Morgen is het nationale pannenkoekendag. Eerlijk gezegd had ik hier nog nooit van gehoord, tot ik vorig jaar net was begonnen met bloggen. Het blijkt zelfs dat dit een traditie is die Engeland, Ierland en Australië is over komen waaien. Daar bakken ze namelijk op Aswoensdag pannenkoeken. Omdat ze in de vastenperiode geen eieren, melk en vet mochten eten. Pannenkoeken lusten ze ook prima hier in huis. Tijd dus om wat leuke en originele recepten op te zoeken. 

Volkoren pannenkoekenbeslag

Pannenkoeken bakken met kinderen - Mamaliefde

Voor dit beslag heb ik een pak Koopmans volkoren pannenkoekenbeslag met een combinatie van volkoren havermeel en volkoren tarwemeel gebruikt. Hier hoef je alleen nog maar vier eieren en een liter melk aan toe te voegen. Ideaal, kan je peuter helpen. Gezellig samen pannenkoeken bakken.

 Hartige pannenkoekmuffins

Recept hartige pannenkoekenmuffins - Mamaliefde

Op zo’n feestelijke dag horen natuurlijk ook feestelijke pannenkoeken. Vorig jaar heb ik al een keer een recept gedeeld voor een kleurige pannenkoekentaart. Dit keer gaan we voor de hartige muffins. Echte groentenverstoppers. Zelf heb ik voor de vulling van 7 muffins 1 tomaat, 1/6 paprika en een halve rode ui (bij gebrek aan bosuitjes in de winkel) en Provençaalse kruidenmix gebruikt. De oven verwarm je voor op 150 graden. Je maakt het volkoren pannenkoekenbeslag zoals je gewend bent. De siliconen muffinvorm vul je voor de helft met pannenkoekenmix. De groenten snijdt je heel fijn en voeg je vervolgens toe aan de pannenkoeken. Deze duw je voorzichtig onder het beslag met een klein vorkje, of je schept er nog een kleine lepel beslag overheen. Tot slot nog wat geraspte kaas er overheen strooien. Probeer ze maximaal voor drie kwart te vullen zodat er ruimte is om te rijzen. Na een half uurtje waren ze hier goed gaar. De bakvorm draai je om zodat ze er heel gemakkelijk uitvallen. En klaar zijn je hartige pannenkoekenmuffins. Ik vond ze zelf zo lekker dat ik gelijk een extra lading heb gemaakt. Ik denk dat ze nog lekkerder worden als je er wat uitgebakken spekjes aan toevoegt.

Recept hartige pannenkoekenmuffins - Mamaliefde

Zoete kaneelspiraalpannenkoek

Recept kaneelspiraalpannenkoeken - Mamaliefde

Als tegenhanger op de hartige pannenkoeken heb ik ook ouderwets zoete pannenkoeken gemaakt. Hiervoor gebruik e een flinke eetlepel kaneel en een flinke eetlepel basterdsuiker. Dit heb ik in een beker gemixt met het pannenkoekenbeslag. Ik heb ooit spuitzakken gekregen maar dan in de vorm van plastic bekers. Daar zit er ook een bij dat je twee smaakjes / kleuren met elkaar kan combineren. De een heb ik gemixt met de kaneelmix en de ander met gewoon beslag. Hiermee kan je vervolgens in spiraalvorm pannenkoeken mee bakken. Als alternatief kan je een fles gebruiken met tuutvorm. Waarmee je eerst de ene kleur doet en dan de andere. Het beste kan je beginnen met de donkere, door de kaneel en suiker is hij wat dikker en loopt daardoor sneller uit. Met het normale beslag kan je vervolgens de spiraal opvullen. Eventueel kan je er dan nog wat extra rozijnen overheen strooien.

Recept hartige pannenkoekenmuffins - Mamaliefde

Naampannenkoeken

Er was nog wat beslag over dus kon ik een poging doen de naampannenkoeken te maken die ik bij Andrea tegenkwam. Is nog best lastig in spiegelbeeld schrijven. Verder leert de ervaring dat je het beste eerst een normale pannenkoek kan bakken zodat er dan precies genoeg olie in zit zodat de letters blijven plakken aan de bodem en niet gaan zwemmen als je de pannenkoek opvult met normaal beslag. Als je met het gekleurde beslag de letters hebt gemaakt moet je er eerst voor zorgen dat de letters goed droog zijn. Anders loopt het beslag over in het normale beslag.

Meer originele recepten heb ik voor jullie verzameld op pinterest.

Volg het bord pancake van op Pinterest.

Welke pannenkoeken zijn bij jullie favoriet?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.