Mijn kinderen vinden molens altijd indrukwekkende bouwwerken. In Nederland kan je er niet om heen, je ziet ze overal, in de stad, langs de snelweg en in het midden van de polder. Er zijn verschillende soorten molens; ieder met een eigen functie. Niet alle molens zijn echter nog in werking, sommigen hebben een heel andere functie gekregen. Zo zijn mijn ouders getrouwd in een bovenzaaltje in een molen, best een uitdaging hoor met een trouwjurk aan ;-) Op Nationale Molendag zijn ook molens die anders niet te bezoeken zijn geopend, dus grijp je kans. Vele honderden molens in heel Nederland doen mee aan Nationale Molendag en zijn in werking of te bezichtigen voor het publiek. Zodat je ze ook eens van binnen kan kijken.

Lees ook: Meivakantie 2019 wat te doen; De leukste uitjes en activiteiten met kinderen
Lees ook: De leukste molens in Nederland om te bezoeken met kinderen
Lees ook: Molenmaatjes; met kinderen een bezoek brengen aan de molen en molenkoekjes bakken

Met kinderen naar de molen

Toen de kinderen nog heel jong waren zijn we een keer naar Kinderdijk gegaan; waar je een wandeling kan maken en een boottochtje langs de molens. Vorig jaar was ik zelf uitgenodigd voor een tour in Schiedam langs de molens daar waarbij we onder andere de hoogste klassieke molens ter wereld beklommen. En bezochten we met de kinderen de molen bij Avonturenboerderij Molenwaard. Waar we ook een verdieping omhoog konden om uit het raampje naar buiten te kijken.

Een molen bezoeken

Als je aan Nederland denkt, kan je niet om de molens heen. Ze zijn beeldbepalend en monumenten die doen herdenken aan vroegere tijden waarbij molens ervoor zorgden dat we droge voeten hielden of het graan gemalen werd voor brood, maar ook voor bier. Aan de binnenkant van de molen vind je daarom indrukwekkende machines met molenstenen of raderen om alles in werking te stellen. Het is dan ook zeker een keer de moeite waard om een molen ook van de binnenkant te bekijken. Waar je de wieken van echt dichtbij voorbij ziet vliegen. De molenaar kan je vervolgens meer uitleg geven over hoe alles werkt.

Nationale Molendag

Wil jij graag zo’n molen een keer van binnen zien? Op 12 en 13 mei is het Nationale Molendag en ben je van harte welkom! Om het extra gezellig te maken worden er diverse activiteiten georganiseerd in en om de molen. Van pannenkoeken bakken, stekjesmarkt, verhalenverteller tot knutselen voor kinderen. Voor de jonge molenbezoeker is er het Molen Ontdek-Boekje. Vol leuke puzzels, raadsels en spelletjes en op te halen bij de deelnemende molens. De Nationale Molendag is daarom het perfecte uitje om daarmee je meivakantie af te sluiten. Als je kind die maandag dan weer naar school gaat heeft het in ieder geval iets te vertellen!

Deze Nationale Molendag wordt georganiseerd door Vereniging De Hollandsche Molen. Zij zetten zich al sinds 1923 in voor het voortbestaan, malende en draaiende houden van de wind- en watermolens van Nederland. Meer informatie en een overzicht van deelnemende molens vind je hier.

stories

Latest posts by Linda (see all)