Wanneer heb jij voor het laatst tegen je moeder gezegd dat je van haar houdt? Ikzelf moet tot mijn schaamte bekennen dat ik mij de laatste keer niet herinner. Misschien was het met haar verjaardag, maar zeker weten doe ik het niet. Eigenlijk wel vreemd, want mijn moeder is een superlieve vrouw en ze staat altijd voor mij en mijn gezin klaar. Ze is nooit te beroerd om even bij te springen als dat nodig is. Als ik mij rot voel, kan ik bij haar mijn verhaal kwijt. Ze verdient het gewoon om af en toe in het zonnetje gezet te worden. En om te horen hoeveel ik om haar geef. Dit kan elke dag van het jaar, maar de ultieme dag hiervoor is natuurlijk Moederdag!

Mother’s Day

Ik las laatst in een tijdschrift dat de oorsprong van hoe wij Moederdag vieren in Amerika ligt. In 1914 bombardeerde de Amerikaanse president Woodrow Wilson elke tweede zondag in mei tot Mother’s Day. Nederland nam in 1925 deze traditie over. In veel andere landen wordt deze dag trouwens ook gevierd, maar wel op verschillende dagen. Leuk, dat moeders over de hele wereld eens een dagje in het middelpunt staan! Natuurlijk hoor ik ook wel andere geluiden. Sommige mensen vinden Moederdag veel te commercieel. Een vriendin van mij “doet er daarom niet aan”. Ze zal het misschien best bij het juiste eind hebben, maar zelf vind ik Moederdag wel wat hebben. Waarom zou je je moeder niet een beetje extra verwennen op deze dag? Ze verdient het toch? En onder ons gezegd; eigenlijk zou ik die schattige cadeautjes die ik van mijn eigen kids krijg voor mamadag ook niet willen missen.

Dilemma

De keuze om wel aan Moederdag te doen; stelt mij elk jaar weer voor een dilemma. Wat geef ik mijn eigen moeder? Uit mijn kleuterperiode herinner ik mij de zelfgemaakte cadeautjes. De juf pakte een knutselwerkje met roze papier in en een paar dagen voor Moederdag kregen we het mee naar huis. Het was altijd een hele toer om zo’n pakje te verstoppen, zonder dat mijn moeder het per ongeluk tegenkwam. Ik weet nog hoe enthousiast mijn moeder was over een zelfgeregen kralenketting. En het fotolijstje dat ze een jaar later kreeg, heeft ze nu nog. Dus welbeschouwd zou ik gewoon zelf iets leuks moeten maken voor Moederdag. Kan mijn moeder vast waarderen. Helaas hebben mijn creatieve vaardigheden zich sinds de kleuterschool niet bijster goed ontwikkeld. Om nog maar niet te spreken van het tijdtekort dat ik altijd lijk te hebben…

Variatie

Geen originele zelfgecreëerde kunstwerken dus, maar wat dan wel? Een tijdje geleden stelde ik deze vraag tijdens een borrel aan enkele van mijn vriendinnen. Dat leverde, tegen mijn verwachting in, de meest uiteenlopende antwoorden op. Ik dacht eigenlijk dat ze aan zouden komen met het standaard bosje bloemen of een doosje hartjeschocola. Niets mis mee natuurlijk, maar een beetje variatie op Moederdag kan geen kwaad. Gelukkig bleken mijn vriendinnen dus meer werk te maken van hun cadeautjes. Eén van mijn vriendinnen vertelde bijvoorbeeld dat haar moeder altijd zo druk is met alles en iedereen dat ze nauwelijks aan zichzelf toekomt. Ze geeft haar moeder met Moederdag daarom bewust een cadeau waarvoor ze even tijd voor zichzelf moet nemen. Zo schonk ze haar moeder afgelopen Moederdag een speciaal badje voor voetmassage en een heerlijke voetencrème. Best origineel toch?

Origineel

Mijn andere vriendin geeft vaak samen met haar zus een cadeau voor Moederdag, zodat ze wat groter kunnen uitpakken. Zo verraste ze hun moeder al eens met een digitale fotolijst, een citruspers en een chocoladefondue. De chocoladefondue komt nu tijdens elk familiefeestje op tafel. Natuurlijk moest ik ook op de proppen komen met mijn meest originele cadeaus voor Moederdag. Helaas waren mijn vriendinnen niet echt onder de indruk, maar het hartjeswafelijzer vonden ze toch wel erg leuk. Vooral omdat ik er ook een pakketje met bakmix, room en marmelade bij had gedaan. Eigenlijk had ik natuurlijk zelfgebakken wafelhartjes als ontbijt aan haar moeten serveren, maar dat bedenk ik nu pas. Wie weet iets voor een volgende Moederdag.

