Waar groen leven vroeger was voorbehouden aan vrouwen met zwierige hippierokken die alleen kochten bij de bio-winkels, is groen tegenwoordig een trend. Je kan er niet meer omheen. De consument is een stuk kritischer dan vroeger en wil weten welke ingrediënten een product bevat – of juist niet. Maar welke natuurlijke verzorgingsproducten zijn er nu op de markt? Vandaag een uitgebreid overzicht met merken van diverse natuurlijke verzorgingsproducten en waar je ze kan kopen.

Lees ook: Natuurlijke eco-friendly luierdoekjes
Lees ook: Verzorgingsproducten; zwangerschap, zwangere vrouw en mama
Lees ook: Vernieuwde Etos Baby verzorgingsproducten

Waarop kan je letten als je een natuurlijke verzorgingsproducten voor je kindje of jezelf koopt?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar eigenlijk zie ik door de bomen het bos niet meer. Erg toepasselijk als je het over groene producten hebt, maar het is echt zo. Alle merken claimen bijna alleen maar natuurlijke ingrediënten te gebruiken, maar op sommige ingrediëntenlijsten staan toch allerlei extra’s als SLS of andere sulfaten. Hoe maak je de juiste keuze?

Rank a Brand

In 2016 onderzocht Rank a Brand cosmeticaproducten op vier criteria:

  1. Milieu en gezondheid (meet o.a. de watervoetafdruk van bedrijven en de effecten van ingrediënten op je gezondheid)
  2. Dierenwelzijn
  3. Klimaat (in hoeverre reduceren ondernemingen bijvoorbeeld hun CO2-uitstoot en hergebruiken ze energie)
  4. Arbeidsomstandigheden (afwezigheid van kinderarbeid, veilige werkomstandigheden en eerlijk betalen van de werknemers)

Daarbij kwam het Nederlandse Weleda als beste uit de bus, al krijgt het merk alsnog geen A-label. Waar ik best van schrok, was dat de Body Shop slechter scoorde dan NIVEA. En eigenlijk ook dat HEMA en Rituals onderaan staan. Dat heeft vooral te maken met een gebrek aan openheid over de manier waarop ze omgaan met mens (denk daarbij ook aan mogelijke kinderarbeid) en milieu. Bovendien gebruiken ze SLS en SLES in hun producten – twee ingrediënten die inmiddels een behoorlijk dubieuze reputatie hebben.

Bron

Ik wil daarbij wel graag opmerken dat ik geen dermatologische achtergrond heb en dus niet kan vertellen in hoeverre zaken als SLS en SLES schadelijk zijn voor je huid. Als je dat echt wil weten, raad ik je aan contact op te nemen met een deskundige. Maar omdat je op deze blog terecht kwam, ga ik er vanuit dat je interesse hebt in producten die beter zijn voor mens en milieu. En dan is de aankoop van merken die slecht scoren dus een extra overweging waard. Hier vind je meer interessante informatie als je je hierin wilt verdiepen.

De volgende merken produceren natuurlijke verzorgingsproducten voor baby’s, kinderen en hun ouders. Een uitgebreid overzicht met per merk wie ze zijn en waarvoor ze staan.

Lees ook: Sudocrem; 13 lifehacks van gezicht, eczeem tot verbrande huid

Aubrey Organics

De verzorgingsproducten van het Amerikaanse Aubrey Organics bevatten biologische ingrediënten, zijn 100% natuurlijk en worden bovendien nog handgemaakt. Denk aan douchegel en gezichtsverzorging, maar ook lippenbalsem. Belangrijk om te weten: de producten zijn niet getest op dieren.

Hier vind je meer informatie

 

Burt’s Bees

De producten van Burt’s Bees zijn mild voor de huid, bestaan voor bijna 100% uit natuurlijke ingrediënten en zijn vrij van parabenen, petroleum, SLS en ftalaten. Bovendien zijn ze hypoallergeen en daarmee uitstekend geschikt voor het zachte, kwetsbare babyhuidje. Leuk om te weten: tegenwoordig hebben ze ook een make-uplijn met o.a. lipstick en heerlijke crème om je buik mee te verwennen tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Review van Burt’s Bees Startpakket

Hier vind je meer informatie

Childs Farm

Speciaal voor kinderen met een (eczeem)gevoelige huid ontwikkelde Childs Farm een lijn met verzorgingsproducten voor baby’s. Ze bevatten vooral natuurlijke en biologische ingrediënten en zijn vrij van chemische toevoegingen als SLS en parabenen. Ook geschikt voor vegans!