Heel, heel, heel vroeger bestonden er zuivere rassen. Een Nederlander was een Nederlander, een Indiër was een Indiër en een Indiaan was een Indiaan. Tegenwoordig zijn er ontelbare mixen ontstaan tussen allerlei rassen. Hoe zou dat zijn als dat in de dierenwereld gebeurt? In mijn oma is een ooievaar kunnen de kinderen dat ontdekken.

20160930_110344_resized

Gemengde afkomst

Zelf heb ik een gastkindje dat heel duidelijk van gemengde afkomst is. Beide ouders zijn 50% Nederlands en 50% Antilliaans. Ze heeft van beide werelden het mooiste meegekregen met een getinte huid, volle bos krullerig haar met blonde accenten erin. Bij haar valt het heel erg op, maar bij andere gastkindjes die 50% Frans 50% Nederlands zijn, valt het nauwelijks op. Onze landen liggen natuurlijk ook dicht bij elkaar en zodoende is het verschil nauwelijks waarneembaar tussen de rassen.

Hoe zou dat nu zijn in de dierenwereld?

20160930_110354_resized-1-1024x768

Mijn oma is een ooievaar

Alice Hoogstad heeft op een superleuke manier een boek geschreven. Het boek gaat over IK. Nou ja eigenlijk meer over de opa’s oma’s en vader en moeder van IK. Want ze zijn allemaal anders en uniek. De moeder en vader van zijn papa zijn namelijk een ooievaar en een krokodil. Zijn papa is dus een krokovaar. Dat is nog maar het begin want ook van zijn mama zitten er heel bijzondere mengsels in.

Hierdoor is Ik niet zomaar een dier. Ik stamt af van een ooievaar, krokodil, olifant en een tijger. Papa is een krokovaar en mama is een tijgofant. Zijn tante is een olijger en zijn oom is een ooiedil.

Op de vraag van mij aan de kinderen wat IK dan is, krijg ik de leukste reacties: Een muis met een lange neus in plaats van een lange staart, een olifant met veren, een meisje en de leukste: LIEF. hihi

IK is lief. Ja zo zie je maar weer dat kleine kinderen nog helemaal zonder vooroordelen zijn. IK is gewoon lief en wat maakt het nu uit dat Ik een mixje is van allerlei dieren.

20160930_110309_resized

Wat vind ik van dit boek

Het boek is op groot formaat, groter dan A4, met dikke kartonpagina’s. Met leuke kleurrijke tekeningen waarin de kinderen van alles kunnen ontdekken. Het grappige aan dit boek is dat een krokodil best een ooievaar zal lusten en een tijger wel een olifant zal lusten. Als volwassenen word je dus letterlijk naar de fantasiewereld gedwongen wat ik heel goed vind van de schrijfster.

Wat vinden de kinderen van het boek

De kinderen vinden het geweldig om het boek zelf te mogen lezen. Ze kunnen kleuren oefenen en tellen en heel veel zien op de pagina’s. En ze vinden het leuk om de oom, tante, papa en mama van IK en IK zelf te ontleden welke lichaamsdelen bij welk dier hoort. En dan worden niet alleen de olifant, tijger, krokodil en ooievaar genoemd.

 

Dit boek koop je onder andere bij bol.com