Mediawijsheid en alles wat daarmee te maken heeft is een onderwerp dat bij veel ouders leeft; waar doe je eigenlijk wijs aan als het gaat om (social) media, maar ook gamen en tv kijken? Tijdens de Media Ukkie dagen wordt er daarom ook veel aandacht aan besteed en wordt dit onderwerp aangegrepen om ook met andere ouders daarover in gesprek te gaan. Overal in het land worden er activiteiten georganiseerd waarbij je vrijblijvend of tegen kleine vergoeding kan deelnemen. 

Op de basisschool van mijn kinderen was dit onderwerp aangegrepen voor een ouderavond. Er was een gastspreker uitgenodigd die ook op scholen in het voortgezet onderwijs workshops en presentaties geeft rondom gamen en social media. De avond werd geheel in luizenmoederstijl afgesloten met een participizza om met elkaar verder bij te kletsen. Dat was wel erg fijn, want dan kan je met andere ouders uitwisselen hoe zij over bepaalde onderwerpen denken en merk je dat je er niet alleen voor staat. En aangezien het de ouders zijn van de kinderen in de klas kunnen ze je ook minder makkelijk tegen elkaar uit spelen. Een viertal van de onderwerpen die ter sprake kwamen waren de volgende.

Lees ook: Wegwijs in de mediaopvoeding; je kind online beschermen en begeleiden

Hoeveel uur mag je kind achter de computer zitten om te gamen of op social media te gaan?

Het advies dat we kregen was om bijvoorbeeld aan te houden; namelijk maximaal twee uur, bij voorkeur om de dag zodat eht geen gewoonte wordt. En alleen aan het einde van de middag, dus niet in de ochtend als ze net wakker worden of na het eten / (2) uur voordat ze naar bed gaan. Bij gamen inclusief de tijd die besteed wordt aan het kijken van YouTubefilmpjes over de game, omdat je dan met je hoofd toch nog bezig bent met het gamen. De uitdaging is om dit ritme ‘strak’ aan te houden, dus ook tijdens vakanties, in het weekend etc. Dit om te voorkomen dat het een gewoonte wordt en het kind niet meer weet wat te doen als de tv niet aan staat of achter een computer zit doordat het leven online plaatsvindt. Er moet een balans zijn tussen ‘online’ en ‘offline’ spelen, want verbieden is ook geen optie. Zo hoorde ik van een andere moeder dat haar kinderen na school snel naar naar huis fietsen om achter de computer te duiken want daar hebben ze dan afgesproken met vriendjes om een spelletje te spelen.

Jonge kinderen en kleuters hebben natuurlijk nog geen huiswerk, dus daar moet je zelf een grens stellen. Bij het ene gezin was dit een uur per dag, de ander maakte geen onderscheid en zaten ze ’s ochtends bij het ontbijt al achter de tv omdat ze dan rustig door aten. Het ligt er ook aan hoe gevoelig je kind daarvoor is. Het ene kind lijkt wel apatisch te worden zodra de tv aan staat, de ander merkt het niet eens op.

Lees ook: Kind en gamen; afspraken over hoe lang, symptomen en risico’s teveel en niet kunnen stoppen.

Weet wat je kind doet

Dit was een erg lastig onderwerp. Je wil je kind zoveel mogelijk in zijn onschuldige wereld laten leven, maar helaas liggen er zoveel ‘gevaren’ op de loer. Kinderen beseffen niet dat wat je online plaatst, altijd online zal staan. Dus ook als je kind later gaat solliciteren. En nu is het bij wet verboden om dat te controleren, in de praktijk…  Maar ook dat andere personen niet altijd zijn zoals ze zich voordoen. Niet dat je je kind bang wil maken, maar het is wel de realiteit.

