Als er iets aan mijn hart gaat, dan is het wel de plastic soep. Ofwel de plastic oceaan. Man, man wat een hoop plastic vind je daar! Iedereen om ons heen wordt zich telkens bewuster van dit feit. Bewustwording is de eerste stap in het verbeteren van het gedrag. Ik heb een aantal praktische tips voor je opgeschreven. (Of eigenlijk ga ik dat hierna doen). Om mij een plezier te doen. Nee, natuurlijk niet. Om de wereld en dus ook jezelf een groot plezier te doen. Help de natuur en de dieren (en dus ook de mens) te leven op een gezonde aarde. Minder plastic afval, gas en elektriciteit helpen mee aan een gezond milieu. Ik zoom in op het verminderen op het gebruik van plastic.

Rietjes

Rietjes evenals borden worden vanaf 2021 in de ban gedaan door Europa. Een mooi vooruitzicht. Als er een wet op komt dan gaat dat aanzienlijk schelen, omdat iedereen zich eraan moet houden en dit vaak ook breed gedragen wordt. Voordat het 2021 wordt hebben we nog anderhalf jaar te overbruggen. Dus kun je zelf al de plastic rietjes laten staan in de schappen van de supermarkt. Heb je de rietjes toch nodig?

Alternatieven voor rietjes;

Groentenetjes

Groentenetjes zijn te koop bij diverse supermarkten. Zo kun je de plastic tasjes (die snel kapot gaan) laten liggen in de supermarkt. Je kunt natuurlijk ook zelf netjes maken. Wanneer je ze toch een keer vergeten bent, gebruik dan de papieren zakken. Dat is toch vriendelijker voor het milieu dan de plastic variant.

Shampoo

Shampoo wordt vaak omhuld door een plastic fles. Gelukkig zijn daar ook alternatieven voor.

  • Blok shampoo: Kies eens voor een shampoo is vaste vorm. Deze zijn te koop in verschillende winkels. Je doet langer met deze shampoo en is vaak verpakt in een stuk papier.
  • Maak het zelf: Wij hebben boven onze eigengemaakte shampooblokken. We hebben vanuit Frankrijk diverse producten laten brengen (in bulkverpakking) en daarmee kunnen we wel 3 jaar vooruit. Met het hele gezin.
  • Was je haar minder: Als je minder je haar wast dan gebruik je ook minder shampoo, waardoor je minder plastic koopt.
  • Recycle: Koop je toch liever shampoo in een flacon? Gebruik deze flacon dan weer ergens anders voor. Als gietertje voor je kinderen in bad of buiten tijdens de warme zomerdagen.

Handzeep

Er gaan veel flacons over de toonbank waar handzeep in zit. Men houdt namelijk erg van hygiëne. Helaas zit er wel veel plastic omheen. Koop daarom navulverpakkingen. Hier zit meer in waardoor je misschien wel twee keer kan doen met één flacon.

Maak je eigen handzeep:

  • 40 gram marseillezeep
  • 1 liter water

Kook dit totdat de zeep is opgelost. Laat het vervolgens afkoelen. En je hebt je eigen zeep gemaakt. Eén blok marseillezeep weegt gemiddeld 300 gram en is te koop voor € 3,95. Je kunt hier dus 7 liter handzeep van maken. Reken maar uit hoeveel plastic je hier mee bespaart. Bovendien is deze zeep ook nog eens in papier verpakt. En vergeet niet dat je er ook nog eens geld mee bespaart, niet geheel onbelangrijk.

Vaatwasblokjes

Vaatwasblokjes zijn omhuld door plastic folie. Folie die je zelf moet verwijderen dan wel folie die oplost in de vaatwasser. Beiden zijn natuurlijk niet goed voor het milieu. Wij gebruiken sinds een jaar vaatwaspoeder die we zelf maken.

Maak je eigen vaatwasblokjes

  • 1 deel zeezout
  • 1 deel baking soda
  • 3 delen kristal soda
  • 3 delen citroenzuur

Meng dit geheel en je kunt het gemakkelijk met een lepel in het vaatwasbakje strooien. Ook deze zijn in bulkverpakking te koop. Wel verpakt in plastic. Maar uiteindelijk omvat het een stuk minder plastic dan de vaatwastabletten uit de winkel. En het scheelt ook nog eens in de portemonnee. Niet geheel onbelangrijk, alweer.

Bellenblaas

De winkels puilen uit met bellenblaaspotjes. Het wordt weer lekker weer en bellen zijn leuk voor alle mensen, jong en oud. Helaas zijn al deze plastic potjes niet goed voor het milieu. In deze blog vind je diverse recepten om zelf bellenblaas te maken. Hergebruik dus de potjes en vul ze weer met je eigen bellenblaassop. Voorkomt ook nog eens nare vlekken in je kleding!

Duurzaam speelgoed

Kinderen genieten van speelgoed. De vraag is of ze zoveel speelgoed nodig hebben. Maar dat is een andere kwestie. Geef je je kind graag speelgoed cadeau voor zijn of haar verjaardag? Denk dan eens aan houten speelgoed of van bioplastic. Er zijn tal van waanzinnige cadeaus van duurzame materialen. Het gaat heel lang mee en is vaak ook nog mooier voor het oog dan de plastic meuk.

Lees ook: Het leukste houten speelgoed

Activiteiten cadeautjes

Naast houten speelgoed, kun je natuurlijk een activiteit cadeau geven. Zoals een bioscoopbon of samen naar het klimbos.

Broodtrommel

Geef in plaats van plastic wegwerpzakjes een broodtrommel mee naar school of naar je eigen werk. Vind je dat te lomp voor in je tas, dan zijn er ook lunch wraps. Je legt er je brood in en vouwt de doek eromheen om het vervolgens met klittenband dicht te maken. Na het nuttigen van het brood vouw je het op tot een klein en dun pakketje. Deze vind je