Ik kreeg de vraag wie er houdt van schoonmaken? Nou, ik hou zeker van schoonmaken…de geur van schoon beddengoed op mijn bed, schone kleding aan de waslijn (maar toch het liefste netjes in de kast), als je binnenkomt een geur van schoonmaakmiddel (en dan het liefst die van Dettol citroen mmmm), maar het allerlekkerste vind ik dan toch wel als ik even onderuit op de bank zit en kijk naar de vloer, en ik dan geen enkele hondenpoot of vlek op de vloer zie…maar alleen maar mijn laminaat… Maar tsja, zoals je leest is het dus vooral het resultaat wat ik zo leuk en lekker vind!

En om dat resultaat te bereiken ben ik stiekem nog steeds zoekende in hoe ik dat resultaat zo lang mogelijk kan houden in mijn huis. Want laten we eerlijk zijn: een huis met een stoere zoon van 6, een dochter van 7 maanden, een lieve Dalmatiër en dan ook nog eens twee katten en ikzelf die er af en toe best nog wel eens een zooitje van kan maken, zijn nu niet de meest ideale ingrediënten voor een altijd stralend schoon uitziend en fris ruikend huis. Graag deel ik met jullie mijn schoonmaakritme.

Lees ook: Najaarsschoonmaak; in 6 stappen je huis klaar voor de winter

Schoonmaakmiddelen

Om mij een beetje in mijn zoektocht te helpen kreeg ik een leuk schoonmaakpakket, bestaande uit:

  • Een emmertje waar 5 liter in kan
  • een pakje schoonmaakdoekjes van Glorex
  • een zakje vaatwastabletten van dreft
  • een fles Silan Soft & Oils wasverzachter
  • een Swiffer Duster
  • een zakje met zeepsponsjes
  • een vaatdoek
  • een afwasborstel
  • en last but not least een schuursponsje in de vorm van een bloemetje.

Dit pakket krijg je bij een bestelling op huishoudplein.nl, een website waar je alles kan vinden aan schoonmaakartikelen voor in je huis. Ideaal als je energie wilt besparen voor het schoonmaken van je huis en daarom dus je benodigdheden gemakkelijk online shopt, vanaf €25,- gratis bezorgd krijgt en als je het voor 21.00uur besteld je het de volgende dag in huis hebt.

Lees ook: Welke schoonmaakmiddelen gebruik je waarvoor?

Van boven naar beneden

Als een enthousiasteling ben ik aan de slag gegaan met het schoonmaken van mijn woning. En wat voor mij altijd heel goed werkt is schoonmaken met een lekker muziekje op, in dit geval gekozen voor Mary J. Blige en haar oudere nummers.. heerlijk ritmisch en niet zo schreeuwerig. Maar goed, muziek dus aan en dan zoals mijn moeder me het geleerd heeft boven beginnen en naar beneden werken…. En aangezien mijn woning een maisonette is heb ik dus boven de woonkamer en keuken liggen en beneden de slaapkamers, dus heerlijk boven aan de slag… Dat is dan vervolgens ook de enige leidraad die ik aanhoud als het gaat om schematisch schoonmaken, ik begin dus boven meestal met een stofdoek langs alles op…in dit geval de Swiffer gebruikt. Wel een fijn ding trouwens, neemt alle stof keurig mee, en verplaatst het inderdaad niet zoals ze altijd zeggen in de reclame.

Opruimen

Vervolgens kom ik tijdens het stoffen al wat rommeltjes tegen zoals post op een plek waar dat niet hoort te liggen, dus ruim ik dat gelijk maar even op. En wanneer ik dat heb opgeruimd, bedenk ik me dat het misschien eigenlijk wel handig is om een soort van bak of map te hebben waar ik die post dan netjes in kan verzamelen. Dus ga ik op zoek naar een map, en leg deze op tafel neer, om vervolgens alle belangrijke dingen die ik tegen kom daar in te stoppen. Na het stoffen, maak ik een sopje en ga ik alle kasten, deuren, vensterbanken en dergelijke af met een natte doek…en daar komt dan gelijk die lekkere geur vrij waar ik zo vrolijk van wordt. Alles wat ik onderweg tegenkom waarvan ik denk dat het misschien beter ergens anders kan liggen zodat het opgeruimder staat, verplaats ik naar een andere plek.E n uiteindelijk heb ik dan eigenlijk alles best wel netjes weggeborgen en opgeruimd.

Stofzuigen & Dweilen

Als laatste stofzuig ik de vloer, en dweil ik hem met een sopje na.

Badkamer

Dan ga ik door naar beneden en ga ik daar hetzelfde te werk. Nu heb ik alleen voor in de badkamer de schoonmaakdoekjes van Glorex gebruikt. En ik moet eerlijk toegeven dat het gebruik van de doekjes me goed beviel. Makkelijk uit de verpakking te halen, een doekje per keer, de geur is ook aangenaam. Alleen denk ik dat ik ze eerder zal gebruiken voor even snel, dan dat ik ze zal gebruiken wanneer ik de badkamer grondig wil schoonmaken. Want dan voelt het toch schoner als ik geboend heb in plaats van het doekje te gebruiken.

Wassen

Vervolgens gooi ik nog snel even een was in de machine, en hang ik de andere op. Waardoor er gelijk een heerlijke geur in huis hangt door de wasverzachter van Silan Soft & Oils.
Als ik dan uiteindelijk beneden ook helemaal gedaan heb ga ik tevreden op de bank zitten en kijk ik om me heen, blij met het resultaat….

Dan moet de hond uitgelaten worden, mijn jongste wordt ook wakker en hup weer in de benen… Als we thuiskomen van de wandeling rent mijn hond naar boven en begint enthousiast te drinken uit zijn drinkbak. Wanneer ik boven kom lopen lijkt hij dolblij naar mij toe te huppelen, al schuddend met zijn kop, en dus kwijlslierten in het rond op mijn niet zo schone vloer meer… Aan het eind van de dag is mijn vloer weer bezaaid met hondenpoten en vlekken, helaas… Het ruikt nog enigszins een beetje naar schoon, en gelukkig weet ik dat ik straks in een lekker schoon bedje ga liggen om te slapen…

Marie Kondo?

Eenmaal in bed denk ik dat het toch ook anders zou moeten kunnen. De Japanse opruimgoeroe, Marie Kondo, die nu ontzettend populair is, schiet ook bij mij wel door mijn hoofd.
Vooral als ik al die rommeltjes die ik dagelijks weer tegenkom aan het opruimen ben. Misschien nog helemaal zo gek nog niet om daar eens mee aan de slag te gaan. Per categorie alles bij elkaar gooien en dan kijken of ik er blij van wordt. Ik denk dat er dan heel veel minder rommeltjes zullen zijn in mijn huis. Waardoor ik misschien uiteindelijk ook veel minder lang bezig ben met mijn schoonmaakritueel en ik misschien het dan ook wel zie zitten om twee keer per dag mijn vloer te dweilen. Gewoon omdat er nog tijd over is en ik het resultaat zo ontzettend fijn vind!

Wat is jouw schoonmaakritme?