Skip to Content

Slaaptips voor baby, peuter en kleuter van een slaapcoach voor kinderen

Slaaptips voor baby, peuter en kleuter van een slaapcoach voor kinderen

Veel ouders benoemen slaaptekort als grootste probleem in de eerste jaren na de geboorte van hun kind. Dit terwijl voldoende slaap enorm belangrijk is, voor het kind én de ouder. In dit artikel geeft kinderslaapcoach Myrthe praktische slaaptips die voor iedere leeftijd gelden.

Gemiddelde hoeveelheid slaap overdag

Misschien wel mijn grootste tip aan alle (aanstaande) ouders; zorg dat je op de hoogte bent van de gemiddelde hoeveelheid slaap in een leeftijdsfase. Per leeftijdsfases weten we inmiddels wat deze gemiddelde uren zijn.

Zo heeft een pasgeboren baby nog veel slaap overdag nodig, terwijl dit bij een baby van 6 maanden alweer een stuk minder is. Bij een kind van twee jaar is de hoeveelheid slaap opnieuw afgenomen.

In principe is de regel: Hoe ouder een kind is, hoe minder slaap een kind overdag nodig heeft. Toch vinden veel ouders het lastig om de juiste balans te vinden.

Door je te verdiepen in wat de gemiddeldes zijn, kun jij goed inschatten of jouw kind veel meer of minder slaapt dan gemiddeld. Natuurlijk is elk kind anders en dus ook de hoeveelheid slaap dat een kind exact nodig heeft.

Toch werken deze gemiddeldes voor veel ouders goed als leidraad. Veel slaapproblemen komen namelijk voort uit structureel te veel of te weinig slaap.

Houd rekening met de wakkertijd van je kind

De wakkertijd is de maximale tijd dat jouw kind wakker kan zijn. Wanneer jouw kind structureel veel langer wakker is dan de maximale wakkertijd levert dit -net als bij punt 1- vaak slaapproblemen op. Ook hier geldt: Hoe jonger een kind is, hoe korter de wakkertijd.

Wanneer een kind te lang achter elkaar wakker is, wordt hij/zij oververmoeid en dat kan er voor zorgen dat het slapen moeilijker wordt.

Wanneer een kind continue te snel in bed wordt gelegd, zorgt dit er gek genoeg ook voor dat het slapen moeilijker wordt. Dit omdat jouw kind in dat geval nog niet moe is.

Rust, ritme en regelmaat

Deze heb je vast al eens eerder gehoord. Toch benoem ik hem hier ook. Want, of je nu een pasgeboren baby hebt of een peuter; rust, ritme en regelmaat werkt.

Voldoende rust en regelmaat geeft een baby het gevoel van veiligheid. Door (bijna) elke dag hetzelfde te doen en ritme in de dag te integreren weet je baby waar hij/zij aan toe is.

Hierdoor heeft je baby al snel door wanneer het weer tijd is om te gaan slapen en die herkenbaarheid, in combinatie met op tijd wegleggen, zorgt ervoor dat een baby sneller toe geeft aan de slaap.

Ook peuters hebben veel baat bij regelmaat. Juist in de “twee is nee”-fase ervaren veel ouders opeens slaapproblemen bij hun peuter. Door elke avond hetzelfde bedritueel te doen, consequent te blijven en geen uitzonderingen te maken zorg je ervoor dat je peuter weet waar hij/zij aan toe is.

Hierdoor zul je op lange termijn minder weerstand ervaren tijdens het slapen gaan. Let er bovendien op dat jouw peuter niet te laat gaat slapen. Ook dit wekt slaapproblemen in de hand.

Laat je kind altijd slapen in het donker

Veel ouders denken dat ze hun baby of kind overdag moeten laten slapen in het licht, om zo een goed dag-/nachtritme te creëren. Niets is minder waar. Donker stimuleert namelijk de aanmaak van melatonine.

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat kinderen moe maakt. Donker bevordert deze aanmaak maar licht zorgt er juist voor dat kinderen alerter worden. Het ene kind is hier gevoeliger voor dan het andere kind.

Een dag- en nachtritme creëren is enorm belangrijk maar dit kun je doen door overdag niet te veel slaap aan te bieden en meer voedingen te geven dan ’s nachts.

Een interessant feit om te delen is dat baby’s niet bang zijn in het donker. Baby’s hebben namelijk nog niet de vaardigheid om bang te zijn. Dit ontstaat pas rond de twee jaar. Wanneer een baby huilt is dit dus niet omdat hij/zij bang is in het donker.

Rond de twee jaar kan het wel zijn dat je merkt dat jouw kind bang is in het donker. Zorg dan voor een nachtlampje, idealiter met rood licht. Rood licht heeft het minste effect op de aanmaak van melatonine. Probeer blauw of geel licht te vermijden.

Myrthe is gecertificeerd kinderslaapcoach. Door haar eigen dochter werd zij geïnspireerd om zich te verdiepen in slaap. slaaptipsvoorbabys.nl informeert ouders over het slaapgedrag van hun kind. Informeren doen zij door gratis content te delen op de website en op sociale media. Daarnaast bieden zij slaapgidsen, telefonische consults en webinars aan.

Redactie Mamaliefde