Skip to Content

Sprongetjes baby; kalender met overzicht wanneer deze plaatsvinden

Sprongetjes baby; kalender met overzicht wanneer deze plaatsvinden

Weet je nog die allereerste keer dat je opeens dacht: ‘Voel ik nu wat in mijn buik??’ Je wist misschien al weken dat er klein minimensje in je buik groeide, maar opeens voelde je hem of haar! Ik weet nog goed dat ik op de bank zat en een mailtje typte, en opeens dacht: wat is dit?

Vlinders in mijn buik! Ik zie er nu al naar uit om na de bevalling te genieten van alle andere eerste keren en sprongetjes die hij of zij maakt in de ontwikkeling.

Na de bevalling

Want ook na de geboorte ontwikkelt je baby elke dag door. Dat merk je natuurlijk wel, want hé, past dat broekje nú al niet meer? Maar ook mentaal gaat die ontwikkeling door. De eerste paar dagen na de geboorte moet je baby heel erg wennen.

Al dat licht, al die geluiden… Weet je dat de baby de eerste tijd niet beseft waar zijn eigen lichaam ophoudt en dat van papa of mama begint?

Knuffelen en ‘buidelen’ geven daarom erg veel houvast tijdens het wennen aan de nieuwe wereld.

De ontwikkeling van je baby gaat in sprongetjes, alsof hij steeds een level hoger komt. Zo’n sprongetje komt opeens, en je baby moet daar iedere keer even aan wennen.

Daarom is je baby rond een groeisprong altijd wat hangerig en huilerig. Dat kan je erg onzeker maken want er lijkt toch geen reden voor te zijn, maar het is heel normaal.

Je baby was net gewend aan de nieuwe wereld, dan krijgt het een groeisprong en opeens is de wereld vanuit zijn perspectief weer wat veranderd. En dan moet er weer gewend, geknuffeld en getroost worden.

Sprongetje baby 5 weken / 1 maand

Elke baby heeft rond hetzelfde aantal weken een groeisprong. Erg fijn, want dan kunnen wij als ouders ook een beetje weten wat er nu aan de hand is. De eerste groeisprong is rond de 5 weken.

Tijdens de eerste groeisprong ontwikkelen de zintuigen zich scherper en wordt je baby zich daar bewust van. Je baby kan daardoor beter zien en kan dit ook beter bewust aansturen.

Als je in de verte een reclamebord wilt lezen, stel je automatisch je ogen scherp. Je baby kan dit nu ook, maar moet het natuurlijk nog wel oefenen.

Doordat je baby beter kan kijken en zich daar meer van bewust is, zal hij je ook gerichter aankijken en kan hij oefenen om dat langer vol te houden.

Je kunt dit stimuleren door een speeltje aan te geven en je baby niet altijd op dezelfde manier in de box te leggen. Leg hem ook eens richting een andere kant, zo heeft hij altijd nieuwe dingen te zien.

Sprongetje baby 8 weken / 2 maanden

Bij de eerste groeisprong heeft je baby beter leren zien en daar is hij volop mee gaan oefenen. Merk je al dat hij oplettender is en meer reageert op zijn omgeving?

Rond 8 weken wordt je baby zich bewust van zijn eigen handjes en voetjes. Zie je je baby een halfuur met zijn eigen handjes spelen? Hilarisch om te filmen!

Behalve zicht, ontwikkelt het gehoor zich ook. Je baby weet nu goed welke stem er bij jou, je partner en eventuele broertjes en zusjes horen.

Let maar eens op of je baby reageert als je partner na een paar uur weer thuis komt of als grote zus zich na school weer over de wieg buigt. Zie je daar een voorzichtig lachje komen?

Vanaf deze groeispurt is dat geen toeval meer, maar lacht je baby écht. Naar jou!

Door te reageren op de geluidjes van je baby en door veel tegen hem te praten, stimuleer je zijn gehoor en taalvermogen. Dat wordt kletsen en liedjes zingen…

Sprongetje baby 12 weken / 3 maanden

Je baby wordt steeds actiever, tijdens deze derde groeisprong gaat je baby dingen bewust voelen. Dat lekker zachte knuffeltje, de bobbeltjes op een rammelaar, de spijlen van de box en… jouw haar.

Omdat dat allemaal machtig interessant is, zal je baby ook meer zijn best gaan doen om speeltjes te pakken in de box.

Alleen lukt dat vastpakken nog niet zo heel goed omdat hij zichzelf nog niet kan omrollen of verplaatsen. Zorg ervoor dat er interessante speeltjes dicht bij je baby in de buurt liggen.

Stimuleer het grijpgedrag door dingen aan te geven en je baby deze te laten pakken. Of door een rammelaar een beetje geluid te laten maken zodat je baby deze wil pakken.

