De vijfde van de 7 B’s die centraal staan bij Natuurlijk Ouderschap is Belief in the language value of your baby’s cry. Als jouw baby huilt wil hij jou wat vertellen. Dan is hij niet opzettelijk lastig. Luister naar hem en reageer op hem. Geef hem de liefde en de aandacht die hij verdiend. Hiermee creëer je veiligheid en vertrouwen.

Lees ook: Attachment parenting; natuurlijk ouderschap

Dunstan Babytaal

Misschien heb je wel eens gehoord van Dunstan babytaal. Volgens de Australische Priscilla Dunstan kunnen de huiltjes van je kind in vijf groepen opgedeeld worden. Door hier op te letten, kan je opmaken waar je kindje behoeft aan heeft. Om eerlijk te zijn vind ik dit een mooi principe, maar heb ik het nooit echt zo meegemaakt. Ja, ik merk wel dat je als ouder een beetje kan zien / horen wat er aan de hand is. Zeker als je beter ingespeeld raakt op je kind. Voor mij persoonlijk gaat het dan meer om een onderbuikgevoel; je hebt toen en toen gegeten dus het zal nu wel een luier zijn. Je valt al … dagen rond deze tijd in slaap, dus je zal wel moe zijn. En ga zo maar door. Hebben jullie hier wel eens van gehoord? Wat is jullie mening?

Vijf minuten methode

Tot slot wijk ik misschien af van wat gangbaar is binnen de natuurlijk ouderschap stroming. Ik ben namelijk van mening dat even huilen geen kwaad kan. Met de nadruk op even. Bij onze dochter hebben we, toen ze nog een baby was, de zogenaamde vijf minuten methode toegepast. Dat wil zeggen na het hele bedritueel en ze op bed gelegd was de kamer verlaten. Op de klok kijken, 9 van de 10 keer viel ze namelijk in die vijf minuten in slaap. Mocht dat niet het geval zijn, of als je duidelijk hoorde dat slapen er niet in zat ondernamen we verdere actie. Dat verschil hoor je wel; tussen in slaap huilen en ‘ik ga niet slapen’ huilen. Wel probeerden we zoveel mogelijk tegemoet te komen aan haar behoeften, we hebben flink wat kilometers gewandeld en liedjes gezongen om haar rustig te maken. Ik ben dan ook erg blij dat haar woordenschat flink toeneemt en ze met woorden kan duidelijk maken wat ze wil, zeker nu we een ouder pleegkind hebben neemt ze een hoop van zijn woorden over. Dan valt pas op hoe makkelijk dit gaat, maar dat is een heel ander verhaal.

Babygebaren

Natuurlijk kan je ook al jonger beginnen met babygebaren. De workshop heb ik gevolgd, en begonnen met toepassen. Het viel me echter op dat ze dit nauwelijks oppakte, dus dat heb ik laten gaan. Als ze haar zin niet krijgt laat ze zich echter heel makkelijk vallen op de grond om tranen met tuiten te huilen. Vaak probeer ik haar dan af te leiden met iets anders, en anders negeer ik het om dit gedrag niet verder te stimuleren.

Onze zoon is een veel ‘tevredener’ baby, die echt nauwelijks huilt. Bij onze dochter hoorde we wel eens dat moeders de kamer binnen kwamen en een stralende baby zagen. Ik nam die verhalen altijd met een korreltje zout. Tot nu dan. Nu heb ik zelf ervaren dat dat ook daadwerkelijk mogelijk is. Heerlijk vind ik dat, daarom ook dat ik er van geniet dat hij nog steeds naast mij slaapt. Bij hem gaan de sprongetjes ook voorbij zonder dat we ons daar bewust van zijn. Het enige wat we echt merken is dat hij nu last heeft van luierpoep vanwege doorkomende tandjes. Na de twee ondertandjes, is nu de hoektand rechtsboven aan de beurt. En dat gaat wel gepaard met de nodige huilbuien. Gelukkig weet je waardoor het komt, dus iets vaker verschonen, knuffelen en laten sabbelen lost een hoop op.

Lees ook: Babygebaren & kindergebaren; Ervaringen, tips en voorbeelden van boek, Lotte en Max, apps, liedjes en meer!

Huilen jullie kindjes veel en wat doen jullie er aan?

Latest posts by Linda (see all)