Zoals jullie hebben kunnen lezen zijn we onlangs op vakantie geweest naar Italië, daarna zijn we nog een weekje in Kroatië verbleven, voor we weer op huis aangingen. Beide tochten van ongeveer 14 uur hebben we ’s nachts afgelegd. Lang hebben we getwijfeld wat we zouden doen; doorrijden in een heel lange dag, over twee dagen verdelen of ’s nachts rijden. Uiteindelijk kozen we voor dat laatste en dat is ons prima bevallen. 

Lees ook: Waarom reizen goed is voor de ontwikkeling van kinderen

1. Het is veel rustiger op de weg

De kans dat je ’s nachts op een file stuit is vrijwel nihil. Zeker in landen als Duitsland en Frankrijk. Ook bij wegwerkzaamheden waar je slechts 60 mag rijden. Je kan gewoon in één keer doorrijden. De enige stops die je maakt zijn om even je benen te strekken of een sanitaire stop: heerlijk.

Lees ook: Tips voor een lange autoreis met baby en kind

2. Koeler in de auto

Zeker in de zomer kan het overdag loeiheet zijn, tegenwoordig zijn de meeste auto’s uitgerust met een airco. Maar toch, zodra je stil staat en die hitte in loopt. Of als je in de file staat…

Vergeet ook vooral die brandende zon niet waar de helft van de auto vaak last van heeft en geen zonnescherm tegen helpt. In de avond en ’s nachts heb je daar helemaal geen last van. Ideaal.

Lees ook: Tips voor kamperen met kinderen

3. Rustiger op achterbank

Tja, wat zal ik daar nu over zeggen. Slapende kinderen zijn een stuk rustiger. Zeker als ze overdag de kans hebben gekregen om hun energie kwijt te kunnen.

4. Eigen auto

Dit is eigenlijk sowieso het voordeel van met de auto op pad gaan; je hebt je eigen auto. Dat vind ik voor mijn gevoel toch altijd een stuk prettiger rijden. Daarnaast ken je die auto ook beter en als er dan iets vies wordt is het niet zo’n probleem.

Lees ook: Vakantie accommodaties met kinderen

5. Je hebt de hele dag nog / kan onderweg stad bezoeken

Afhankelijk van de afstand die je aflegt, maar als je naar Italië gaat of Spanje kom je in de ochtend aan en heb je dus nog de hele dag voor je. Als je pas in de middag kan inchecken kan je altijd eerst nog een stad onderweg bezoeken die anders te ver van de verblijfplaats ligt.

Lees ook: Zwarte zaterdag zomer 2018; Tips zo overleef je deze autorit (met kinderen) in onder andere Duitsland en Frankrijk.

6. Gaat sneller, minder stoppen met kinderen duurt langer

Als je overdag reist met kinderen zal je regelmatig moeten stoppen, door ’s nachts te reizen kan je sneller doorrijden. De wissels kunnen beperkt worden tot een hoognodig sanitaire stop of een rookpauze en dan weer back to the road.

Lees ook: Goedkoop op vakantie met kinderen

7. Sterrenhemel

Dit is toch wel echt iets persoonlijks; ik vind de sterrenhemel altijd zo indrukwekkend. Zeker als je in gebieden rijdt waar niet veel mensen wonen en weinig industrie is en dus niet veel lichtvervuiling. Dan ben je direct al op vakantie.10 voordelen van het s'nachts rijden naar de vakantie - Mamaliefde.nl

8. Geen afleiding buiten

Zeker in Duitsland waar je al die mooie bordjes langs de weg hebt staan met wat er allemaal te zien en doen is in de omgeving heb ik nog wel eens de neiging om dan rond te kijken. Als er een kasteel is bijvoorbeeld; of ik dat kasteel zie. Of wat dan ook. In het donker kan je kijken wat je wilt, maar grote kans dat je het toch niet ziet. Alleen soms als ze het object de hele nacht verlichten. Net zoals de bergen trouwens in Oostenrijk. Dat vond ik dan wel weer jammer, gelukkig werd het toen alweer licht. Stiekem wel bijzonder om daar dan te rijden, eerst in de schemer dat je de contouren ziet van de bergen en je afvraagt watvoor donkere wolken het zijn tot je realiseert dat het bergen zijn en ze langzaamaan steeds meer verlicht worden.

Lees ook: Populairste vakantiebestemmingen met kinderen in Europa

9. Geen gedoe met een overnachting

Het is alweer twee jaar geleden dat we ook naar Italië afreisden met kinderen. Na het drama van overdag en de files kwamen we uiteindelijk rond elf uur aan op de bestemming. Niemand natuurlijk meer aanwezig om ons de caravan te wijzen die we van kennisen mochten gebruiken… Voordat je de slapende kinderen uit de auto hebt, omgekleed, tentjes / bedden hebt staan zijn ze wakker en willen ze niet meer slapen dan kun je na tig keer die schitterende Zwitserse sterrenhemel ook niet meer waarderen en wil je het liefst gewoon je ogen dichtdoen.

10. De kinderen slapen (een groot deel)

Op de heenweg wat minder, maar van de terugweg zijn ze slechts vier uurtjes wakker geweest, twee uurtjes in de avond en twee uurtjes in de ochtend. Fantastisch, dan kan je gewoon echt doorrijden. Het is dat je af en toe moet stoppen om te wisselen van chauffeur, maar dan is het benen strekken, voor manlief peukje en weer doorrijden in een poging zoveel mogelijk kilometers te maken. Doordat de kinderen slapen (en grote kans je partner ook) rijdt het veel relaxter, geen gezeur om een snoepje, drinken, speelgoed dat is gevallen, speelgoed dat de ander heeft en zij willen hebben, muziekje dat ze niet willen horen of juist wel… Zelf ben je misschien een (groot) deel van de nacht wakker gebleven, maar voor de kinderen maakt het geen groot verschil.

Natuurlijk heeft het ook nadelen hoor, zo is het wel even wennen zonder auto’s (rode lichtjes) voor je en is het een beetje ‘spelen’ met het grote licht tot je weer een tegenligger tegenkomt. Ook zijn er genoeg mensen nachtblind en dan is het zeker niet aan te raden.

Ga jij een autovakantie maken dit jaar en rijd je dan liever ’s nachts of overdag?

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.