Inspiratie

Voor inspiratie voor Moederdag kun je hulptroepen inschakelen, maar ook internet is een bron van inspiratie. Op het internet vind je talloze ideeën voor heerlijke ontbijtjes en lieve gedichtjes. Ook geschenken vind je in overvloed. Eén van mijn vondsten is bijvoorbeeld een sieradenreiniger. Zo’n apparaat reinigt sieraden door middel van vibrerende elektronische golven, zodat je niet met een borsteltje aan de gang hoeft. Mijn kinderen zouden mij hier met Moederdag echt blij mee maken. Wat ik ook een mooi cadeau vind is een bewegingsmeter in de vorm van een armband. Een bewegingsmeter telt het aantal gelopen stappen op een dag. Zo weet je precies of je wel aan je broodnodige portie beweging komt en hoeveel calorieën je door het lopen verbruikt. Echt iets voor sportieve moeders en, in mijn geval, ook voor iets minder sportieve moeders.

Aandacht

Als je iets moois gevonden hebt voor Moederdag, dan moet dat natuurlijk ook prachtig verpakt worden. Met een beetje aandacht is het geven van een cadeau nog leuker. Een handige stijltang bijvoorbeeld geef je veel chiquer in een stijlvol cadeaupapier met een grote strik. Naast cadeaupapier in allerlei designs zijn er ook elegante cadeautasjes verkrijgbaar in trendy kleuren. Een klein cadeautje voor Moederdag, zoals o.a. een USB-stick, kan verpakt worden in een klein kartonnen of papieren doosje. Grotere cadeaus, zoals een vuurkorf, kun je goed verpakken in doorzichtig plastic cellofaan. Ziet er met een vrolijk lintje heel feestelijk uit. Natuurlijk mag een lief kaartje met een persoonlijke tekst aan het cadeau voor Moederdag niet ontbreken.

Favorieten

Na mijn zoektocht naar het perfecte Moederdagcadeau, heb ik zelf ook wel enkele favorieten op mijn lijstje voor Moederdag staan. Mijn absolute favoriet is een massagekussen. Ideaal voor een momentje voor mijzelf op kantoor. Op nummer 2 staat een selfiestick. Wil ik al een hele tijd hebben, maar het is er nog niet van gekomen om er eentje te kopen. Een selfiestick is een leuk betaalbaar cadeautje voor Moederdag, waar je een hoop lol aan kunt hebben. Als het een beetje stevig exemplaar is tenminste. Naast origineel en een beetje betaalbaar, vind ik dat een cadeau voor Moederdag ook van goede kwaliteit moet zijn. Je wilt niet dat je moeder haar krultang of crêpemaker al na enkele keren gebruikt te hebben, weg moet doen. Persoonlijk kies ik daarom cadeaus voor Moederdag van een degelijke kwaliteit voor een redelijke prijs.

Persoonlijk

Komende Moederdag wil ik mijn moeder uiteraard ook met iets persoonlijks blij maken. Ik heb alle opties nog eens op een rijtje gezet en goed nagedacht. Wat zou ze voor zichzelf niet zo snel kopen, maar vindt ze wel leuk? Is er nog iets wat ze voor haar hobby’s kan gebruiken? Waarmee kan ik haar echt verwennen? Uiteindelijk wordt het deze Moederdag een teppanyaki-bakplaat. Mijn moeder geniet er echt van om samen met de hele familie te koken en te eten. Zo’n bakplaat is perfect voor een familiediner. Scheelt mijn moeder ook weer werk, doordat ze niet zo lang in de keuken hoeft te staan.

Voor komende Moederdag ben ik er dus uit! Pffff en nu Vaderdag nog….

Lees ook: Moederdag ontbijt recepten en ideeën
Lees ook: Recepten hartvormige hapjes met aardbeien en chocolade
Lees ook: Moederdag rijmpjes en gedichten
Lees ook: Moederdag knutselen
Lees ook: Cadeau knutselen voor oma
Lees ook: DIY: Je bent om te kussen
Lees ook: DIY: Waardebonnenboekje moederdag maken
Lees ook: Persoonlijke moederdag cadeautjes met naam
Lees ook: Tips voor onvergetelijke moederdag
Lees ook: Leukste moederdag films
Lees ook: Leukste moeder-dochter uitjes
Lees ook: Moederdag quotes en teksten lichtbak en tekstbord

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.