Skip to Content

Nagels knippen baby’s; vanaf wanneer vijlen of wat doen bij bloed?

Nagels knippen baby’s; vanaf wanneer vijlen of wat doen bij bloed?

Verbaas je je ook zo over die kleine vingertjes en teentjes als een baby net geboren is? Verbaasd leg je zo’n klein handje op je eigen hand. Algauw zal de baby je vinger pakken en voel je dat hij al best sterk is.

En… dat die ieniemienienageltjes al behoorlijk scherp kunnen zijn. Tijd dus om de nageltjes te knippen. Maar hoe doe je dat het beste en wat als ze gaan bloeden?

Waarom nagels knippen bij baby’s

Na 9 maanden in de baarmoeder te hebben gezeten, ervaart je baby na de geboorte voor het eerst echte vrijheid. In het begin van de zwangerschap had de baby nog alle ruimte om door je buik heen te gymnastieken, maar hoe groter hij groeide, hoe minder bewegingsvrijheid hij kreeg.

Geen wonder dat hij, na de geboorte, blij is om zijn armen en benen weer eens te strekken.

Een baby is zich nog niet bewust van wat hij doet en de motoriek is nog niet verfijnd. Dat zie je aan de ongecontroleerde bewegingen van armen en benen. Daardoor gebeurt het vaak dat de baby met zijn handje langs zijn gezicht gaat, en laten aan dat handje nu net die scherpe nageltjes zitten.

Hierdoor kun je kleine sneetjes op het gezicht van de baby zien. Die sneetjes kunnen zelfs een beetje bloeden. Dat wil je natuurlijk niet… Daarom is het belangrijk om de nagels van je baby goed bij te houden.

Nagels van je baby vijlen met kartonnen vijl

In de eerste 12 weken mag je de nagels van je baby nog niet met een nagelknipper of schaartje knippen. In de baarmoeder zijn de nageltjes voortdurend in het vruchtwater geweest, waardoor ze erg zacht zijn.

Pas na de geboorte gaan de nageltjes uitharden. Als je ze knipt terwijl ze nog niet uitgehard zijn, kan het gebeuren dat de nagel inscheurt. Dat is behoorlijk pijnlijk en daarnaast ook gevaarlijk, omdat bacteriën zich in het wondje kunnen verzamelen.

Om de nageltjes toch bij te houden, kun je een kartonnen vijl gebruiken. Zo’n vijl is zacht genoeg om de broze nagel niet te beschadigen, en hard genoeg om de scherpe randjes te verwijderen.

Als je gaat vijlen, neem je een vingertje tussen je duim en wijsvinger. Het is belangrijk dat je deze goed vasthoudt, ook al vindt je baby het niet zo prettig.

Vervolgens vijl je voorzichtig in de richting van het vingertopje. Niet heen en weer, maar in één richting vijlen. Zo voorkom je kleine scheurtjes in de nagel.

Wanneer nagels knippen

Vanaf 12 weken mag je de babynagels knippen met een speciale nagelknipper of een speciaal nagelschaartje. De nagel is dan goed genoeg uitgehard om niet te scheuren.

Let er wel op dat je de nageltjes niet knipt als de baby net in bad is geweest, want dan zijn de nagels altijd wat zachter. Dat is zelfs nog zo als je volwassen bent.

Nageltjes baby scheuren

Heeft je baby al wat langere nageltjes, die nog te zacht zijn om te knippen? Of hangen er kleine stukjes nagel los? Misschien heb je dan gehoord (of heb je zelf de neiging) om ze er voorzichtig af te scheuren. Dit kan je beter niet doen!

De kans dat de nageltjes te ver afscheuren is groot en dat doet uiteraard pijn voor je baby. Ook kan het dan gaan bloeden.

Een betere manier om ervoor te zorgen dat je baby zich niet openhaalt aan zijn nageltjes is ze heel voorzichtig bijvijlen. Of doe sokjes om zijn knuistjes zodat hij zich niet per ongeluk zelf krabt.

Verschillende baby nagelschaartjes

Er zijn speciale nagelknippers en nagelschaartjes voor baby’s te koop. Die zijn extra klein wat erg fijn is, want een gewone nagelknipper ziet er reusachtig uit naast zo’n klein vingertje.

De kans dat je dan een beetje scheef knipt, en een wondje veroorzaakt, is erg groot. Ook hebben de baby nagelknippers en nagelschaartjes afgeronde punten, daardoor kan je niet per ongeluk met iets scherps door de tere huid heen prikken.

Je kunt een babynagelknipper of -nagelschaartje los kopen, maar er zijn ook complete manicuresetjes verkrijgbaar voor niet al te veel geld.