Het beste kan je daarom regelmatig met je kind gaan zitten en vragen welke spelletjes het speelt, meekijken in de appgroepjes naar wat er besproken wordt en wat wel of niet kan, maar ook hoe je ongepast gedrag kan melden etc. Dit was nog wel een heikel punt; waar de meningen over verschilden. Iedereen wil natuurlijk zijn kind vertrouwen, maar kan dat ook echt. En ga je dan wel of niet (achter de rug om van je kind) op zijn of haar telefoon kijken. Maar ook welke vriendjes je wel of niet accepteert als vriendje, en met wie je wel of niet mag kletsen en wat je wel of niet deelt. Zoals foto’s van je enkel, of van je achterwerk… En als je echt vermoedt dat er iets aan de hand is ’s avonds kijken waar je kind mee bezig is online.

Lees ook: Grooming op het internet; wat als je kind slachtoffer is ook van sexting of sextortion

Goede voorbeeld

Dit is toch wel een heel heikel puntje, want de maatschappij anno 2018 speelt zich steeds meer online af. Met de telefoon regel je de temperatuur in huis, voordat je weg gaat check je buienradar en de files op de route in Google Maps, je bankzaken regel je online en ga zo maar door. Vroeger kwam je thuis en las je de krant of tv-gids, nu lees je Blendle of zoek je iets op in de online tv-gids. Steeds meer speelgoed wordt ook digitaal, van robots om te leren programmeren tot en met vr-brillen voor augmented reality.

Je kind heeft dat niet door, die ziet alleen dat je achter je computer / telefoon zit, en dan kan je wel zeggen dat je aan het werk bent, maar… Dat is wel dan het voorbeeld wat je kind ziet. En dan wordt het steeds lastiger om die grenzen aan je kind uit te leggen. Want waarom mag mama of papa wel op de telefoon, en jij als kind maar met mate. Met name voor jonge kinderen is dit erg belangrijk, zij kopiëren het gedrag van hun ouders.

Dan is het goed om daar ook zelf bewust het voorbeeld in te geven. Of bijvoorbeeld door samen te gaan gamen. Of door grenzen voor jezelf te stellen hoe lang wel of niet kan. En door zoveel mogelijk meldingen uit te schakelen, zodat je niet verleid wordt om toch even snel een blik te werpen op je telefoon.

Groepsdruk / kind uitzondering

Dit vond ik toch wel een erg lastig onderwerp. Want geen enkele moeder (of vader) wil dat haar kind de uitzondering is. De enige zonder een telefoon, de enige die maar een uur per dag online mag, waar een bepaald spel niet gespeeld mag worden etc. Onder de groepsdruk van leeftijdsgenootjes willen kinderen toch steeds meer de regels oprekken. En dan is dat erg lastig voor jou als ouder. Want hoe star blijf jij volhouden als je kind zeurt dat het als enige in groep 7 nog geen mobiele telefoon heeft… Of als het gaat om spelletjes spelen of youtube filmpjes kijken, zoals de filmpjes van het uitpakken van surprise eieren of de liedjes van daddy finger. Zelf ben ik hier nog wel gevoelig voor, ik wil in principe niet dat mijn kind een uitzondering is. Al ligt het er ook aan waar het over gaat. Mijn kinderen weten bijvoorbeeld niet wat youtube is, terwijl leeftijdsgenootjes al een eigen kanaal hebben.

Conclusie; het is is goed is om toch gewoon vast te houden; want het is jouw huis dus jouw regels en prima als ze bij een ander kind iets wel mogen. Maar toch… Je weet ook hoe gemeen kinderen naar elkaar kunnen zijn en wil niet dat je kind er nadelige gevolgen aan overhoudt.

Media Ukkie dagen

Heb jij het wel eens met andere ouders gehad over hoe zij bepaalde dingen aanpakken? Of wil je dat eigenlijk wel eens weten? In het kader van de Media Ukkie dagen worden er deze komende week (tot 13 april) door heel Nederland activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld in de bibliotheek een workshop over wat geschikte apps zijn voor peuters, boekstartuurtje, een mamacafé met een gastspreker. Allemaal laagdrempelige activiteiten, voor een deel gratis en voor een aantal tegen een kleine vergoeding. Nieuwsgierig naar een activiteit bij jou in de omgeving, kijk dan eens hier op de website van de Media Ukkie dagen voor een handig overzicht van alle activiteiten.

Heb jij het wel eens met andere ouders gehad over (social) media en opvoeding?

stories