Meivakantie 2019; de leukste uitjes en activiteiten met kinderen

De meivakantie is het ene jaar in mei, maar kan ook al in april plaatsvinden. Vaak valt het tegelijk met Koningsdag, of 4 en 5 mei. 1 week is verplicht, maar veel scholen plannen vanwege de feestdagen het rooster zo dat je twee weken vrij bent. In een groot gedeelte van Europa is het al heerlijk weer zodat je dit ook heel goed kan gebruiken als periode om op vakantie te gaan. Maar dan zonder dat je de hoofdprijs hoeft te betalen vanwege het voorseizoen. Ook in de meivakantie worden er allerlei activiteiten georganiseerd in Nederland. In deze vakantie vallen er een aantal feestdagen die op extra evenementen kunnen rekenen zoals Pasen, Koningsdag en de 5 mei bevrijdingsfestivals.

Paasweekend

Het eerste weekend van de meivakantie is dit jaar het Paasweekend. Ook als je niet naar de kerk gaat wordt dit steeds vaker gevierd, zo worden er eieren verstopt die gezocht mogen worden, thuis in de achtertuin of ergens op locatie gezellig met andere gezinnen. Wie weet wat je nog meer vindt… Vergeet ook niet de vreugdevuren die met name in het oosten van het land worden aangestoken of het traditionele bezoekje aan de meubelboulevard.

Lees ook: De leukste uitjes en activiteiten tijdens het Paasweekend; van paasvuren tot paasmarkten en festivals
Lees ook: Paaseieren zoeken Nederland
Lees ook: Last minute weekend weg tijdens het Paasweekend

Koningsdagfeesten & vrijmarkt

Ook in het kader van Koningsdag worden er overal feesten georganiseerd in de avonduren of overdag. Natuurlijk vinden ook de traditionele vrijmarkten plaats. Kan je gezellig met je kind op zoek gaan naar nieuwe schatten, of misschien wel verkopen om zo meer ruimte te maken in huis. Natuurlijk mogen oranje of een rood-wit-blauwe outfit niet ontbreken net als de oranje tompouce van de Hema.

Lees ook: Koningsdag vrijmarkt; tips voor koopjesjagers
Lees ook: Koningsdag tips en originele ideeën om geld te verdienen
Lees ook: Koningsdag activiteiten en spelletjes ook voor peuters en kleuters

Bevrijdingsfestivals

Lekker dansen op muziek, een feestje vieren, wat eten of meedoen aan één van de vele andere activiteiten die worden georganiseerd? Tijdens de bevrijdingsdagfestivals kan dat! Niet alleen meer voor volwassenen maar steeds meer festivals zijn ook leuk voor kinderen, of worden speciaal daarvoor georganiseerd. Veel van deze festivals zijn ook gratis te bezoeken!

Lees ook: De leukste bevrijdingsdagfestivals met kinderen

Keukenhof met roofvogelshows

Ieder voorjaar staan in de Keukenhof meer dan 7 miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. Dit is een unieke en onvergetelijke belevenis, niet alleen voor toeristen maar ook met kinderen. Naast de ruim 32ha aan bloemen zijn er speciale shows, is er een kinderboerderij, kan je een tochtje maken met de boot of een stukje fietsen.

Lees ook: De leukste kinderboerderijen in Nederland, met speeltuin, de grootste leuk uitje voor peuters en kleuters

In de meivakantie vliegen valken, uilen, buizerds en arenden vlak boven je hoofd. Deze spectaculaire roofvogelshows duren 45 minuten en starten om 12.00 uur en om 14.30 uur.

Meer informatie vind je hier.

Linnaeushof

Laat je kinderen lekker buiten uitrazen in Europa’s grootste speeltuin: Linnaeushof die altijd rond deze tijd opengaat. De speeltuin is zelfs weer uitgebreid met een nieuwe attractie: een coole hindernisbaan van twintig meter lang. Deze hindernisbaan is één van de 350 attracties die Linnaeushof rijk is. Verder zijn er onder andere trampoline- en luchtkussencentrum, waterfietsen, motorskelters, funny-wheels, hobbelfietsen, minigolfbanen en een superglijbaan. Je kroost zal zich hier wel even vermaken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Linnaeushof

Circusstad Festival

Circusstad Festival is een vijfdaags programma bomvol voorstellingen en acts die aanspreken bij jong en oud. Spectaculair, creatief en meeslepend. Op het Schouwburgplein in hartje Rotterdam kun je overdag genieten van voorstellingen in de tenten en van losse acts op het gezellige festivalterrein. ’s Avonds beleef je internationale topvoorstellingen in zalen van Theater Rotterdam en het Oude Luxor Theater. Er zijn ook workshops. Wil je vliegen, balanceren, of jongleren met bizar veel ballen? Je leert het gewoon van de artiesten zelf. Daarna drink je een biertje of ranja met ze!

