Muziek in de opvoeding

Onze kinderen zijn opgegroeid met muziek, al vanaf jongst af aan luisteren ze hier ontzettend graag naar. Muziek in de breedste zin van het woord; van liedjes zingen bij het oor de tiende keer een poging doen om je baby naar bed te brengen, tot aan muziek op schoot of sinds kort dansen. De kinderen zijn er gek op, het maakt niet uit wat voor muziek ik op zet. Zelfs zonder muziek vinden ze het enorm leuk om te dansen. Daar genieten ze allebei van; kleien broer is super trots dat hij mag dansen met zijn zus en grote zus voelt zich heel trots om kleine broer daarin te begeleiden.

Lees ook: Overzicht van Nederlandse kinderliedjes

Zingen voor baby’s

Als baby hebben we menig nachtje in de babykamer, of midden in de woonkamer gestaan om het repertoire aan parate kinderliedjes de revue te laten passeren. Van poesje miauw tot clowntje Piet en ga zo maar door. Gelukkig helpt een aantal jaar ervaring in een kinderdagverblijf, die liedjes haal je zo weer boven. Neuriën of zelf wat teksten verzinnen voldeed ook prima. Of je nu goed kan zingen of zo vals als een nachtegaal, de melodieuze tonen uit de stem van een bekend persoon helpen om je kind zich vertrouwd te laten voelen en tot rust te komen. Zodat je zelf met een beetje geluk ook kan genieten van enige nachtrust.

Muziek op schoot

Toen onze dochter acht maanden oud was gingen we voor het eerst naar Muziek op Schoot. Op vrijdagochtend met de fiets gingen we op stap. In de woonkamer van de docente kwam een groepje van tussen de 6 en 9 kinderen bij elkaar, allemaal in dezelfde leeftijd. De lessen waren vrij speels opgezet, met liedjes die je samen met je kind op schoot kon zingen. Als je kind de behoefte had om de ruimte te verkennen was dat ook geen probleem. We dansten ook wat af door de ruimte en iedere week was er wel een nieuw muziekinstrument of een ander ‘spelletje’. Er werden slechts beperkt bekende liedjes gezongen, het repertoire werd in die tijd behoorlijk vergroot. Ook waren er speciale babyconcerten die altijd erg goed bevielen. Tot een paar weken voor de bevalling van onze zoon heb ik dit volgehouden. Daarna hebben we nog wel een korte cursus gedaan bij een andere docente omdat we te laat waren met inschrijven. Zoonlief mocht mee, en bleef netjes in een hoekje ‘liggen’ en nam alles in zich op. Het afgelopen half jaar volgde een cursus waarbij vier lessen muziek, werden afgewisseld met vier lessen dans, toneel en creatief. En sinds gisteren is onze zoon begonnen aan zijn eerste ‘seizoen’ muziek op schoot. Samen met oma en als ik de verhalen moet geloven vindt hij het geweldig.

Lees ook: Muziek op Schoot

Muziek thuis

Ook thuis speel ik regelmatig muziek af. Dit kan van alles zijn. Zo heb ik een playlist met de liederen van Muziek op Schoot die ik kon terugvinden. Maar ook eentje met kinderliedjes (onder andere die van de animatie compagnie) en ook K3 heeft hier in huis zijn intrede gedaan. Als ze heel erg druk zijn werkt klassieke muziek erg goed, waarbij de Vier Seizoenen van Vivaldi toch wel populair is. Nu is het voordeel van een chromecast is dat je heel eenvoudig deze muziek kan streamen naar de tv. Het nadeel is dat er vervolgens twee kinderen als zombies voor de tv staan om te kijken en stoppen met dansen. Daarom ben ik enorm blij met de bluetooth speaker die ik heb gekregen van GSMpunt. De bestelling werd ook nog eens supersnel de volgende dag al geleverd. Via bluetooth kan ik nu eenvoudig de muziek vanaf mijn telefoon streamen, zonder dat de kinderen gelijk verstarren door het beeld. Deze box werd natuurlijk druk onderzocht en ze waren licht teleurgesteld dat er alleen geluid uit kwam. Hoezo tijden veranderen? De box onderstond dit onderzoek door de kinderen trouwens prima, hij is erg robuust ontworpen.

Natuurlijk is het ook handig om voor onderweg muziek bij je te hebben. In de auto hebben we wel wat cd’s liggen. Of eigenlijk lege hoesjes waar een andere cd in zit en zweven de kinder cd’s ergens rond of zijn meegenomen in de auto van oma en zwerven daar nu. Mijn telefoon heb ik echter vrijwel altijd bij me. Daarom ben ik extra blij dat ik ook een ScanDisk micro sd kaartje kreeg om deze muziek op te slaan. Er kan maar liefst 32GB op, dus ik kan even vooruit. Stiekem ook ideaal voor de foto’s, want de combinatie blogger & moeder zorgt er voor dat ik om de 2 / 3 weken het geheugen in mijn telefoon moet wissen. Die 1000 foto’s in HD-kwaliteit zijn zo gemaakt. Onvoorstelbaar eigenlijk die techniek van tegenwoordig.

Muziek doet wat met je

Tegenwoordig kan je niet meer om muziek heen, je vind het overal. Het valt me op dat films met goede muziek een stuk beter opslaan. Niet alleen voor volwassenen, denk maar eens aan Pirates of the Carribean die het succes niet alleen aan de fantastische acteurs heeft te danken met geweldige grime en decors, maar ook de muziek die hier perfect voor gecomponeerd is. Maar ook kinderfilms, zoals Sophia het Prinsesje. Met name Disney is erg goed in het verwerken van muziek in de films.

Laten jullie je kinderen veel naar muziek luisteren?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Samen muziek maken met kinderen
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top