Zowel dreumesdochter als baby boy zijn twee eigenwijze kinderen, daarin lijken ze tenminste op ons, zelf hebben we ook een eigen mening. Gelukkig maar, want ik vind het een goede eigenschap als ze weten wat ze willen. Tenminste, zolang ze maar naar mama luisteren.

Die eigenwijsheid geldt dus ook voor de speen; beiden weiger(d)en ze een speen te willen als baby. Wat loopt ze nou weer te klagen, ik hoor het je denken. En je hebt gelijk, het scheelt straks in het afleren van duimen of dat de speen weg moet. Bijvoorbeeld door hem aan babypiet mee te geven in de schoen, of aan een ballon vastmaken en dan loslaten (dat vind ik zelf de twee mooiste methoden). Of het gedoe met wanneer de speen wel of niet mag, zo zie ik regelmatig kinderen die midden in de winkel aan het jammeren zijn dat ze hun speen willen hebben, en mama vol blijft houden dat het niet kan. Maar het kind weet dat de speen mee is, dus drie keer raden wie er aan het kortste eind trekt…

Maar tot die tijd heb ik dus wel twee kinderen die geen fopspeen willen. Voor baby boy is dat nog niet zo erg, die huilt nauwelijks, eigenlijk alleen als ik naar zijn mening niet snel genoeg klaarsta voor de borstvoeding. Dreumes is daar anders in, als ze bijvoorbeeld niet in slaap kan vallen in de auto, terwijl we van oma en opa op Texel naar huis aan het rijden zijn en dus drie uur onderweg zijn. Dan zou het soms fijn zijn om gewoon, zonder na te hoeven denken, even een speen te kunnen geven. We hebben echt van alles geprobeerd, de speenknuffel was daarin nog het meest effectief. Maar ze hebben er gewoon niets mee.

Hoe oud waren jullie kinderen toen ze voor het eerst de speen kregen? En wanneer mogen ze die hebben?

Lees ook: Tips duimen afleren met oa vieze smaak of dr thumb
Lees ook: Melkgebit baby; wanneer & volgorde doorkomen eerste tandjes
Lees ook: Tanden wisselen; welke leeftijd, tips pijn en tandenfee
Lees ook: Stoppen en tips om afscheid te nemen van de speen
Lees ook: Duimen of speen?
Lees ook: Hoe lang je kindje laten huilen?
Lees ook: Huilbaby
Lees ook: Baby huilt; oorzaken en oplossingen
Lees ook: Flesweigeraar; Tips voor als je baby fles niet snapt / kunstvoeding weigert