaan zijn. De beste bevestiging is toch dat je kind het goed heeft. Qua type onderwijs vind ik dat alles zo z’n voor en na’s heeft. Juist omdat elk kind zo anders is en andere behoefte heeft… De oudste is wat dat betreft best bepalend. In ons geval is de oudste het best op zijn plek, denkt ik, bij traditioneel onderwijs. Maar onze dochter had ik graag naar een vrije school gedaan. Maar ja, dat doe je dan weer niet zo snel. Ik niet althans. En afstand is ook zeker belangrijk! Een leuke en spannende keuze! Maar volgens mij komt het helemaal goed bij jullie!!

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.