De vijfde van de 7 B’s die centraal staan bij Natuurlijk Ouderschap is Bedding Close to baby, oftewel samen slapen. Tot op zekere hoogte ben ik ook zeker voorstander van het samen slapen. Veiligheid gaat echter bij mij voor, en zolang er een risico is voor het samen slapen doe ik dat liever niet. Onderdeel van de zwangerschapsuitzet was een co-sleeper. Het leek me wel handig om je kindje zo dichtbij je te kunnen hebben. Zo hoef je bij een nachtvoeding er niet gelijk uit. Aangezien we kozen voor borstvoeding zou dat vooral voor mijn nachtrust beter zijn. Slaap staat bij ons erg hoog in het vaandel. Natuurlijk is het gewoon ook erg fijn, vanaf het moment dat je wakker bent tot je weer in slaap valt kan je naar je kind kijken. Even lekker genieten, en een aai over de bol geven.

Lees ook: Rapley / kleintjes methode; Ervaringen en tips om je baby te leren eten

Er zijn verschillende opties om samen te slapen met je kindje. Dit ligt er ook aan hoe je kindje hierop reageert. Zoals ik schreef kozen wij voor de co-sleeper. Maar je kan ook kiezen voor een afzonderlijke wieg. Of een wiegmatrasje tussen jullie hoofdkussens in, zodat het slapen veiliger wordt.

De eerste weken / maanden

Onze dochter vraagt graag aandacht, ook ‘s-nachts. Ze begon daarom in een co-sleeper, maar eindigde regelmatig tussen ons in. . De hoofdkussens dan goed opzij, en haar er tussen. Zodat de kans op ongelukken zo klein mogelijk is. Gelukkig lag ze dan vrij stil, zodat wij ook rustig weer in slaap konden vallen.

Baby boy had deze behoefte om tussen ons in te slapen niet. We hebben het in het begin een paar keer geprobeerd, maar hij wordt er zeer onrustig van. Hij ligt liever vanuit de veiligheid van zijn bedje naar ons te kijken. Geen probleem, we liggen op ooghoogte, zodat ik, als ik naast hem lig, heerlijk naar hem kan gluren. Hij begint dan altijd te stralen. Hij huilt ook nauwelijks. Bij onze dochter hoorde ik wel eens van mensen dat hun baby wakker werd met een lach, en vroeg me af hoe dat er uit zou zien. Als zij wakker was wou ze drinken, en wel gelijk. Bij hem gaat dat gelukkig anders, kunnen we eerst even knuffelen en glimlachen naar elkaar. Daarna komt pas de voeding.

Verhuizing

Na een drie / vier maanden, vlak voordat ik weer moest gaan werken begon ze door te slapen. Niet veel later is ze daarom verhuisd naar haar eigen kamer. Ze sliep namelijk vrij onrustig en werd wakker als we naar bed gingen.

Baby boy slaapt veel rustiger, en blijft ook doorslapen als wij naar bed gaan. Daarom blijft hij voorlopig nog naast ons liggen. Al zal dat niet lang meer duren, want hij groeit bijna uit zijn bedje.

Grote meisjeskamer

Een tijdje geleden sliep onze dreumes weer heel onrustig. Na van alles en nog wat geprobeerd te hebben, en haar drie keer slapend van ons bed naar haar eigen bed gebracht te hebben. Waar ze vervolgens weer wakker werd heb ik het omgedraaid. Haar grote meisjesbed was al in elkaar gezet, dus daar ben ik toen bij gaan liggen. Nu mag ze iedere avond kiezen tussen het grote bed of een ledikantje. Als ze echt heel moe is ligt ze namelijk veel liever in het ledikantje.

Slapen jullie samen met je kinderen? Waarom wel / niet?

 

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.