Drie schitterende natuurgebieden in Flevoland

Afgelopen weekend bracht ik door op uitnodiging in Flevoland. Voorafgaand kon je kiezen uit een natuur- of waterprogramma. Aangezien ik het suppen liever aan anderen overlaat, koos ik voor de natuur en gingen we gedurende het weekend op bezoek bij drie verschillende natuurgebieden in Flevoland. Je hebt vast al eens gehoord van de Oostvaardersplassen waar ook de schitterende natuurdocumentaire is opgenomen, of misschien het Belevenissenbos bij Lelystad. Er zijn echter nog veel meer schitterende gebieden. Zo bezochten we met een eco-car het Horsterwold waar we letterlijk oog in oog stonden met een groep wilde paarden, wandelden door het voormalig waterloopkundig laboratorium in het Waterloopbos en we brachten een bezoekje aan de Marker Wadden. Een gebied wat nu nog in ontwikkeling is! Het was heerlijk om je zo in de natuur te begeven en ik ging vol energie, en plannen zoals een nachtje paalkamperen, weer naar huis. Een bezoekje aan de natuur kan altijd, is gratis en je raakt er zo geïnspireerd door. Dat je in het bos alleen maar kan wandelen of als je geluk hebt wat dieren spotten is allang niet meer zo. Staatsbosbeheer organiseert of faciliteert allerlei activiteiten waardoor je hier rustig een hele dag (of langer) kan doorbrengen! De natuur is allesbehalve saai. 

Lees ook: Flevoland; de leukste uitjes met het gezin, van leuke dagjes weg tot en met echte kinderuitjes

Horsterwold; oog in oog met wilde paarden

Als eerste brachten we een bezoekje aan het Horsterwold, een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Europa! Dit ligt in het zuiden van Flevoland vlakbij Zeewolde. We parkeerden de auto bij de boswachter van Staatsbosbeheer. Daar werden we welkom geheten en gingen we op safari met de eco-car richting de Stille Kern. Op deze manier kon hij ons mooi de omgeving laten zien en wat er allemaal te zien en doen is. Als je zelf liever direct de natuur in gaat kan je ook prima parkeren bij de Stille Kern en is het maar een paar meter lopen. Nadat we de wilde paarden hadden gespot werd de eco-car hier geparkeerd en liepen we een stukje het bos in zodat we wat dichterbij konden komen. Toen we hier aankwamen was het bewolkt en regende het. Gelukkig werd het al snel droog, dat is toch een stuk fijner en kan je meer genieten. Stiekem vond ik het wel jammer dat ik hier was zonder kinderen, ik weet zeker dat ze het hier geweldig hadden gevonden. Gelukkig woont er familie in de buurt, dus de volgende keer als we daarheen gaan maken we er een compleet dagje uit van met bezoek aan dit gebied!

Wat er allemaal te doen is in dit natuurgebied (voor een deel van de activiteiten wordt een vergoeding gevraagd waarmee ze het natuurgebied in stand kunnen houden):

