Gisteren was een dag waar onze zoon al wekenlang naar uit had gekeken. Sinds de reclamespotjes op tv vraagt hij bijna iedere dag wel een keer of we daar heen mochten. Gisteren was het dan eindelijk zo ver. In eerste instantie zouden we met het hele gezin gaan, maar dochterlief had een scoutingweekend en manlief zou het net wel / niet redden na het werk. Daarom hebben we er een gezellig moeder-zoonuitje van gemaakt. In de ochtend hadden we kaartjes voor de pit party waarbij je de monster trucks van heel dichtbij kan zien en in de middag de race en spectaculaire show.

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Rotterdam met kinderen; Wat te doen? Leukste gezinsuitjes, goedkoop dagje uit en activiteiten of museum 

Parkeren

Het zonnetje scheen volop dus bepakt met flink veel drinken, zonnebrand en korte kleding gingen we op pad. Aangezien we geen parkeerkaart hadden gereserveerd moesten we parkeren bij P&R Beverwaard, gelukkig wist ik dit nog van een paar jaar geleden toen een gastblogger hier voor mij bij aanwezig was. We hadden rekening gehouden met extra reistijd en overstappen op tram etc. En maar goed ook, want het was even zoeken en zo kwam ik toch bij de Kuip terecht waar op dat moment al aardig wat mensen liepen. Bij de P&R kon je zo parkeren en binnen vijf minuten zaten we in de tram die ons naar de Kuip bracht. We konden zelfs zitten. Zo gebeurde het dat we nog 40 minuten moesten wachten voor de hekken open gingen voor de pit party. Helemaal geen straf met dat mooie weer en zoonlief had al snel nieuwe vriendjes gemaakt! Tijdens het wachten viel het op hoe divers het publiek is; van mannen die aangaven normaal in Assen te zitten maar vandaag speciaal hiervoor een paar uur in de auto hebben gezeten, tot en met gezinnen met (jonge) kinderen. Maar ook vrouwen en meisjes waren volop aanwezig.

De doorloop naar de Pit Party zelf verliep vrij traag, niet zozeer vanwege de controles maar door de zon werkten de scanners erg slecht. Er zouden tenten geplaatst worden om voor schaduw te zorgen, maar dat was niet gebeurd waardoor het nog vrij lang wachten was.

Pit Party

Monster Mutt Dalmatian met Candice Jolly

Earth Shaker met Tristan England

Dragon met John Zimmer

Megalodon met Justin Snipes

Max D (Maximal Demolition) met Neill Elliott

El Toro Loco met Marc McDonald

Scobby-Doo met Linsey Reed

Monster Energy met Todd leDuc

Zombie met Alx Danielsson

Grave Digger met Morgan Kane

De motorrijders

Voorafgaand aan de show wordt er een pit party georganiseerd. Hierbij staan de monster trucks opgesteld die meedoen aan deze wedstrijd op de parkeerplaats voor de Kuip compleet met alle chauffeurs. In totaal waren er tien trucks aanwezig. Er was een speciaal boek dat je kon kopen om alle handtekeningen in te verzamelen. Er stonden netjes hekken zodat je in de rij kon aansluiten voor een handtekening en foto met de chauffeur. Ondanks de hitte namen ze voor iedereen de tijd en waren echt super vriendelijk. Bij de truck van Monster Energy en Grave Digger stond een aardige rij, terwijl bij de vrouwelijke chauffeur van de Dalmatier er nauwelijks een rij stond. Ook bij Grave Digger met de enige Europese (Zweden) truck was het erg rustig. Aan de andere kant was het ‘vrij’ zodat je met de trucks op de foto kon gaan.

Zoonlief rende van truck naar truck en zag de een na de ander en vond de een nog mooier dan de ander. Hij vond het geweldig om ze allemaal zo van dichtbij te zien en met een enkele chauffeur waar geen rij stond op de foto te gaan. Bij de Dalmatiër mocht hij zelfs even de tong aaien ;-) Hij kende ze verder toch niet dus vond alles even geweldig. In een tent stonden ook de motors opgesteld met chauffeurs, die vond hij toch wel een beetje eng. Het is wel erg bijzonder om de trucks van zo dichtbij te zien, dan besef je pas hoe groot ze zijn. Opvallend was ook dat om de Kuip in te komen de banden vervangen werden door kleinere banden zodat ze lager komen te staan en binnen weer voor de enorme megatruckbanden.

