Middagslaapje; wanneer / welke leeftijd stoppen?

Het zat er al een tijdje aan te komen; het moment dat ook onze zoon geen middagslaap meer deed. Van de zomer was het vaker niet dan wel, maar zodra de peuterspeelzaal weer begon had hij die slaap toch echt nodig. En dan niet voor een half uurtje; maar dan slaapt hij zeker twee of zelfs drie uur en moet ik hem wakker maken om zijn zus op te halen van school. Nu, zelfs toen hij ziek was, zat slapen er niet meer in.  Als ik hem dan toch tussen de middag, weliswaar wat later, op bed legde bleef hij gewoon spelen. Wel werd hij rond vijf uur extreem hangerig, had hij honger en begon hij in zijn ogen te wrijven. Aan tafel is het dus ook niet altijd even gezellig. Echt die overgangsperiode tussen aan de ene kant wel slaap nodig hebben maar zoeken naar op welk moment. Onze dochter was er al een stuk eerder bij toen ze geen middagslaapje meer deed in haar Ikea Kura bed.

Lees ook: Vanaf wanneer overstappen van ledikant naar peuterbed?

Wanneer stoppen met middagslaap?

De leeftijd waarop je kind stopt met het middagslaapje verschilt. Er zijn kinderen van 1 die al geen middagslaapje meer doen, terwijl anderen echt nog twee keer op een dag nodig hebben. Ook zijn er kinderen van vier die ’s middags nog thuis blijven van school omdat ze die slaap nodig hebben. Het belangrijkste is dus om te kijken naar het kind zelf en wat het aangeeft. Daarnaast zijn er factoren waardoor het per dag of fase kan verschillen. Zo kan je kind in de vakantie niet meer willen slapen, bijvoorbeeld omdat oudere broers en zussen dat ook niet meer doen.

Wat ik in de kinder/gastouderopvang regelmatig voorbij hoor komen is dat ouders niet meer willen dat hun kind slaapt omdat het ’s avonds niet wil slapen. Natuurlijk probeer je ouders zoveel mogelijk te volgen, maar soms gaat het ook om kinderen die dan aan de lunchtafel in slaap vallen omdat ze het op die dagen toch echt nodig hebben. Daarom is het ook goed te kijken naar het programma van die dag. En bijvoorbeeld het kind alleen een middagslaapje te laten doen op de dagen dat het kind naar de peuterspeelzaal / kinderopvang gaat. Het kan ook gaan om een fase waar het kind even doorheen moet en waarna het in slaap vallen weer makkelijker gaat. Bijvoorbeeld als het gaat om de scheidingsangstperiode, of de fase dat het bang is voor monsters en een nachtlampje kan helpen.

Daarnaast kan een kind dat overdag overprikkeld wordt en slaap te kort komt ’s avonds juist lastiger in slaap vallen. Dan worden juist al die prikkels verwerkt en blijft het kind dus wakker.

Lees ook: Wiegendood: wat is het, symptomen en voorkomen

Overgang naar geen middagslaapje

Geeft je kind aan dat hij geen middagdutje meer wil doen? Verbaal of met zijn gedrag? Dat hoeft niet altijd te betekenen dat hij ook echt geen slaap meer nodig heeft. Het kan namelijk een fase zijn die misschien wel een maand (of twee) duurt maar waarna de slaap weer heel erg hard nodig is. Daarom is het goed om je kind toch gewoon even naar bed te brengen. Als peuter kan je ervoor kiezen om de zijkant van het ledikant open te maken zodat je kind uit bed kan. Als de gordijnen dicht zijn en er zijn verder geen prikkels laat je kind snel genoeg merken dat het echt geen zin heeft. Die dag. Of kruipt tien minuten later alsnog zijn bed weer in omdat het beseft dat het toch moe is. Als je kind zich verzet tegen het naar bed brengen betekent dat niet altijd dat het niet wil slapen, maar gewoon nog even je aandacht nodig heeft om bepaalde groeiprocessen te verwerken. Ook als er een verhuizing of gezinsuitbreiding op komst is kan dit dusdanige spanning opleveren dat je kind tijdelijk niet meer wil slapen.

Het beste kan je daarom toch gewoon een paar dagen volhouden en je kind weer op het normale, of desnoods een (half) uurtje later naar bed te brengen. Grote kans dat het op een gegeven moment de slaap gewoon weer terugkomt.

Ook kan je ervoor kiezen om in de ochtend lekker naar buiten te gaan of een inspannende activiteit te doen zodat je kindje lekker zijn energie kwijt kan en daarna toch makkelijker weer in slaap valt.

Lees ook; 20 tips om je baby / kind te laten slapen

Toch een rustmoment?

Als je kind echt niet meer wil slapen kan je ook een rustmoment instellen. Een moment waarop de prikkels teruggebracht worden zodat je kind toch even rust krijgen. De één doet dit door boekjes te lezen, de ander door de tv aan te zetten en zelf kies ik er dus voor om even op de kamer te laten spelen. Met dichte gordijnen. Op die manier kan het kind toch de prikkels verwerken om te voorkomen dat het anders later op de dag drama wordt.

Lees ook: Goede nachtrust; 19 praktische tips om beter te slapen

Hoe oud was jouw kind toen het geen middagslaapje deed?

Middagslaapje; tot welke leeftijd / wanneer stoppen met dutje? Hoeveel uur slaap heeft een kind nodig? Van newborn baby tot pubers. - Mamaliefde.nl

Summary
Review Date
Reviewed Item
Middagslaapje; tot welke leeftijd / wanneer stoppen met dutje?
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top