Skip to Content

Muziek op Schoot voor baby’s, dreumessen en peuters

Muziek op Schoot voor baby’s, dreumessen en peuters

Muziek op schoot is muziekles die aangeboden wordt voor baby’s en peuters. Kindjes in de leeftijd 0 tot 4 jaar dus.

Wat houden deze lessen in? Waar kun je die volgen en wat zou je in dit opzicht thuis kunnen doen?

Wat is Muziek op Schoot?

Muziek op Schoot is muziekles die kinderen tot 4 jaar volgen met hun ouders. In principe kun je hieraan deelnemen vanaf het moment dat je baby 4 maanden oud is.

Deze lessen creëren een speelleeromgeving voor je kindje, samen met jou, waarbij muziek centraal staat. De lessen sluiten uiteraard aan op de fase van ontwikkeling van je kindje.

Het gaat hierbij (deels) letterlijk om schootspelletjes, waarbij zingen, spelen en natuurlijk muziek voor een leuke uitdaging zorgt.

Er wordt gebruikgemaakt van bekende liedjes, maar ook van nieuw materiaal. Het is een heel afwisselende les. Gebaren maken, zelf muziek maken, zingen en bewegen: hoe leuk wil je het hebben?

Niet alleen het vertrouwd maken met muziek in al zijn facetten staat centraal. Ook de band tussen moeder (vader) en kind speelt hierin een hoofdrol!

Waarom Muziek op Schoot volgen?

Waarom zou je kiezen voor deze lessen? Net als bijvoorbeeld babyzwemmen is het een activiteit die de band tussen ouder en kind verstevigt.

Het laat jullie op een andere manier met elkaar bezig zijn. En ook nog eens op een heel ontspannende en gezellige manier. Het leuke van Muziek op Schoot is ook dat je er thuis ook iets aan hebt. Je kunt de liedjes en de bewegingen thuis immers ook doen.

De lessen sluiten aan op de ontwikkeling van het kind en al zingend en spelend leert je kind er van alles bij.

Natuurlijke aanleg

Ieder kind heeft van nature de neiging om te gaan bewegen op muziek. Zet maar eens muziek op als er kleintjes rondlopen! Of kijk eens buiten bij straatmuzikanten.

Je kunt er bijna een weddenschap op af sluiten dat er kinderen zullen zijn die spontaan gaan staan dansen. En vaak juist de jongsten van de aanwezigen.

Voor kinderen is muziek iets wat er helemaal bij hoort en waar ze van nature gevoelig voor zijn. Deze aanleg stimuleren is niet alleen goed, maar ook gewoon heel leuk.

Want muziek kan heel veel voor je doen! Wist je dat experimenteren met geluiden niet alleen goed is voor de muzikale ontwikkeling (zingen dus ook) maar ook voor het leren praten?!

Combineren van primaire behoeften

Je kunt misschien zelfs nog een stapje verder gaan. Muziek op Schoot biedt niet alleen ondersteuning bij de muzikale ontwikkeling en de gunstige beïnvloeding van het praten/woordenschat (wat dus eigenlijk hand-in-hand gaat).

Kinderen hebben als primaire levensbehoefte ook contact nodig met hun verzorgers. Lichamelijk contact eveneens.

Door Muziek Op Schoot wordt dit contact eveneens gegeven. Kinderen en hun ouders zijn volop met elkaar bezig.

Daarnaast raken ze elkaar in deze lessen ook aan. En dit kan thuis uiteraard volop herhaald worden. De hechting tussen de ouder en het kind zal dus ook positief beïnvloed worden.

Afwisseling van doen en ontspanning

De lessen zullen een mix zijn van samen bezig zijn en ingebouwde rustmomenten. Zo kan er bij die momenten gekozen worden voor het zingen van bijvoorbeeld slaapliedjes. Of enkel het luisteren ernaar.

Terwijl er op die andere ogenblikken bewogen, gezongen, gedanst of zelf muziek gemaakt wordt.

Waar wordt Muziek op Schoot gegeven?

Muziek Op Schoot wordt aangeboden door docenten in het hele land. Zij hebben hiervoor de post-HBO docentopleiding Muziek op Schoot gevolgd.

Natuurlijk kun je internet raadplegen door een zoekopdracht in te geven. Maar je kunt ook op de site van de overkoepelende organisatie kijken.

Thuis doen

Thuis kun je natuurlijk zelf ook al veel doen met muziek. Tijdens de dagelijkse bezigheden een liedje zingen is een prima idee.

Maar je kunt er ook even echt voor gaan zitten en bewust samen gaan zingen of dansen. Met de bijbehorende bewegingen, bijvoorbeeld.

Lees je een boekje en kom je een onderwerp tegen waar je een liedje van weet? Waarom zou je dat dan ook niet even samen zingen?

Leuke waterliedjes kun je zingen als de kleine in bad gaat of een slaapliedje als je baby of dreumes moet gaan slapen.

Inspiratie opdoen

Wil je meer inspiratie om thuis aan de slag te gaan? Kijk dan eens op de site van Muziek op Schoot. Op Muziekmethetjongekind.nl. vind je namelijk materiaal om te gebruiken!

Op YouTube kun je eveneens filmpjes vinden van Muziek Op Schoot. Zo kun je een idee krijgen hoe zo’n les eruitziet.

Dit filmpje hier laat zien hoe het gaat bij een les voor dreumesjes.

Waar vind je kinderliedjes?

Natuurlijk zijn er veel meer kinderliedjes te vinden dan de liedjes die je bij Muziek Op Schoot aantreft.

Je kunt hier speciaal cd’s voor kopen, maar tegenwoordig kun je ook gewoon op zoek gaan op YouTube of bijvoorbeeld Spotify. Maar er zijn ook apps! Zingen met muziek erbij is toch wel net zo leuk!

Daar zit muziek in

Zoals je al begrepen zult hebben gaat het niet alleen om zingen of dansen, maar ook om zelf muziek maken. Uiteraard kun je ook daarmee thuis aan de slag.

Je kunt hier echt kleine muziekinstrumentjes voor kopen, maar dat hoeft uiteraard niet. Want bij je gewone huis- tuin- en keukenspullen vind je al genoeg mogelijkheden waarmee je iets kunt doen!

  • Oude pannendeksels die ze tegen elkaar aan mogen slaan, bijvoorbeeld.
  • Of met een pollepel op de onderkant van een oude pan slaan.
  • Maak van een wc-rol en wat rijst een sambabal.
  • Of gebruik je vuistjes en sla op tafel, de kast of wat voor materialen dan ook.
  • Zo ontdekken ze ook dat ieder ding een ander geluid geeft.
  • Zijn ze al iets ouder, dan zou je flessen met water kunnen vullen waar ze met een lepel tegen aan mogen slaan (blijf er wel bij om te voorkomen dat ze te hard gaan slaan…).
  • Ritselen met papier is eveneens leuk.
Wil Cats
Volg me via: