Het zat er al een tijdje aan te komen; het moment dat ook onze zoon geen middagslaap meer deed. Van de zomer was het vaker niet dan wel, maar zodra de peuterspeelzaal weer begon had hij die slaap toch echt nodig. En dan niet voor een half uurtje; maar dan slaapt hij zeker twee of zelfs drie uur en moet ik hem wakker maken om zijn zus op te halen van school. Nu, zelfs toen hij ziek was, zat slapen er niet meer in.  Als ik hem dan toch tussen de middag, weliswaar wat later, op bed legde bleef hij gewoon spelen. Wel werd hij rond vijf uur extreem hangerig, had hij honger en begon hij in zijn ogen te wrijven. Aan tafel is het dus ook niet altijd even gezellig. Echt die overgangsperiode tussen aan de ene kant wel slaap nodig hebben maar zoeken naar op welk moment. Onze dochter was er al een stuk eerder bij toen ze geen middagslaapje meer deed in haar Ikea Kura bed.

Lees ook: Vanaf wanneer overstappen van ledikant naar peuterbed?

Een kind heeft slaap nodig om verschillende redenen. Je rust in je slaap namelijk niet alleen uit zodat je vol energie aan een nieuwe dag kan beginnen. Tijdens de slaap worden alle omgevingsprikkels uitgeschakeld zodat de hersenen rust krijgen. Dit heeft een positieve invloed op het geheugen en afweersysteem. Zo stond onlangs in het nieuws dat middagslaapjes kinderen helpt om beter te leren. Aanleiding hiertoe waren de uitkomsten van een wetenschappelijk onderzoek, waaruit bleek dat jonge kinderen beter presteren op school als ze een middagdutje doen. De onderzochte kleuters herinneren zich na een dutje ongeveer 10 procent meer van de behandelde lesstof dan wanneer ze geen middagslaapje doen.

Waarom heeft een kind slaap nodig?

Kinderen hebben de slaap hard nodig om de indrukken van de dag te verwerken, op te laden, uit te rusten en om te groeien. Het is namelijk geen fabeltje dat kinderen ’s nachts opeens groter worden. Tijdens de slaap maken ze namelijk een groeihormoon aan. Als je kind genoeg geslapen heeft zal het ook beter eten en zich spelend ontwikkelen.

Kinderen die slecht / te weinig slapen beginnen de dag dus eigenlijk al met een achterstand. Ze eten minder goed, zijn sneller boos, onrustig en prikkelbaar. Als ze chronisch teveel slapen worden ze sneller ziek, worden ze drukker, is de kans op overgewicht groter en kunnen ze zich minder goed concentreren en nieuwe dingen oppikken. Dat geldt trouwens ook voor volwassenen, als je slecht / te weinig slaapt is er een verhoogd risico op angst, depressie, diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten en dementie.

Lees ook: Tips voor als je kind niet wil slapen

Hoeveel uur heeft een baby / kind slaap nodig?

Hoeveel uur slaap een kind exact nodig heeft per etmaal verschilt per kind en kan ongeveer een uur afwijken van onderstaand schema.

LeeftijdOverdag’s NachtsTotaal uren
1 week88,516,5
4 weken7915
3 mnd51015
6 mnd41014
9 mnd31114
12 mnd2,511,514
2 jaar1,2511,7513
3 jaar11112
4 jaar1212
5 jaar11,511,5
6 jaar11,511,5
7 jaar1111
8 jaar1111
9 jaar10,510,5
10 jaar10,510,5
11 jaar1010
12 jaar1010
13 jaar9,59,5
14 jaar9,59,5
15 jaar99
16 jaar99
17 jaar8,58,5
18 jaar88

Bron

Bron

Newborn baby’s tot zes weken

Pasgeboren baby’s  slapen gemiddeld 15 tot 17 uur per etmaal. Dit verspreid over kortere slaapjes variërend tussen de 2 en 4 uur. Baby’s die te vroeg zijn geboren slapen over het algemeen nog wat langer. Op deze leeftijd hebben ze nog geen biologische klok en maken ze geen verschil tussen dag en nacht of hebben een vast slaappatroon. Het kan dus per dag verschillen hoe of wat. Met als gevolg dat dit voor veel ouders een zeer pittige periode is met veel gebroken nachten.

Baby’s van 1 maand tot 1,5 jaar

Als je baby 6 weken is kan het een slaappatroon gaan ontwikkelen met een lange slaapperiode van 4 tot 6 uur in de avond. Er kan voorzichtig verschil zichtbaar zijn in een dag en nacht ritme. Vanaf vier maanden is het goed om hier wat bewuster mee om te gaan. Baby’s tot 6 maanden doen gemiddeld 3 dutjes op een dag, daarna loopt dit terug naar twee en is de kans groter dat het ’s nachts doorslaapt.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen van baby’s die op jongere leeftijd al ’s nachts doorslapen of huilbaby’s die nog tot twee jaar voor gebroken nachten zorgen.

In totaal hebben ze op deze leeftijd tussen de 14 en 15 uur slaap per etmaal nodig.

Dreumesen & peuter van 1,5 tot 3 jaar

Vanaf 1,5 jaar zal het ochtendslaapje wegvallen en blijft er enkel de lange middagslaap over na de lunch die tussen de 1 en 3 uur duurt. ’s nachts slaapt het kind tussen de 11 en 12 uur. Is de middagslaap langer kan het kind ’s avonds wat later willen slapen etc. Gemiddeld slapen kinderen op deze leeftijd tussen de 12 en 14 uur.

Kleuters van 3 tot 6 jaar

Kleuters hebben gemiddeld nog 10 tot 12 uur slaap nodig per etmaal. Vaak is dit in een lange slaap gedurende de nacht. Tot een jaar of 5 kan een kleuter nog een middagdutje nodig hebben. De middagdutjes worden wel geleidelijk korter.

Schoolkinderen van 6 tot 12 jaar

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar hebben gemiddeld zo’n 10 tot 11 uur slaap nodig per etmaal. Een goede nachtrust is belangrijk voor kinderen. Niet alleen om tot rust te komen, maar ook voor het groeiproces. Slecht slapende kinderen zijn vaker ziek, gedragen zich drukker, hebben meer overgewicht en leren minder. Jonge kinderen hebben meer slaap nodig dan oudere kinderen. Het gemiddelde ligt op 10 uur per nacht.

Als het gaat om de bedtijd ligt deze vaak tussen de 19.00 en 21.00 afhankelijk van de leeftijd. Per twee jaar kan je er