Meer informatie vind je hier.

Piratenweken Kasteelpark Born

Tijdens de meivakantie organiseert het Kasteelpark themaweken vol doe-activiteiten. 2019 wordt het jaar van de Piraten! Ahoy maatjes! Ga je mee schatzoeken of word je liever gekielhaald? Klim in het kraaiennest en ontdek het leven van de Piraten. Op een aantal dagen zijn er extra activiteiten (van 13 – 16 uur):

Zondag 28 april: Piratendag! Interactief schouwspel en schminken.
Woensdag 1 mei: Pannenkoekendag
Zondag 5 mei: Piraat Huub bezoekt het park schminken en techniekmiddag.
Zondag 12 mei: Verover het hart van je moeder(dag).

Meer informatie vind je hier.

Animal Event Speelland Beekse Bergen

Het festival voor alle dierenfans; jong en oud onderging in 2018 een ware metamorfose en in 2019 wordt deze nieuwe koers voortgezet. De vijf event area’s zijn opnieuw met elkaar verbonden door een centrale Promenade. De thema’s Bos, Park, Eiland, Strand en Dorp waarin je de diverse dieren tegen komten ook kan knuffelen of bewonderen, sluiten ook nu weer aan bij de verschillende delen van het evenemententerrein. Een vaste route loopt langs pistes, podia, terrasjes en stands. Naast betoverende dierenshows, interactieve workshops en leerzame demonstraties biedt het evenement gezellige foodcourts en verrassend straattheater.

Meer informatie vind je hier.

Kinderrijk; Wij zijn de baas

Als de politici vrij zijn, nemen kinderen het Binnenhof over. ProDemos organiseert ook deze meivakantie (van 30 april t/m 4 mei) verschillende activiteiten voor kinderen. Zo kan je vrijdag 4 mei kun je bij ProDemos al knutselend, spelend en luisterend ontdekken hoe de Tweede Kamer werkt en dat je ook zelf politicus kunt worden. Iedere editie van Kinderrijk heeft een ander thema. Deze meivakantie: “Wij zijn de baas!” De kids beslissen zelf wat er gebeurt tijdens een vogelgriepepidemie, stellen vragen aan Kamerleden en bezoeken de Tweede Kamer. Ook besteden we speciaal aandacht aan 4 en 5 mei en het belang van vrijheid voor de democratie.

Meer informatie vind je hier.

NEMO Science Museum -Amsterdam

Tijdens de meivakantie kun je genieten van extra workshops en demonstraties in NEMO Science Museum. Laat de tandwielen draaien en ga aan de slag met scheikundige proefjes in het laboratorium. In workshops en demonstraties ontdek je hoe nuttig en leuk ‘maken’ is. Zo maak je in De Werkplaats je eigen tandwielen. In het Laboratorium word je zelf een wetenschapper met een witte labjas aan. Zet je veiligheidsbril op en ga aan de slag met experimenten en proefjes. NEMO’s Kettingreactie in deze vakantie extra vaak te zien. NEMO is in de meivakantie ook op maandagen open.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: NEMO Science Museum Amsterdam met kinderen

Kinderpersbureau – Beeld en geluid

Wat komt er allemaal bij kijken om journalist te zijn? In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar voor een dag in de huid van een journalist kruipen. Hiervoor wordt bij instituut voor mediacultuur Beeld en Geluid een kinderpersbureau ingericht, waar kinderen spelenderwijs allerlei aspecten van het vakgebied leren.

Meer informatie vind je hier.

Brute Kracht; Planes en Cars – Aviodrome

Kom auto’s en vliegtuigen spotten en machtige machines bewonderen tijdens Brute kracht: Planes en Cars. Stel ook je eigen kracht op de proef en klim naar grote hoogte op het ‘krachtveld’ tijdens dit stoere evenement!

Zelf een echt vliegtuig besturen? Dat is de droom van menig kind! Tijdens de Kindervliegdagen hanteren jonge piloten van 8 tot en met 16 jaar de stuurknuppel van een Cessna 172.

André Kuipers komt 5 mei een presentatie geven over zijn ervaring in de ruimte. Na de presentatie, welke 75 minuten duurt, is er de mogelijkheid om André Kuipers te ontmoeten tijdens een meet & greet in de foyer!