Tip: De meeste ouders vinden het eng om die kleine, beweeglijke vingertjes stevig vast te moeten houden om de nageltjes te knippen. Voor je het weet knip je te ver…

Het helpt dan om de nagelknipper op zijn kop te houden tijdens het knippen, daardoor kun je nooit te ver knippen.

Hoe vaak babynagels knippen?

Bij een baby groeit alles heel erg snel. Als opa of oma een week niet op bezoek is geweest, hoor je het al: ‘Oh, wat is ‘ie groot geworden!’ En als je foto’s terugkijkt, zie je het zelf ook. De nageltjes van de baby groeien ook erg snel.

Daarom is het belangrijk om twee keer in de week even te kijken of de nageltjes te lang worden of scherp zijn. Bij de ene baby groeien de nageltjes sneller dan bij de andere baby, maar als je dit twee keer in de week even checkt, houd je het goed in de gaten.

Pijn (huilen) of bloed bij nagels knippen

Het bijwerken van de nagels zal niet het leukste onderdeel zijn voor je baby. Zelf vind je het misschien ook wel een beetje eng, dat is heel normaal. Het kan gebeuren dat er per ongeluk een beetje bloed is als je de nageltjes bijwerkt.

De baby bewoog opeens zijn vinger of je schoot net een beetje uit. Dat kan gebeuren. Zorg ervoor dat je het wondje goed schoonmaakt en dat je dit regelmatig blijft doen.

Wordt het erg rood of zie je vuiligheid bij het wondje? Dan kan het zijn dat het wondje of de nagel ontstoken raakt.

Ontstoken of broze babynagel

Een ontstoken babynagel is niet fijn, de baby heeft er last van en kan er ook verhoging of zelfs koorts door krijgen.

Zo’n ontstoken nageltje kan komen door een klein wondje bij de nagel, maar kan ook spontaan ontstaan. Je ziet dan een soort puistje met een witte kop langs de rand van de nagel.

Houd het goed in de gaten en maak het bij elke luierverschoning schoon met medicinale alcohol of povidonjoodoplossing. Gaat het niet over of krijgt je baby koorts? Schroom dan niet om de huisarts even te bellen.

Is het nageltje van je baby niet ontstoken, maar broos? Dan kan het zijn dat er af en toe een stukje afbreekt gedurende de dag of tijdens het knippen.

Gebruik dan langer dan 12 weken het kartonnen vijltje, na 1 jaar kunnen broze nageltjes vanzelf uitgehard zijn.

Vieze nagels schoonmaken

Je baby zit nog niet in de zandbak en toch zie je bruine randen onder de nageltjes?

Veel baby’s houden hun vuistjes gebald, hierdoor blijven zweet, tranen, snotjes en kwijl lang op het handje. De handjes kunnen daardoor gaan stinken en je ziet vuil onder de nageltjes.

Regelmatig met een nat doekje of billendoekje schoonmaken en de handjes goed wassen als de baby in bad zit, verhelpt de vieze geur en de randjes.

Nagels knippen baby 1 jaar

Als je baby één jaar is, is het duidelijk merkbaar dat nagels knippen niet zijn favoriete bezigheid is.

Vingers worden stevig vastgehouden, en dat enge, glimmende ding komt dichtbij en maakt ook nog eens een eng geluid. Daarnaast ziet de baby dat er iets van zijn nagel afgaat. Begrijpelijk dat er groot protest ontstaat.

Vaak is het angst omdat je baby een keer pijn heeft gevoeld of frustratie omdat hij de controle zelf niet heeft. Het helpt als je zelf rustig blijft en niet geïrriteerd raakt door je baby’s protest.

Je kunt het protest verminderen door om de beurt een nagel van de baby en een nagel van jezelf te knippen. Het wordt dan meer een spelletje

. Een ander idee is om je baby zelf te laten kiezen welk voetje of handje eerst moet gebeuren. Of je maakt er een ochtend- of avondritueel van.

Elke ochtend of avond even ‘nageltjes kijken’. Je kunt dan één handje of één voetje bijwerken, en een andere dag de andere. Het duurt dan ook minder lang voor je kleintje.

Is het knippen van nagels bij jullie ook zo’n drama?

Martine Pieters-de Wit
  1. LavieMamsElle says:

    De nageltjes van de jongste knipte ik super voorzichtig en met een heel speciaal prematuur schaartje. Hij lag toen nog in de couveuse en het was ons momentje samen. Ik weet nog goed dat zijn hartslag en saturatie mooi omhoog gingen. Lekker veel mamaliefde. Groetjes Ellen

Comments are closed.