De spieren van je baby worden door al dat onderzoeken goed getraind. Hij zal dan ook steeds meer zijn hoofd bewegen richting een geluid.

Sprongetje baby 19 weken / 4 maanden

Tijdens deze vierde groeispurt kan je baby zich opeens zelf omdraaien van zijn rug naar zijn buik of andersom. Dat is even schrikken voor hem, maar daarna alleen maar enorm handig als dat fleurige boekje nét buiten bereik ligt.

Het lukt je baby ook om beter in de kinderstoel te zitten. Zag het er eerder uit als een zoutzak, inmiddels kan hij goed rechtop zitten. Ook maakt hij steeds meer bewegingen met zijn mond.

Heel belangrijk, want zo kan hij steeds beter oefenen met brabbelen en praten.

Wat erg leuk is tijdens deze groeisprong, is dat hij of zij op de eigen naam gaat reageren. Hoe schattig is dat?

Ook gaat hij of zij een lievelingsknuffel krijgen in deze fase… Als je door hebt welke dat is, is het slim om er een paar als reserve te halen. Een voor in de auto, een bij opa en oma…

Sprongetje baby 26 weken / 6 maanden

Rond deze groeisprong gaat je baby steeds meer ‘echt’ spelen. Denk aan een boekje pakken of weggooien, bewust een knopje indrukken omdat hij weet dat er dan een muziekje komt, enzovoort.

Alleen drie knuffels in de box is dus een beetje saai voor je baby. Geef hem zo veel mogelijk de kans op ontdekkingstocht te gaan. En observeer dat af en toe van een afstandje, het is hilarisch.

En tegelijk krijg je ook respect voor dat kleine mensje wat al zo snel groot wordt en zo dapper de wereld stukje bij beetje verkent.

Voor 6 maanden lachte en huilde je baby ook, maar vanaf nu gebruikt hij dat ook steeds bewuster. Het huilen en het lachen wordt echt een communicatiemiddel.

Sprongetje baby 37 weken / 8 maanden

Je baby gaat rond de 8 maanden personen en dingen herkennen. Alsof hij opeens denkt: Hé, die mevrouw heb ik eerder gezien…, als je vriendin weer een keer op bezoek komt.

Sommige baby’s worden daardoor wat eenkennig en zoeken meer troost bij de ouders.

Ook gaat je baby steeds meer na doen. Als jij ‘ma-ma’ zegt, gaat je baby het proberen na te zeggen. En als je in je handen klapt, gaat hij ook in zijn handjes klappen. Hij beseft dat hij hetzelfde kan als jij, en dat zie je terug in stralende oogjes.

Je baby wordt ook steeds taliger, hij gaat jouw praten steeds meer begrijpen. Het is daarom belangrijk om dingen te benoemen, zo komt hij veel met woorden in aanraking en heeft hij meer kans om ze te leren. Bijvoorbeeld: ‘Kijk, daar loopt een hond!’, als je aan het wandelen bent.

Sprongetje baby 46 weken / 11 maanden

Inmiddels is je baby al een dreumes geworden! Hij leert tijdens deze groeisprong handelingen uit te voeren. Hij begrijpt opeens dat als er water in het badje moet, dat dan eerst de kraan aan moet.

En dat als je heel veel blokken op elkaar zet, er een toren komt. Het spelen wordt dan ook steeds leuker en hij is steeds meer ‘echt iets aan het doen’.

Omdat hij ‘echt iets aan het doen is’, krijgt hij rond deze fase ook een eigen willetje. Die toren moet af en dán pas aan tafel om te eten. Of nee, zélf die lepel naar het mondje. Je kindje wordt overmoedig en denkt vaak dat hij alles al kan.

Hij kan dan ook gefrustreerd raken als dit niet lukt of als jij hem helpt. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen zijn ontdekkingstocht en jouw hulp en regels.

Sprongetje baby 55 weken / 13 maanden

De achtste groeispurt wordt ook wel de laatste babygroeispurt genoemd. Je babydreumes is dan ongeveer 55 weken oud en is dan een peuter. En dat merk je aan alles, want hij of zij is er helemaal ‘bij’.

De dagelijkse dingen zoals wassen, aankleden, boterham smeren, worden met grote interesse gadegeslagen en moeten dan natuurlijk door meneer of mevrouw zelf worden gedaan.

Houd er dus rekening mee dat de dagelijkse dingen rond deze tijd wat langer kunnen duren. Soms frustrerend natuurlijk, maar als hij of zij zich straks zelf kan aankleden heb je er weer profijt van.

En het is toch ook hartverwarmend als hij straks met zijn shirt achterstevoren trots komt melden dat hij zich zélf heeft aangekleed? Houd de camera maar vast in de aanslag…

Martine Pieters-de Wit