Naast de zeven B’s van Natuurlijk Ouderschap zijn er voor mij nog een aantal elementen die voor mijn gevoel in het verlengstuk liggen van natuurlijk ouderschap. Mijn eigen visie. Aangezien het de voorgaande zes weken over het kind en opvoeding ging, sluit ik daar nu op aan en volgt volgende week het zevende principe; balansen. Dat is voornamelijk gericht op jouw als opvoeder.

Lees ook: Attachment parenting; natuurlijk ouderschap

Rapley

Te beginnen met de rapley methode. Vooral bij onze oudste hebben we daar veel profijt van gehad, heerlijk vond ze het om van alles te proeven. Daar hebben we nog steeds profijt van, ze probeert graag nieuwe dingen uit. Zoals garnalen op de bbq van de personeelsvereniging van manlief. Bij onze jongste beperken we dit nog tot af en toe een korstje brood of rijstewafel. Zijn motoriek en coördinatievermogen is nog niet dusdanig dat hij iets goed kan vasthouden en naar zijn mond kan brengen. Tot die tijd krijgt hij gepureerd voedsel, soms met wat grotere brokjes. In het begin heeft hij een paar potjes gehad, nu heb ik weer een voorraadje zelfgemaakt. Net zo makkelijk eigenlijk en veel goedkoper. Voor het geval van een dagje uit of iets dergelijks hebben we wel altijd een potje in huis. Dit vind ik toch een ‘veiliger’ idee onderweg.

Een gevolg van rapley is dat wij een bord opscheppen en ze zelf bepalen hoeveel ze hiervan op eten. Als ze dan alleen het vlees op eten, of de pasta er uit vissen, proberen we de groenten wel te stimuleren, maar dwingen het niet. Zo merk ik regelmatig dat als ze de ene week weigert worteltjes te eten ze de volgende week niet aan te slepen zijn. Er zijn dus ook geen consequenties in ‘dan krijg je geen toetje’. Een dessert is onderdeel van de maaltijd en krijgen ze, ongeacht of het bordje wel / niet leeg is.

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; Hoeveelheden & Overstappen eerste hapjes vaste voeding wanneer 4 a 6 maanden?
Lees ook: Rapley / kleintjes methode; Ervaringen en tips om je baby te leren eten

Verantwoord eten

Ik heb hier nadrukkelijk gekozen voor verantwoord eten en niet biologisch, suikervrij of iets dergelijks. Ik probeer er op te letten wat onze kinderen voorgeschoteld worden, zo kook ik altijd zonder zout. Maar als we samen koekjes gaan bakken en versieren; dan ga ik suiker niet uit de weg. Moet kunnen af en toe. Over het algemeen krijgen ze nauwelijks suiker binnen. Zo geef ik ze voornamelijk veel water te drinken, appelsap of sinaasappelsap zijn dan voor de speciale situaties. Snoepjes hoeven ze hier in huis niet om te vragen. Met een soepstengel zijn ze net zo blij. Als je echter bij de Hema gevraagd wordt of ze een spekje mogen, zeg ik ook geen nee. Uitzonderingen horen erbij.

Verantwoord speelgoed

Wat het spelen betreft gaat mijn voorkeur uit naar speelgoed, geïnspireerd door Waldorf of Montessori. Ze vind zelf echter regelmatig ook iets om mee te spelen, of het nu gaat om de lege potjes babyvoeding (eerst gewassen), lege wc-rollen of de krant van papa. Daar kan ik op mijn beurt dan weer van genieten. Ze krijgt er dan ook alle vrijheid toe. Plastic speelgoed met geluid en lichtjes, vind je echter ook, hetzij in beperkte mate, in ons huis. Zelf kan ik niet zo goed tegen veel geluid, daar wordt ik onrustig van. Een zachte telefoon of little people met muziekje is echter geen probleem. Dat hoort er tenslotte ook bij.

Lees ook: Geschikt speelgoed per leeftijdscategorie

Schermgebruik

Nog iets wat niets direct met natuurlijk ouderschap te maken heeft, maar voor mij wel in het verlengde valt is het tv, tablet en telefoongebruik. Mijn dochter weet niet hoe ze moet swipen, en daar ben ik trots op. Laat haar maar torens bouwen van blokken, dat kan ze wel. De tv blijft voornamelijk beperkt tot Sesamstraat, en tegenwoordig soms als ik rustig haar broertje wil voeden. In de periode voorafgaand aan onze vakantie en bezoek aan Plopsa Indoor Coevorden hebben we haar wat filmpjes laten zien op youtube. Zo zou er nog enigzins herkenning zijn. Vooral Bumba heeft het helemaal gemaakt. Op de tablet staan een paar apps geschikt voor haar leeftijd, maar ook daarvoor geldt dat ze er misschien een paar keer per maand mee speelt. De laatste keer kan ik me niet eens meer herinneren; heb liever dat ze met ‘echt’ speelgoed speelt. Voordat ze naar de basisschool gaat wil ik haar wel echter de basisbeginselen bij brengen.

Lees ook: Schermtijd voor kinderen

Wasbare luiers

Sommige ouders zullen ook kiezen voor wasbare luiers. Zelf moet ik daar niet aan denken. Mijn voorkeur gaat uit naar de doodnormale wegwerpluiers. Geen gedoe met wassen etc. Wel hebben we voor het zwemmen twee wasbare luiers gekocht. Zo is het geen probleem als je een weekje op vakantie gaat en meerdere dagen wilt doorbrengen in het zwembad. Na afloop uitspoelen en de volgende keer kan het weer gebruikt worden. Hoef je ook niet bang te zijn dat je niet genoeg bij je hebt.

Lees ook: Wasbare luiers

Buiten spelen

Natuurlijk spelen we ook graag buiten, met een houten loopfietsje, aan de watertafel of gewoon lekker met een stokje in de aarde. Dat is tenslotte ook de reden waarom we een edible garden hebben aangelegd. Leuk als het mooi weer is, maar ook als het regent stampen we graag in de plassen. Ik ben echt blij met onze achtertuin, zo kan je toch naar buiten. Ook als er nog iemand slaapt.

Lees ook: Buiten spelen; 101 spelletjes & activiteiten

Pedagogische stromingen

Als je kijkt naar pedagogische stromingen voel ik me heel erg thuis in de Montessori / Freinet filosofie. Hierin staat het kind centraal en probeer je dat als ouder te volgen en daarop in te spelen. Zo heb ik er geen problemen mee als ze lekker aan het spelen is met de kiezeltjes en twee plantenbakjes. Dan laat ik haar lekker ontdekken en plezier maken. De grens is voor mij dat er geen spullen kapot mogen gaan. Zo vind ik het niet goed als ze met stoepkrijt op de tafel aan het kleuren is. Over het stellen van grenzen heb ik echter eerder al een stukje geschreven.

Lees ook: Grenzen stellen

Hoe staan jullie tegenover natuurlijk ouderschap? In welke punten kan je je wel / niet vinden?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Natuurlijk Ouderschap: Mijn eigen visie
Author Rating
51star1star1star1star1star