Beieren, in het zuiden van Duitsland, tegen Oostenrijk aan, is het meest welvarende deel van het land. Het is ook het meest katholieke deel van het land. Dit zorgt ervoor dat er vele mooie kerken en musea te bezoeken zijn en het is ook nog eens een erg gezellige stad met vele terrasjes en hofjes.

Ik bezocht München in de zomervakantie van 2010, net voordat de Oktoberfest ging beginnen (half september tot begin oktober). De meeste mensen kennen deze stad misschien alleen daar van, maar dat is dus zonde, want er is veel meer te doen. Sterker nog, als je echt voor München komt, doe dat dan niet tijdens de Oktoberfest, want het is dan een stuk drukker én duurder. Dit is een wat langere blog geworden en ik heb niet eens alles kunnen noemen… Kortom ga naar deze stad! Hier zijn mijn tips.

Lees ook: Stedentrip Keulen; tips en bezienswaardigheden
Lees ook: Augsburg; bezienswaardigheden, interessante plaatsen, activiteiten, uitjes tips wat te doen met kinderen in oudste stad Duitsland

Altstadt

Begin de wandeling op het Mariënplatz. Dit is het hart van de oude stad. Een groot plein met historische gebouwen en autovrij bovendien. Tot 1807 was het plein in gebruik als marktplein. Je ziet hier de hoge, rood marmeren Mariazuil uit 1638. Op de sokkel torent een ranke bronzen Mariafiguur met kind op de arm en een halve maan aan haar voeten. Het beeld werd gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Hubert Gerhard en stamt waarschijnlijk uit 1595. Van oorsprong had het beeldhouwwerk een plaats op het hoofdaltaar in de Frauenkirche. Maria geldt als de patrones van Beieren en in veel Beierse dorpen en stadjes wordt zij afgebeeld. De zuil werd vier jaar na de omvangrijke pestepidemie van 1634, waarbij een derde van de bevolking van München was omgekomen, opgericht uit dankbaarheid voor de beëindiging ervan. Maar ook als dank voor het beëindigen van de langdurige bezetting van de stad door de Zweden in de Dertigjarige Oorlog. De putti bij de sokkel symboliseren oorlog, pest, honger en ketterij.

Rechts voor het stadhuis staat de Fischbrunnen uit 1865. Onder het plein bevinden zich voetgangerspassages met winkels en het station Mariënplatz van de U-Bahn en de S-Bahn. In het voorjaar en in de zomer heerst hier een gezellige drukte en vormt het plein het decor voor allerlei activiteiten. Zangers, musicerende jongeren, mimespelers en goochelaars proberen de aandacht van het rondwandelende publiek te trekken. Op de tafels van de terrasjes pronken halve liters bier en ook de worstkraampjes met de bekende witte worsten (Weisswurst) met brood en zoete mosterd worden druk bezocht.

Aan het plein ligt het nieuwe 19de-eeuwse, neogotische raadhuis, dat erg lijkt op het stadhuis aan de Grote Markt van Brussel. Aan de gevel van de 85 meter hoge toren is een uurwerk met fraaie, bewegende figuren. Het klokkenspel telt maar liefst 43 klokken en het speelwerk bestaat uit 32 figuren.

Het oude raadhuis neemt een minder prominente plaats in dan het nieuwe gebouw en ligt een beetje afzijdig aan de oostkant van het plein. Opvallend is de felrode toren met kleine hoektorentjes, een type toren dat ook veel in Tsjechië te zien is.

De deels bakstenen St.-Petruskerk op de hoek van de Petersplatz en de Rindermarkt geldt als de oudste kerk van München en dateert van de eerste helft van de 11de eeuw, dus nog van voor de stichting van de stad. Tegenover de St.-Petruskerk ligt de Heilig-Geist-Kirche, herkenbaar aan de groene façades met barokke voorgevel en 18de-eeuwse toren. Mooi zijn de twee engelenbeelden op het hoofdaltaar uit 1730 en de 15de-eeuwse houten Madonna.

Ten zuiden van beide kerkgebouwen ligt een levendige markt. Eind april wordt hier de traditionele Maibaum (meiboom) opgericht, waarmee het voorjaar wordt ingeluid. Aan weerszijden van een lange, hoge, witgeschilderde boomstam zijn gekleurde houten figuurtjes bevestigd, die ieder een specifiek handwerk uitbeelden. Helemaal boven in de stam hangt een groene krans, terwijl onderaan de witblauwe vlag van Beieren is weergegeven. Rond de markt en in kleine zijstraten zijn gezellige restaurants en eethuisjes, waarvan de meeste gespecialiseerd zijn in de Beierse keuken.

Frauenkirche: Deze imposante bisschopskerk domineert het centrum van München. De twee identieke torens, die bekroond worden door halfronde koperen koepels, zijn maar liefst 99 meter hoog en torenen overal boven het oude stadshart uit. Het interieur is sober, maar er zijn mooie kapellen en glas-in-loodramen.

Alter Hof: Vroeger stond hier een Middeleeuws bouwwerk, dat destijds ook wel Ludwigsburcht genoemd werd en ontworpen is in opdracht van het Huis Wittelsbach. Het gebouw deed tussen 1253 en 1474 dienst als woning voor de leden van het Huis Wittselsbach. Op het kleine binnenhof, dat omgeven wordt door gotische erkers en een toren, worden in de zomer openluchtconcerten en theatervoorstellingen gegeven.

Hofbräuhaus: De toeristische trekpleister voor dorstige kelen is het met vlaggen versierde Hofbräuhaus aan Am Platzl. Deze hofbrouwerij stamt uit 1644 en wordt dagelijks druk bezocht. Als brouwerij is het complex niet meer in gebruik. Het is een gezellig lokaal, dat uit diverse grote zalen en een Biergarten met fontein bestaat.

Lees ook: Stedentrip Dresden; Tips, bezienswaardigheden en interessante plaatsen

Pinakotheken en andere musea

Alte Pinakothek

Bij de bouw heeft men zich laten inspireren door de Venetiaanse paleizen, d