Een paar weken geleden was er een oproepje van Fietsenwinkel.nl dat ze op zoek waren naar bloggers die mee wilden werken aan de campagne Mooi Winter Fietsers. Dat zag ik wel zitten, nu moet ik meteen toegeven dat ik minder fiets dan ik zou willen, zeker sinds ik overdag ook de beschikking heb over de auto. En zag dit dus juist als een mooi moment om daar verandering in aan te brengen. Ook weer een reden om meer te gaan bewegen. Want het is niet zomaar een fiets; maar een elektrische fiets! Dat voelt misschien een beetje als valsspelen, maar fietsen met een elektrische fiets is nog altijd beter dan niet fietsen toch? Daarom reisde ik vorige week woensdag af naar Nijmegen, daar ligt met uitzicht op de Waal namelijk het Nationaal Fietsmuseum. 

Lees ook: ektrische fiets test en ervaringen in de winter
Lees ook: Tips voor onderhoud van je elektrische fiets en veilig op weg in de winter bij gladheid met een e-bike, gewone fiets of met kinderen.
Lees ook: Mooiste fietsgebieden Nederland; van landschappen en streken tot fietsknooppunten routes
Lees ook: Gelderland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit 

Nationaal Fietsmuseum

We werden welkom geheten in het museumcafé met koffie en thee en een stukje appeltaart. We bleken met zijn vieren te zijn; Joyce, Rick en Tjerk. Ondertussen kregen we wat meer informatie over Fietsenwinkel.nl, zo kwam ik erachter dat dit de opvolger is van Hans Struijk Fietsen, waar ik vijf jaar geleden een mamafiets mocht uitzoeken van mijn moeder. Waar ik nog iedere dag met veel plezier op fiets. Naast de offline winkels, omdat het toch wel erg fijn is om even te proeffietsen, zeker als je speciale wensen hebt, richt Fietsenwinkel.nl zoals de naam het al zegt, zich ook vooral op de onlinemarkt. Steeds meer fietsen worden er namelijk online gekocht, zo heeft mijn man ook zijn fiets online uitgezocht en kreeg dit als bouwpakket thuis. Dat doen ze bij Fietsenwinkel.nl niet; zij monteren de fietsen en de bezorger levert hem gemonteerd af en helpt je nog met het afstellen en nog een keer alle schroefjes en moertjes na te lopen zodat zeker weten alles goed zit.

Geschiedenis van de Fiets bij Velorama

We waren niet voor niets in het Nationaal Fietsmuseum, een gids nam ons mee in het museum Velorama door de geschiedenis en de ontwikkeling van de fiets. Die ruim tweehonderd jaar geleden begon, aan het begin van de 19e eeuw. In het begin waren er de loopfietsen; houten fietsen met een frame en twee wielen één voor en één achter en natuurlijk een zadel. Eenvoudig, maar doeltreffend om je op voor te bewegen. Wel iets voor de wat rijkere burgers, waaronder de Koning.

Deze fietsen waren vooral geschikt voor de mannen met broeken aan, vrouwen droegen in de tijd nog jurken met zo’n ruime rok. Niet veel later kwamen er voor hen een soort driewielers met twee wielen aan de zijkant en een kleintje voor zodat ze ertussenin konden zitten. Ook voor kinderen met een rieten zitje. Pedalen kenden ze in die tijd nog niet, het waren eerst een soort pompjes die je moest voortbewegen of allemaal andere constructies. Vervolgens kwamen er de velocipedes met grote voorwielen met pedalen en een kleiner achterwiel. De pedalen zaten vast aan de wielen zodat één keer rond gelijk staat aan een afstand van één keer de omtrek van het wiel.

Er volgde een periode met allerlei verschillende uitvoeringen en experimenten en ontwikkelingen zoals de luchtband die door Dunlop in Ierland werd uitgevonden (voor de fiets), een ketting zodat je minder hard hoeft te trappen en niet één-op-één overgaat en werden de fietsen ook een stuk lichter. De moderne fiets zoals de fiets van Wim van Est die tijdens de Tour de France tientallen meters naar beneden viel, en een fiets die bepakt en bezakt staat voor een fietsvakantie. Regelmatig wisselt de collectie doordat ze over de hele wereld worden uitgeleend.

Zelf aan de slag op de elektrische fiets

Na deze reis door de tijd eindigden we bij de elektrische fiets; de fiets van nu. Was het in het begin nog iets wat vooral werd geassocieerd met oudere mensen, is het tegenwoordig ook ideaal voor moeders met jonge kinderen als bakfiets, of voor jongeren die iedere dag een flink aantal kilometers door weer en wind moeten fietsen naar school. Bij de ingang stonden er vier fietsen klaar van het merk Brinckers; het huismerk van Fietsenwinkel.nl. Dit was het model Bretagne, de meestverkochte uit deze serie. Dit zijn stevige fietsen met een extra laag opstapmodel wat ideaal is voor vrouwen met kinderen voor en achter om de fiets in evenwicht te houden en een variant met een middenstang in een herenmodel. Van twee medewerkers uit een fietsenwinkel en een werkplaats kregen we even kort alle ins en outs te horen.