De vaste lezers zal het niet ontgaan zijn dat de man des huizes groot fan is van Star Wars en daar veel mee bezig is. De kinderen nemen dat natuurlijk over en zijn ook groot fan. Toen ik hoorde dat er in het Museum van de 20ste Eeuw een speciale expositie was met Star Warsspeelgoed van de afgelopen 40 jaar kwam dat dus ook meteen op het ‘to-do-lijstje’ te staan. Afgelopen woensdag was het zo ver en reden we na schooltijd naar Hoorn om ons onder te dompelen in de Star Warswereld.

Lees ook: Museum kinderen; overzicht van de leukste kindermuseums ook met peuters en kleuters
Lees ook: Noord-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit

Star Wars; hoe het begon

Store Wars; 40 jaar of Star Wars

Wat ik dus niet wist is dat George Lucas bij de ‘lancering’ van Star Wars in 1977 meteen een merchandiselijn wilde opzetten. Maar dat geen enkel bedrijf zoals Mattel dat zag zitten en het afsloeg. Uiteindelijk was er toch een bedrijf, dat later opging in Hasbro, dat er wel een kleine meerwaarde in zag en er werd een speelgoedlijn ontwikkeld. Toen de film eenmaal uit was bleek het een enorme kaskraker te zijn. De run op het speelgoed was dan ook enorm. Zelfs zo groot, dat er lege dozen werden verkocht om met Kerst te geven en dat de poppen later volgden… Dat kan je je nu natuurlijk niet meer indenken. Later volgden er meer films en nog veel meer speelgoed. Sinds Disney Star Wars onder haar hoede heeft genomen is hier ook weer een enorme impuls aan gegeven en kan je van alles kopen. En tja, al dat speelgoed is natuurlijk heel interessant om te verzamelen ;-)

Expositie “Store Wars, 40 years Star Wars merchandise”

Store Wars; 40 jaar of Star Wars

Tot en met 29 oktober 2017 wordt in drie zalen van het Museum van de 20ste Eeuw van alles getoond wat er rond de Star Warsfilms is verkocht sinds 1977.

Op de begane grond bevindt zich de tijdelijk collectie met het Star Warsspeelgoed. Boven de deur hangt een groot bord en er zijn een soort gordijntjes opgehangen waardoor je naar binnen gaat. Als je naar binnen loopt krijg je het gevoel alsof je een Millenium Falcon inloopt. Daardoor kom je goed in de stemming ;-) In diverse opstellingen kan je het speelgoed bekijken dat gesorteerd is op karakter of soort speelgoed. Zelf vond ik het wel leuk om te zien, maar manlief ging helemaal ‘los’. Alle vliegtuigen benoemen voor de kinderen, of alle karakters. Het was voor hem ook echt een feest van herkenning en bleef maar foto’s maken ;-) Het was ook leuk om te zien dat de kinderen ondertussen al wat karakters herkenden.

Wat ze heel leuk hebben gedaan is de combinatie van tentoonstellingen en interactie. Maar ook door een lasertunnel, in het begin nog een beetje spannend en wil ze het alleen samen met papa doen. Even later rent ze een paar ‘rondjes’ achter elkaar en kan ze er geen genoeg van krijgen. Je kan ook een spiegelselfie of een foto maken met één van de andere life-size karakters. In het begin vonden de kinderen dat toch wel een beetje spannend, maar later gingen ze rustig op de foto. Bij Chewbacca lag er bijvoorbeeld ook een fotoprop zodat je samen op de foto kon. Aan het einde van de tentoonstelling kan je je verkleden als één van je favoriete karakters. Er hangen onesies, maskers, maar ook capes in kinder- en volwassenenmaatjes. Natuurlijk zijn ook de nodige props aanwezig. Alleen waren er maar beperkt lightsabers aanwezig.

Wat echt heel gaaf is, is de cockpit waar je zelf achter het stuur kan kruipen in een Millenium Falcon. Door de ramen kijk je naar een groot scherm zodat het net echt lijkt alsof je aan het vliegen bent in een simulator. Toen we na afloop een ijsje gingen eten was er maar één wens; nog een keer vliegen! Ook heel leuk vonden de kinderen de ‘meetlat’ met de lengte van karakters zodat je op basis daarvan je lengte kan aflezen.

Dat is trouwens niet alles. Op het einde staat er een boodschap dat je op de eerste verdieping nog een tentoonstelling hebt van een grote hoeveelheid aan Star Wars Lego. In diverse stellingkasten staan er diverse karakters en voertuigen. Maar er zijn ook twee scènes nagebouwd. Natuurlijk ontbreken de tafels met Lego ook niet zodat je ook zelf kan bouwen ;-)

Museum van de 20ste eeuw