Het was in 708 dat de aartsengel Gabriël drie keer verscheen op het eiland. Op de plaats van de verschijning werd er door Aubert, de bisschop van Avranches een kappeletje gebouwd dat uitgroeide tot een bedevaartsplaats met de bijnaam Le Merveille (het wonder). Het verhaal gaat dat hij deze opdracht negeerde, tot de aartsengel een gat in zijn hoofd had gebrand. Op dit moment is het één van de drie drukstbezochte monumenten van Frankrijk; jaarlijks bezoeken er 3,5 miljoen mensen het eiland!. Als je de foto’s ziet snap je wel waarom. Hier werd kerk bovenop kerk gebouwd en het eiland groeide uit tot een enorme abdij met een klein dorpje. De weg naar het eiland was alleen bij eb bereikbaar, bij vloed werd het weer een eiland. Nu nog kan je alleen per voet of de bus het eiland bereiken.

Vergezichten op Mont Saint-Michel

Dit eiland is vooral bekend geworden vanwege zijn silhouet. Als een enorm kasteel rijst het op uit het water. Vanaf de snelweg die toch echt wel een paar tientallen kilometers verderop ligt kun je deze vorm al onderscheiden. Vanaf de vaste wal is het dan ook zeker een aanrader om hier even bij stil te staan. Vanaf het eiland zelf zie je dat namelijk niet meer.

 

Het Middeleeuws dorp

Het dorp van Mont Saint-Michel kom je binnen via de toegangspoort. Aan het begin van het eiland zie je een gebouw van de gendarmerie (politie), en kun je naar rechts door de Koningspoort. Je komt dan in het dorpje met zijn Midde