Meer informatie vind je hier

Piratenweken Scheepvaartmuseum -Amsterdam

Schip ahoy! Ben jij een stoere piraat? Kom dan tijdens de meivakantie  naar de Piratenweken in Het Scheepvaartmuseum. Je kunt op de foto met Aadje Piraatje op het Open Pleyn en er is een leuke kleurplaat. En er zijn elke dag allerlei extra activiteiten voor families met kinderen van 3 t/m 12 jaar!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Scheepvaartmuseum met kinderen

Tropenmuseum – Amsterdam

Haal je creatieve hart op tijdens de meivakantie in het Tropenmuseum. Ontdek vier bruisende modesteden in de tentoonstelling Fashion Cities Africa en maak een foto met jouw zelf gemaakte pet van eigen ontwerp met mode van Nairobi of Casablanca op de achtergrond. Liever zelf aan de slag? Doe dan mee met een van de creatieve activiteiten in de Lichthal en ontwerp je eigen tas, pet, strik of armband. Deze mag je na afloop natuurlijk mee naar huis nemen! In Tropenmuseum Junior kan je op reis naar ZieZo Marokko, waar je onder meer kennismaakt met de mode van ontwerper Hassan Hajjaj.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Tropenmuseum Amsterdam; metZieZo naar Marokko

Kinderrondleiding kasteel Ammersoyen

In de schoolvakanties zijn er rondleidingen speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders door kasteel Ammersoyen. De kinderen mogen zich eerst verkleden tot jonkvrouw of ridder, daarna gaan ze met de gids een tour maken door het kasteel. Voor even waan je je een echte ridder of jonkvrouw! Onderweg zie je onder meer torenkamers, de ridderzaal, ‘plonsplees’ en schatkisten. Via trappen in de muren klimmen we naar de wapenkamer waar jullie harnasonderdelen mogen passen. We sluiten de rondleiding af met een bezoekje aan de spannende kerker van het kasteel. Na afloop van de rondleiding kunnen jullie in de taveerne een knutselactiviteit doen.

Meer informatie vind je hier.

Romeinenweek

De Nationale Romeinenweek bestaat sinds 2014. In heel Nederland organiseren inmiddels ruim honderd organisaties allerlei activiteiten rond de Romeinse geschiedenis en de limes om gezamenlijk deze bijzondere periode uit de geschiedenis op de kaart te zetten. Het thema van 2019 is ‘Waar zijn de vrouwen?’. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving maar blijven vaak onderbelicht. Ten onrechte. De geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen.

Meer informatie vind je hier.

Orchideeënhoeve met Jungle Freakshow

Ga in de meivakantie op avontuur in de geheel overdekte Orchideeën Hoeve en beleef een werelds dagje uit. Test jouw junglekennis tijdens de spannende Junglefreakshow, ontmoet de sterren van het nieuwe Makirijk en ravot er op los in de waterrijke speeltuin. Wil je je bezoek aan de Orchideeën Hoeve nog spannender maken? Schuif dan aan bij de bloedstollende Junglefreakshow en kom oog in oog te staan met de griezeligste talenten uit de jungle. Aan de hand van moeilijke junglevragen en uitdagende opdrachten testen onze rangers in een half uur tijd jouw junglekennis en kun je laten zien dat jij een echte ranger bent!

Meer informatie vind je hier.

Maaspodium

In de meivakantie worden er in het Maaspodium negen familievoorstellingen voor diverse leeftijden geprogrammeerd. Voor én na de voorstellingen is er van alles te doen in en rondom het Maaspodium. Zo gaan de deuren naar het Maasterras wagenwijd open en grazen er schapen op ons grasveld. Na afloop van elke voorstelling scheert de stadsherder een schaap. Na het scheren is er een demonstratie waarin de net geschoren wol wordt gekaard. In foyer kan je zelf vilten. Maar we organiseren ook andere extra’s. Binnen en buiten. Wist je dat je bij Maas bij alle voorstellingen die om 11:00 uur beginnen vanaf 9:30 u heerlijk kan ontbijten voor maar €3,50 p.p.?

Meer informatie vind je hier.

Landal

De meivakantie is het ideale moment om met het gezin samen te zijn en eropuit te gaan. Er zijn volop extra activiteiten op de parken van Landal. Of wat dacht je van een lang weekend tijdens Pasen? Als je een verblijf boekt in de meivakantie (ook tijdens het Paasweekend) in de periode 19 april tot 6 mei 2019, ontvang je tot 25% korting.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landal vakantieparken Nederland; Overzicht kindvriendelijke parken en ervaringen

Meer activiteiten & uitjes

Andere aanraders zijn;

  • Kasteel de Haar
  • Forteiland Pampus
  • Tuin van de Smid
  • Uk & Puk Festival

Spring break kids stockphoto from Shutterstock / just dance

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Meivakantie 2019 wat te doen; De leukste uitjes en activiteiten met kinderen
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top