Muziek is goed voor de ontwikkeling van je baby; het kalmeert en stimuleert. Baby’s zijn al jong geneigd om beter te reageren op zang dan op spraak. Dit kan bijvoorbeeld komen door het ritme en de melodie. Het lijkt er op dat baby’s over het algemeen een voorkeur hebben voor rustige muziek zoals klassieke muziek en de traditionele kinderliedjes. Door veel te zingen breiden kinderen snel hun woordenschat uit, nog voor ze kunnen praten. Door het ritme wordt het gevoel voor taal verder gestimuleerd. Muziek kan er ook voor zorgen dat baby’s rustig worden, met name bij onze dochter hebben we heel wat geschommeld en gezongen. Zoek maar eens op welke deuntjes er uit je mobiel, muziekdoosje of schommelstoel komt. Dit zou te maken kunnen hebben doordat het ritme van deze muziek overeenkomsten vertoond met je hartslag. Door iedere avond hetzelfde muziekje aan te zetten zorg je voor een veilig gevoel en kan je baby hierdoor sneller inslapen. Bewezen is in ieder geval dat premature baby’s waarbij veel tegen gezongen worden sneller herstelden en eerder naar huis mochten.

Lees ook: Muziekinstrument voor baby’s en kinderen, Compleet overzicht van accordeon tot xylofoon
Lees ook: Muziek maken met kinderen als deel van de opvoeding

Muziek op Schoot

Zelf gaan we sinds baby girl zeven maanden is iedere week (behalve natuurlijk in de vakantie) naar een Muziek op Schoot groep. Als baby heeft ze hier van genoten en nu als dreumes vindt ze het nog steeds helemaal fantastisch. Tijdens de lessen danst en klapt ze heerlijk mee op de muziek, oefent met nieuwe woordjes, speelt met andere kindjes en kan kennismaken met diverse instrumenten. Het plan is om dit tot de zomervakantie te blijven doen, daarna mag dreumes naar de peuterspeelzaal en is het tijd voor baby boy om naar muziek op schoot te gaan. Vanaf 2,5 jaar wordt er een speeltuinmix aangeboden waarin kinderen tot vier jaar kennis kunnen maken met toneel, muziek, dans en schilderen.

Muziek met het jonge kind

Het doel van deze website dat is opgezet door diverse muziekagogen en Muziek op Schoot docenten is om bekendheid geven aan het belang van muziekeducatie voor het jonge kind (0-6 jaar) en ouders en kinderen kennis laten maken met muziek. Op deze website worden de ukkepukconcerten bekend gemaakt, maar ook tips gegeven voor liedjes die je thuis kan zingen inclusief activiteit. Een aanvulling vindt je op hun youtube kanaal of facebookpagina.

Vinden jullie kindjes het ook zo leuk om muziek te maken? Welk instrument is het meest favoriet?

Muziek is goed voor kinderen, de website muziek met het jonge kind biedt je veel inspiratie voor spelletjes, concerten en muziek op schoot. - Mamaliefde.nl