 • Safaritocht; Ga op pad met de boswachter, te voet, te water of in de eco-kar. Hiermee ontdek je het natuurgebied en met een beetje geluk ontmoet je de bewoners! Van groepen kinderen tot studenten en van families tot en met bedrijven komen hier langs. Zelf zijn wij met de eco-kar op pad geweest, zo kan je rond rijden terwijl je uitleg krijgt en toen we de paarden hadden gespot konden we daarheen.
 • Wilde dieren spotten: Naast de Konikpaarden waarmee wij oog in oog stonden, leven er ook reeën, herten en diverse vogels zoals de zeearend in dit natuurgebied. Als je je verrekijker meeneemt kan je allerlei dieren spotten!
 • Struinen: Vaak krijg je te horen dat je op de paden moet blijven. In dit bos is dat niet het geval; hier mag je gewoon lekker je eigen weg zoeken en dwars door het bos struinen!
 • Wandelen: Door de boswachter worden er ook diverse wandelingen georganiseerd zoals de steentijdwandeling waarbij je zelf vuur gaat maken. Of je kan kiezen voor de rugzakwandeling waarbij je met een rugzak op pad gaat om de natuur te ontdekken.
 • Speelbos Zevensprong: Er is op dit moment een speelbos met diverse speelelementen dat leuk is voor kinderen van vier tot 8/9 jaar oud. Door het oude donkere bos loopt de Heksenroute, met verschillende speeltoestellen en een echte heksenhut. Op de Piratenroute vind je echte piratenspeeltoestellen zoals een heus piratenschip. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een speelbos voor kinderen van 8 tot 12 jaar en komt er binnen twee jaar ook nog een speelbos voor tieners die wat meer uitdaging willen. Hier staan ook bankjes zodat je lekker kan zitten terwijl je kind zijn eigen weg vindt.
 • Kabouterpad: Als je een korte wandeling wilt maken is het een aanrader om het kabouterpad te volgen. Bij de boswachter kan je een pakket met opdrachten hiervoor ophalen of je kan zelf langs de elf paaltjes in het bos lopen.
 • Picknickplaats; bij de bomen in een cirkel die daar zijn gepland in het kader van een boomplantdag jubileum is een kleine parkeerplaats en een populaire plek om te picknicken. Dit wordt helemaal onderhouden door vrijwilligers.
 • Uitkijkpunten; er zijn twee uitkijkpunten in de Stille Kern van het Horsterwold. Als eerste brachten we een bezoekje aan ‘Circle of Life‘, een ronde heuvel vlakbij de wateren in het hart van het natuurgebied. Vanaf hier kan je helemaal rond kijken en als je geluk hebt, zoals wij, spot je de paarden die daar wat gaan drinken. De tweede is de Tuurtoren, deze staat vrij dichtbij een parkeerplaats zodat je hier makkelijk kan komen.
 • Paalkamperen: In dit natuurgebied staat een paal waar je mag paalkamperen. Dit wil zeggen dat je hier mag overnachten in de natuur. Er is geen elektriciteit of water, dus dat moet je zelf meenemen en je mag hier maximaal 72 uur overnachten. Dit is gewoon gratis en als er niet meer dan 6 personen zijn mag je hier je tentje opzetten en overnachten. Er is een kampvuurplek en een schuilhut bij. Ideaal voor als je het avontuur wil opzoeken. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet (meer) sta te springen om in een tent te slapen op een matje, maar bij thuiskomst heb ik het er met manlief toch even over gehad dat het misschien toch wel leuk idee is voor de zomer.
 • Slapen op een vlot: Wil je graag overnachten; dan kan je overnachten op een vlot. Deze ligt bij het eiland in het midden van het water zodat je constant vogels kan spotten.
 • Steentijdhuis: In het bos ligt er een prehistorische boerderij die door de Universiteit van Leiden is neergezet. Hier worden diverse activiteiten georganiseerd of kan je huren voor vergaderingen etc. Er zijn plannen om hier lodges te maken aan het water waar je kan overnachten. Als je wakker wordt, kan je zo het helder schone water induiken!

Het mooie van dit gebied is dat de boswachter je stimuleert om ook echt de paden te verlaten en je eigen weg te zoeken. In het begin was hij hier erg op tegen, en bang dat dit nadelig zou zijn voor de natuur. In de praktijk valt dit heel erg mee. Hij moedigt je nu zelfs aan om van het pad te gaan en zelf je eigen weg te zoeken. Wie weet wat jij tegenkomt!

Meer informatie vind je hier.

Waterloopbos: Spelen met water in het voormalig Waterloopkundig Laboratorium

Het Waterloopbos vind je ‘aan de andere kant van de brug’ in de Noordoostpolder. Ook dit gebied is door inpoldering ontstaan en ligt op de bodem van wat vroeger de Zuiderzee was. De grond hier was bedekt met klei en leem, waardoor het niet geschikt was voor landbouw of veeteelt en daarom werden hier bossen geplant. Later is hier het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd waar waterwerken werden aangelegd en ingenieurs experimenten konden doen om te kijken naar de gevolgen. Zo vind je er een schaalmodel van Rotterdam, maar ook internationaal zoals een haven uit Syrië. Ook hier gingen we met een boswachter op pad en kregen we uitleg over de waterwerken, de restauratie en de toekomstplannen maar ook over de bomen die er groeiden en de dieren die er woonden.

Ook dit is een natuurgebied dat absoluut een aanrader is om met kinderen te bezoeken. Naast de parkeerplaats vind je al een speeltuin waar ze naar hartelust kunnen spelen. Hier is ook het huidige bezoekerscentrum met diverse interactieve opstellingen waar kinderen leren over de natuur. Ze mogen hier aan de knopjes zitten, luisteren naar een verhaal met de koptelefoon, quizzen maken, aan de schuiven draaien of gewoon tekenen of spelen. Maar als je het bruggetje overgaat en het bos in loopt kom je bij het stippelpad, een pad vol met vragen en opdrachten om te wandelen met kleine kinderen. Daarna kom je bij een van de eerste waterwerken aan, de koelwatervlakte met de Maasvlakte waar je een soort terrasvormig gebied vind met heel laag water. Dit water is echt heel schoon en zit geen blauwalg in en is daarom een heel populaire waterspeelplek met kinderen.

Ga je verder het bos in dan zijn er verschillende wandelroutes die je kan volgen langs de in totaal 30 waterwerken heen. Bij de meeste waterwerken vind je een bord met zowel een technische uitleg als uitleg over planten en dieren. Zelf volgden we de witte route, deze is ongeveer vier kilometer lang. Deze wandeling kan je ook maken met een vrijwilliger die hier vroeger als ingenieur heeft gewerkt. Zelf vond ik vooral het eerste stuk erg bijzonder en afwisselend omdat je constant waterwerken tegenkomt, vanaf de Zwolse Vaart loop je terug langs het water en is het iets ‘saaier’. Toch zou ik dit zo doen met de kinderen, maar dan wat meer de tijd voor nemen 😉 Je kan in totaal kiezen uit drie gemarkeerde wandelroutes (ook korter) en twee rolstoelroutes.. Aan het einde kom je nog wel een aantal waterwerken tegen die helemaal gerenoveerd zijn en in oude glorie hersteld. De bedoeling is dat dit stapsgewijs overal gebeurt. Zo komt er een nieuw bezoekerscentrum en een gebouw waarbij je door het water loopt.

Tijdens de wandeling werden we gewezen op de verschillende bomen en planten die hier leven, en wat voor gevolgen het heeft. Zo heb je plekken met een dicht bladerdak waar niets op de grond groeit en andere percelen waar veel varens groeien. Je komt er onder andere tongvarens tegen, kardinaalsmutsen en pijlstaartlelies. We hebben hier ook een aantal vogels gespot, zelfs een buizerd vloog tussen de bomen door. Die ochtend had een andere bezoeker ook de ijsvogel gespot die vrij uniek is. Verder zijn er allerlei libellen, vlinders, vissen, kikkers en salamanders te vinden. Daarnaast zijn er herten en andere dieren die hier leven. In dit bos wordt er wel van je verwacht dat je de paden volgt.

Tip: Als je hier gaat wandelen vergeet dan geen anti-muggenspul mee te nemen. Zeker als het een beetje warm is, in combinatie met het water zijn er aardig wat muggen te vinden. Vergeet je ook niet te controleren op teken na een bezoekje aan dit bos.

Meer informatie vind je hier.

Marker Wadden, waar de natuur vrij spel krijgt

Het weekend sloten we af met een bezoek aan de Marker Wadden. Of tenminste, wat in de toekomst de Marker Wadden worden. Dit is een groep van vijf eilanden die worden opgespoten in de Markerwaard en een natuurgebied wordt en waar de natuur vrij spel krijgt. De natuureilanden worden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Nu zijn ze nog bezig met het opspuiten van de eilanden.

Het eerste eiland zal in september 2018 geopend worden, er komt dan een haven waar de veerdienst aanlegt zodat je een wandeling kan maken over het eiland. Nu mochten we hier nog niet op omdat er gewerkt wordt en het een bouwterrein is. Wel zijn we met een rib-boot van de Waterhulpdienst heel dichtbij gekomen! Alleen al de tocht was een enorm gave ervaring. Deze boten kunnen namelijk tot 100 km/uur. Een paar keer werd er flink gas gegeven en dan voelt het net alsof je over het water zweeft. Je krijgt hier het gevoel dat je in een soort woestijnachtig gebied zit, maar dan aan het water. Het is wel een beetje te vergelijken met de enorme zandvlakte op Vlieland. In de toekomst moet het hier een stuk groener worden en zullen er vogels en dieren vestigen. De oevers krijgen ook vrij spel om zelf het verloop te ervaren.

Wil jij als een van de eerste hier voet aan land zetten en rondwandelen op deze zandvlakte? Tijdens de Zuiderzee Havendagen, waar het 100-jarig bestaan van de Zuiderzeewet wordt herdacht, op 15 en 16 juni kan je mee op een excursie naar het eerste eiland. Met de boswachter van Natuurmonumenten neem je een kijkje op het nieuwste stukje Nederland. Kijk hier voor meer informatie.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Flevoland.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Drie schitterende natuurgebieden in Flevoland; van het Horsterwold tot Waterloopbos en de Marker Wadden.
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top