Toiletten

Binnen een half uurtje hadden we het rondje gedaan en gingen we op zoek naar het toilet. Dat was maar goed ook, want het duurde bijna een half uur voor we die hadden gevonden. We werden van de Maasboulevard verwezen naar het Sportcentrum waar we niet heen konden omdat het emergency exits waren en werden daar van de ene naar de andere hoek gestuurd tot we eindelijk richting de Kuip zelf werden verwezen. Daar stonden inderdaad bordjes met toiletten, maar eenmaal bij de Kuip zelf was het weer zoeken. Het stond niet duidelijk aangegeven en ik ben eerder alleen bij besloten events in de Kuip geweest in het Maasgebouw. Uiteindelijk vonden we hem en maar goed ook, want toen we er tien minuten later weer langs liepen stond er een flinke rij.

Eten & drinken & Funzone

Aan de schaduwkant van de Kuip was er een funzone ingericht. Hier stonden biertafels en banken zodat we even wat konden eten, ik had muntjes gehaald zodat we een patatje konden eten. Al had zoonlief liever een ijsje. Het was niet heel goedkoop maar het viel me op dat er aardig wat keuze was. Dat eten duurde niet lang, want zoonlief had de vele springkussens gezien met onder andere een behendigheidsbaan en opblaasbare levend tafelvoetbal. Ik had gezegd dat zodra hij het op had, hij mocht springen dus voor ik het wist was hij weg ;-) Het duurde nog een paar uur voor de show zou beginnen, maar hij vermaakte zich prima zo. In de schaduw onder het Maasgebouw stond ook een springkussen waar hij zich ook lange tijd heeft vermaakt en ik ook in de schaduw kon zitten. Ondanks dat het aardig druk was, was dit nog prima te doen. Er was ook een tafel waar je neptattoo’s kon laten zetten van Monster Jam.

Merchandise

We zijn ook nog even naar de tent met merchandise gelopen, we hadden kinderen gezien met knuffeltrucks en speelgoedtrucks, shirtjes en de Alpine gehoorbescherming. Ik was nieuwsgierig naar de prijzen van de speelgoedtrucks voor ik er een zou beloven. Daar was het echter enorm druk en er zat nauwelijk vooruitgang in. Ik zag dat de prijzen gemiddeld rond de 20 euro lagen. Dus gingen we nog een keer op zoek naar toiletten, maar nu richting de ingang van het vak waar we zaten.

‘Optocht’

Toen we daar aankwamen zagen we heel veel mensen bij het hek gaan en hoorden we de monstertrucks. We zagen dat de weg vrij was zodat ze naar binnen konden rijden. Beneden was het al druk, maar vanaf de trap kon je het ook prima zien. Nu merkte je ook pas goed hoeveel lawaai het maakt, zoonlief schoot direct in de stress. Tijd dus om de oorkapjes tevoorschijn te toveren. Dat maakte een groot verschil, nu was hij aan het genieten.

Bij het vak waren de toiletten boven, dus besloten we alvast naar boven te gaan en een beetje uit de drukte te verdwijnen.

Monster Jam

We zaten in vak KK, dat is boven op de tweede ring zodat je een goed overzicht hebt op het hele parcours en een beetje comfortabel zit op met leer beklede stoelen in plaats van de plastic kuipstoelen. Toen we naar de stoelen liepen kreeg ik wel een beetje last van hoogtevrees, de gangpaden zijn wel heel erg smal. Vanaf een uur voordat de show begon was er een soort voorprogramma. We konden zien hoe de monstertrucks geprepareerd werden en onder andere andere wielen kregen, een laatste check kregen en geparkeerd werden. Met wit kalkpoeder werden de lijnen duidelijk gemarkeerd en er was een presentatieduo dat het publiek vragen stelde en de chauffeurs ging interviewen over de verwachtingen rondom het programma.

Wat deze sport, want ja monstertruck rijden is ook een sport waarvoor je fit moet blijven, bijzonder maakt is dat vrouwen en mannen in dezelfde competitie tegen elkaar strijden. In alle andere sporten heb je aparte klassementen voor mannen en vrouwen. Hier is het allemaal gelijk.

Het programma bestond uit drie onderdelen; de race waarbij ze een aantal rondjes rijden en de winnaars tegen elkaar racen tot er een winnaar overblijft en die punten verdient voor de eindklasse met alle monstertrucks. In totaal waren er tien trucks aanwezig die tegen elkaar zouden racen. Vervolgens was er een nieuw element waarbij ze op twee wielen een kunstje laten zien. Ze mochten allemaal twee kunstjes laten zien waarna het publiek via een app kon beoordelen. Zo word je zelf actief betrokken bij het programma en de jurering. Na de pauze was er een onderdeel waarop de motoren hun kunstjes vertoonden met spectaculaire sprongen en salto’s. Ook hier zat een competief element in verwerkt. De show werd afgesloten met de freestyle ronde waarbij ze twee minuten de tijd krijgen om te laten zien wat ze kunnen en ook hier mocht het publiek weer jureren.

Monster Truck Racing